Café väljer de hetaste nya tv-serierna 2020

Hetaste nya tv-serierna på Netflix, HBO, Disney och SVT 2020.

Café listar 2020 års mest efterlängtade tv-serier – från bingevänliga Game of Thrones-prequels till techfuturism i Silicon Valley.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-12-17 22:04  |  Lästid: 11 minuter

Tv-serieåret 2019 var strålande. Mängder av nya serier levererade kvalitetstittning som fick en att bli ett med soffan i, ja, dygn. När Café summerade 2019 års bästa tv-serier tog briljanta dramakomedin Successions andra säsong hem förstaplatsen, tätt följd av två helt nya tv-serier – Johan Renck och Craig Mazins superhyllade Chernobyl och Damon Lindelofs adaption av serietidningsromanen Watchmen.

Men nu är det (snart) dags att stänga det här året – och för den delen årtiondet – och blicka framåt. 2020 får flera seriefavoriter, däribland nämnda Succession och Better Call Saul, nya säsonger. Gott så, men Café väljer istället att rikta förstoringsglaset mot 2020 års nya tv-seriepremiärer.

Från blodtörstiga vampyrer i Transylvanien till ett skräckdrama med bland andra Jordan Peele och Star Wars-mannen J.J. Abrams som avsändare – här är de 23 hetaste nya tv-serierna att se fram emot 2020.

1). Dracula | Netflix/BBC

Premiär 4 januari.

Claes Bang som Dracula i tv-serien Dracula.
Netflix.

Hur känns en samproduktion mellan BBC och Netflix signerad Sherlock-skaparna Steven Moffats och Mark Gatiss med Claes Bang (The Square, Bron) i huvudrollen som Greve Dracula att inleda det här året med? Svaret du söker är ”förväntansfullt”. Moffats och Gatiss tar sig an Bram Stokers klassiska roman från 1897 i en miniserie över tre avsnitt, lex Sherlock. ”Det har alltid funnit berättelser om stor ondska. Det som är speciellt med Dracula är att Bram Stoker gav ondskan en egen hjälte”, säger serieskaparna själva om valet att göra en serie om en av popkulturens historiskt mest remake-vänliga karaktärer. Får vi önska oss en tonträff i stil med Francis Ford Coppolas Bram Stokers Dracula (1992) med den elegante Gary Oldman som Transsylvaniens mest blodgiriga resident tar vi det gärna. Även med bland andra Dolly Wells och John Heffernan.

Pepp-o-meter: 8/10

Trailer till Netflix-serien Dracula

Stalltipset: Björn Finér, tv-kritiker på TVdags


2). The Outsider | HBO

Premiär 13 januari.

Tv-serien The Outsider.
HBO.

Det här året bjuder på inte mindre än två tv-serier baserade på Stephen King-förlagor. The Stand finns det inget premiärdatum för än, men redan den 13 januari har The Outsider premiär på HBO. Ben Mendelsohn spelar en polis som utreder ett mord på en 11-åring som Jason Batemans karaktär – Bateman som också regisserat seriens två första avsnitt – anklagas för att ha förgripit sig på och mördat. När HBO pratar om serien förekommer beskrivningar som ”mystiska omständigheter” och en ”oortodox privatdetektiv” som ska ”förklara det oförklarliga”. Visst låter det som Stephen King – och visst låter det som att vi kan förvänta oss en rivstart på tv-serieåret 2020.

Pepp-o-meter: 10/10

Trailer till HBO-serien Tbe Outsider

3). The Undoing | HBO

Premiär ännu ej satt, men troligtvis hyfsat tidigt 2020.

Nicole Kidman och Hugh Grant.
HBO. Foto: Getty.

The Undoing är skapad av tv-seriegiganten David E. Kelley som även ligger bakom bland annat Ally McBeal och Big Little Lies. En utbredd trend bland nya tv-serier är att hitta en bra historia i böckernas värld och The Undoing, som bygger boken You Should Have Known, är inget undantag. Nicole Kidman spelar Grace Sachs, en framgångsrik terapeut som är gift med Jonathan (Hugh Grant). Precis innan Grace ska släppa sin första bok brakar helvete löst – en våldsam död inträffar och hennes man försvinner. Vill du ha ytterligare ett incitament att kolla in The Undoing kommer det här: Susanne Bier regisserar.

Pepp-o-meter: 7/10

Trailer till HBO-serien The Undoing har inte släppts.

4). Devs | HBO/FX |

Premiär första kvartalet 2020.

Tv-serien Devs.
HBO/FX.

Trots att det inte finns speciellt mycket information att gå på räcker det med premissen för Devs för att sugna till. Den techfuturistiska miniserien utspelar sig i  Silicon Valley och följer Lily (Sonoya Mizuno), en dataingenjör som undersöker kvantberäkningsföretaget Amaya som drivs av vd:n Forest (Nick Offerman). Lily tror att företaget ligger bakom hennes pojkväns försvinnande. För regin står futurismproffset, Ex Machina-regissören Alex Garland.

Pepp-o-meter: 9/10

Teasertrailer till HBO-serien Devs

5). ZeroZeroZero | HBO

Premiär 14 februari.

Tv-serien ZeroZeroZero
HBO.

Den andliga uppföljaren till seriesuccén Gomorrah baseras på Roberto Savianos bok ZeroZeroZero som kom 2013 – sju år efter Gomorra. Filmat på tre olika kontinenter dramatiseras kokainhandeln med sina stora internationella strömningar och går på djupet kring hur knarkpengarna påverkar internationella finanser. Gabriel Byrnes (Hereditary) spelar huvudrollen som en kurir från New Orleans som smugglar kokain i sin båt. Det är sen gammalt att varje serieår behöver ett pinfärskt knarkdrama.

Pepp-o-meter: 8/10

Teasertrailer till HBO-serien ZeroZeroZero

6). Mrs. America | HBO

Premiär våren 2020.

Tv-serien Mrs. America.

Förra årets två bästa dramaserier baserade på sanna historier var Johan Rencks Chernobyl och The Loudest Voice om Fox News-chefen Roger Ailes skräckvälde. I år känns det troligt att vi kommer att prata om Mrs. America som en av de bästa serierna baserad på verkliga händelser. Serien utspelar sig under 70-talets USA, där kvinnor kämpar för att få lika rättigheter inför lagen – Equal Rights Amendment – men stöter på oväntat motstånd från antifeministen och konservativa Phyllis Schlafly spelad av Cate Blanchett. Serien utforskar hur det tuffa kulturkriget under 70-talet gav upphov till den politiska organisationen Moral Majority – som vi idag känner som den kristna republikanska högern. Även med bland andra Elizabeth Banks och Uzo Aduba.

Pepp-o-meter: 9/10

Trailer till HBO-serien Mrs. America har inte släppts.

Stalltipset: Karolina Fjellborg, tv-kritiker på Aftonbladet


7). Lovecraft Country | HBO

Premiärdatum ännu ej satt.

Tv-serien Lovecraft Country
HBO.

Jag är oerhört taggad på HBO:s Lovecraft Country. Ett skräckdrama som utspelar sig på 50-talet och är en sorts roadtrip genom Jim Crow-lagarnas rasistiska USA. Min pepp baserar sig framför allt på att Jordan Peele, som har gjort otroligt häftiga filmer de senaste åren, är en av avsändarna.

Trailer till HBO-serien Lovecraft Country har inte släppts.

Stalltipset: Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen och frilansjournalist


8). Jupiter’s Legacy | Netflix

Premiärdatum ännu ej satt.

Casten till tv-serien Jupiter's Legacy
Netflix.

Sex Education är tillbaka med en ny säsong, HBO har The Undoing som regisseras av favoriten Susanne Bier, och Älska mig, förra årets bästa svenska tv-serie, landar sex nya avsnitt under hösten. Tre exempel, sedan finns självklart mängder mer att hoppas på, men ingen serie får samma hårda hållna tummar som Netflix Jupiter’s Legacy, baserad på Mark Millars och Frank Quitelys serietidning. Den kommer antingen krascha och brinna upp, eller vara den bästa superhjälteserien någonsin. 

Trailer till Netflix-serien Jupiter's Legacy har inte släppts.

Stalltipset: Björn Finér, tv-kritiker på TVdags


9). Belgravia | ITV, Epix

Premiärdatum ännu ej satt.

Tv-serien Belgravia
ITV, Epix.

De senaste åren har bjudit på några historiska tv-dramasuccéer  – först Downton Abbey, sen The Crown och Gentleman Jack. Nu fortsätter Downton Abbey-skaparen Julian Fellowes utforska dåtidens Storbritannien i historiska dramat Belgravia, om två familjer i det prominenta London-området med samma namn och deras stora hemlighet. För oss Downton-diggare känns Belgravia som ett solklart val. Att alltid lika grymma skådisen Philip Glenister, känd från bland annat tv-serierna Life on Mars och uppföljaren Ashes to Ashes, spelar en av huvudrollerna gör peppen ännu större.

Trailer till Epix-serien Belgravia

10). Cursed | Netflix

Premiärdatum ännu ej satt.

Gustaf Skarsgård i tv-serien Cursed.
Netflix.

Sin City och 300-arktitekten Frank Miller står bakom Netflix fantasystorsatsning om legenden om Kung Artur som bygger på en kommande tecknad roman av just nämnde Miller och Tom Wheeler. Cursed berättar historien genom ögonen på Nimue, en ung hjältinna med en mystisk gåva, och hennes resa mot att bli den mäktiga (och tragiska) Damen i sjön. Att ge huvudrollen som Damen i sjön till 13 Reasons Why-stjärnan Katherine Langford känns logiskt när Netflix själva beskriver serien som en coming-of-age-berättelse. För svensk del kan vi, om inte glädjas åt så i alla fall konstatera att Vikings-aktuelle Gustaf Skarsgård återigen får tillbringa åtskilliga timmar i sminket när han spelar den bärande rollen som trollkarlen Merlin. Även med Devon Terrell som Kung Artur.

Pepp-o-meter: 8/10

Trailer till Netflix-serien Cursed har inte släppts.

11). Monsters at Work | Disney+

Premiärdatum ännu ej satt.

Tv-serien Monsters at Work.
Disney+.

Pixars älskade familjefilm Monsters, Inc. får en spinoff-serie på Disneys nya streamingtjänst Disney+, som fått en pangstart med påkostade Star Wars-serien The Mandalorian. Har du missat The Mandalorian-hysterin googlar du med fördel ”Baby Yoda meme”. Monsters at Work tar vid där filmen slutade och glädjande nog återvänder både John Goodman och Billy Crystal som vännerna och kollegorna James P. Sullivan och Sulley. Bland nytillskotten märks Ben Feldman och Kelly Marie Tran.

Pepp-o-meter: 6/10

Trailer till Disney+-serien Monsters at Work har inte släppts.

12). Brave New World | Peacock (NBCU)

Premiärdatum ännu ej satt.

Casten till tv-serien Brave New World.
Peacock.

Aldus Huxleys dystopiska roman med samma namn som serien ska bli NBC:s nya streamingtjänst Peacocks serie-ess. (Diskussionen huruvida man känner sig matt av överpopulationen av nya streamingtjänster kan vi lämna därhän). Boken handlar, likt Orwells 1984, om en framtid snarlik den vi upplever nu, där samhället genomsyras av politisk propaganda och där medborgarna fogas och kontrolleras genom drogen soma. I serieadaptionen spelar Charles Dickens släkting – ja, så är det faktiskt – tillika Game of Thrones-bekantingen Harry Lloyd karaktären Bernard Marx och Downton Abbey-skådisen Jessica Brown Findlay spelar Lenina Crowne. Även Solo: A Star Wars Story-mannen Alden Ehrenreich och Demi Moore har återkommande roller.

Pepp-o-meter: 8/10

Trailer till Peacock-serien Brave New World har inte släppts.

Stalltipset: Björn Finér, tv-kritiker på TVdags


13). Penny Dreadful: City of Angels | Showtime

Premiärdatum ännu ej satt.

Tv-serien Penny Dreadful.
Showtime.

Penny Dreadful: City of Angels är skapad av John Logan som mest är känd för att ha skrivit manuset till Gladiator och de två senaste Bond-filmerna, Skyfall och Spectre. I förhandssnacket benämns dock inte serien som en uppföljare till skräckrullen Penny Dreadful från 2006 med Eva Green och Josh Hartnett, utan som ”inspirerad av”. Ett grymt mord chockar 1930-talets Los Angeles och polisen Tiago Vega (Daniel Zovatto) dras in i en konflikt mellan djävulsdyrkare och de som dyrkar gudinnan Santa Muerte. Varken nämnda Eva Green eller Josh Hartnett är med, men skådisarna i uppföljaren är minst lika namndroppsvänliga: Kerry Bishé från en av 2010-talets bästa dramaserier Halt and Catch Fire och Natalie Dormer från Game of Thrones.

Pepp-o-meter: 7/10

Teasertrailer till Showtime-serien Penny Dreadful: City of Angels

14). Run | HBO

Premiärdatum ännu ej satt.

Tv-serien Run.
HBO.

Efter succéerna med HBO-serien Killing Eve och Amazon Prime-serien Fleabag (säsong två var en av förra årets bästa serier) förtjänar Phoebe Waller-Bridge sin status som en världens just nu roligaste och skarpaste seriemakare. Nu är hon tillbaka med Run där hon spelar en liten roll men framförallt är en av hjärnorna bakom serien. Run handlar om en kvinna och en man som ingår i en tonårspakt och lovar varandra att bryta upp helt från sina liv om någon av dom sms:ar ”run” oavsett tidpunkt i livet. När sms:et blir verklighet tar deras ungdomliga pakt ut de båda på sitt livs resa. Waller-Bridge plus Marriage Story-aktuella Merritt Wever och Star Wars-diton Domhnall Gleeson borgar för kvalitetstittning.

Pepp-o-meter: 9/10

Trailer till HBO-serien Run har inte släppts.

15). Björnstad | HBO

Premiärdatum ej satt.

Tv-serien Björnstad.
HBO. Foto: Niklas Maupoix

Streamingjättarna fortsätter att satsa på egna nordiska serier. Björnstad, som är en omarbetning från Fredrik Backmans storsäljande roman med samma namn, ser mest spännande ut av dem alla. Ulf Stenberg och Aliette Opheim gör två av de ledande rollerna och lejonparten av serien är inspelad i Gällivare. Förvänta dig ett känsloladdat drama med starka karaktärer i vackert karga miljöer – med ungdomshockey som fond för berättelsen om ”konsekvenserna hur vi fostrar våra barn, en dissekering av vinnarkulturen och föräldrars strävan efter att skydda sina barn”, som Björnstads regissör Peter Grönlund (Tjuvheder) har beskrivit serien.

Pepp-o-meter: 8/10

Trailer till HBO-serien Björnstad har inte släppts.

16). Young Wallander | Netflix

Premiärdatum ännu ej satt.

Casten från tv-serien Wallander.
Netflix.

”Det är väldigt upphetsande att vara i stormens öga och populärkulturens centrum” har Adam Pålsson sagt om rollen som Kurt Wallander. En stor chans för den, efter Ted Gärdestad-filmen, nära på folkkära skådisen att få ett efterlängtat internationellt genombrott. I Netflix internationella storsatsning får Pålsson bland annat sällskap av rutinerade Richard Dillane som spelar poliskommissarie Hemberg och Leanne Best som spelar Frida Rask. Handlingen då? I ett samtida Sverige tar den nyexaminerade polisen Kurt Wallander sig an sitt allra första fall. Nånstans här börjar Young Wallander, som berättar historien om Henning Mankells ikoniska polis första stapplande år som snut i sex avsnitt. Regisserar gör Jens Jonsson och Ole Endresen.

Pepp-o-meter: 7/10

Trailer till Netflix-serien Young Wallander har inte släppts.

Stalltipset: Björn Finér, tv-kritiker på TVdags


17). Y | FX

Premiärdatum ännu ej satt.

Tv-serien Y.
FX.

Y är baserat på Vertigo-seriealbumet Y: The Last Man och utspelar sig i en postapokalyptisk framtid efter ett globalt könsmassmord där enda manliga överlevanden är Yorrik (Barry Keoghan). Serien har varit i utvecklingsstadiet så länge att många undrar om den verkligen kommer få premiär under 2020, men förhoppningsvis är allt under kontroll efter att Eliza Clark (Animal Kingdom-producent och en av manusförfattarna till en av förra årtiondets bästa spionserier Rubicon) klivit in som showrunner. Att Y utspelar sig i en postapokalyptisk värld och att hans följeslagare är en apa gör att det finns befogad pepp. Att serien enligt förhandssnacket kommer handla mer om kvinnorna runt om än seriealbumet gör känns också lovande.

Pepp-o-meter: 8/10

Trailer till FX-serien Y har inte släppts.

18). Perry Mason | HBO

Premiärdatum ännu ej satt.

Tv-serien Perry Mason.
HBO.

Evighetsprojektet Perry Mason har varit ”på gång” under flera år. Det var tänkt att Robert Downey Jr. skulle spela huvudrollen som Perry Mason, men han har backat tillbaka till en producentroll. Istället spelar Matthew Rhys (The Americans) rollen som ”Amerikanska fiktionens mest legendariska försvarsadvokat” Perry Mason. Serien bygger på boken med samma namn och utspelar sig 1932 i ett Los Angeles som blomstrar (OS! Oljefynd!) mitt under den brinnande amerikanska depressionen. Ett barn kidnappas och Mason börjar nysta i årtiondets största brottsfall. En premiss som fångar intresset, men handen på hjärtat är det Los Angeles-miljöerna under 30-talet man pyntar entrépengen för.

Pepp-o-meter: 9/10

Trailer till HBO-serien Perry Mason har inte släppts.

19). Jurassic World: Camp Cretaceous | Netflix

Premiärdatum ännu ej satt.

Tv-serien Jurassic World: Camp Cretaceous.
Netflix.

Jurassic World-filmerna har inte nått upp till originalet Jurassic Parks klassikernivå. Det hindrar dock inte en från att känna viss optimism inför Spielberg (exekutiv producent) och gängets nya animerade dinosaurieserie. Camp Cretaceous följer sex tonåring som får en unik möjlighet att åka på ett äventyrsläger i andra änden på dinoön Isla Nublar. Snart skapar dinosaurierna på ön, surprise, surprise, kaos och de strandade ungdomarna tvingas lära känna varandra på riktigt för att överleva.

Pepp-o-meter: 6/10

Teasertrailer till Netflix-serien Jurassic World: Camp Cretaceous

20). The Third Day | HBO

Premiärdatum ännu ej satt.

Jude Law och Naomie Harris.
HBO. Foto: Getty.

Med genreprefixet mystiskt drama och en ödslig ö ligger Lost-jämförelsen nära till hands i den här nya HBO-serien med Jude Law och Naomie Harris. Miniserien på sex avsnitt följer Sam (Jude Law) och Jess (Naomie Harris) separata resor till en ö utanför den brittiska kusten. The Third Day berättas utifrån två olika perspektiv och berättelser – sommar och vinter. I sommardelen kommer Laws karaktär själv till ön där han stöter på urbefolkningen som vill bevara sina traditioner och hemligheter till varje pris. I vinterdelen kommer Harris karaktär till ön för att söka svar, men stöter snabbt på patrull. Något luddigt kanske, men HBO har genom åren visat sig behärska dramaserier med underbyggande mystik alldeles ypperligt. Gissningsvis även denna gång.

Pepp-o-meter: 7/10

Trailer till HBO-serien The Third Day har inte släppts.

21). House of the Dragon | HBO

Premiärdatum ännu ej satt.

Poster till tv-serien House of the Dragon.
HBO.

Efter den hårt kritiserade sista säsongen och rött ljus till den första tilltänkta prequel-serien med Naomi Watts pekar Game of Thrones-universumets utvecklingskurva brant nedåt. Men hallå, det går inte att utelämna en GoT prequel som faktiskt kommer att bli av från den här typen av lista. Det är trots allt världens största tv-serie det senaste årtiondet vi pratar om. House of the Dragon heter prequel-serien och baseras på George R.R. Martins bok Eld & Blod – historien om huset Targaryen. Martin själv står bakom serien ihop med Ryan Condal. Condal kommer tillsammans med regissören Miguel Sapochnik, som bland annat regisserat GoT-avsnittet Battle of the Bastards, kommer att vara showrunners. Boken som serien bygger på utspelar sig 300 år före händelserna i GoT och berättar historien om hur Targaryens kom till makten och sedermera hur drakfamiljen styrde Westeros med järnhand. House of the Dragon har ännu inget premiärdatum men är tänkt att vara ett av den nya streamingtjänsten HBO Max, som lanseras i maj i USA, flaggskepp. Ett premiärdatum sent i år känns därför troligt.

Pepp-o-meter: 10/10

Trailer till HBO-serien House of the Dragon har inte släppts.

22). Ratched | Netflix

Premiärdatum ännu ej satt.

Skådespelaren Sarah Paulson och rollkaraktären Mildred Ratchet från filmen Gökboet.
Netflix.

Vi vet ingenting om superseriekreatören Ryan Murphys retainer deal med Netflix, men klart är att han står bakom flera av Netflix största hits som American Horror Story, Glee och The Politician. I år kommer hans nästa serie Ratched som i de revival, prequel och spinoff-tiderna vi lever i väljer att ta en någorlunda annorlunda väg. Ratched handlar som mentalsjukhusskötaren Mildred Ratchet från Ken Keseys klassiska bok och den lika klassiska Jack Nicholson-filmen Gökboet. Serien beskrivs som ”En ursprungshistoria som tar sin början 1947 och som följer Ratchets utveckling från sjuksköterska till fullfjädrat monster”. En imponerande rollbesättning med bland andra Sharon Stone, Cynthia Nixon, Finn Wittrock och Sarah Paulson i huvudrollen som Mildred Ratchet.

Pepp-o-meter: 9/10

Trailer till Netflix-serien Ratched har inte släppts.

23). Haijby | SVT

Premiär julen 2020.

Än finns inte mycket mer information att gå på om SVT:s kommande dramasatsning än att Lisa James Larsson (Britannia, Ego, Tzatsiki, farsan och olivkriget) ska regissera och att miniserien ska ha premiär kring jul under 2020. Haijby ska kretsa kring tenniskungen Gustav V:s affär med Kurt Haijby och det efterföljande rättsövergreppet som beskrivits som ett av Sveriges genom tiderna största. SVT själva beskriver serien som ”en storslagen kärlekshistoria”. Oavsett vilket grepp SVT väljer att ta om Haijbyaffären ligger en synnerligen intressant historia till grund. Kan bli riktigt bra.

Pepp-o-meter: 6/10

Trailer till SVT-serien Haijby har inte släppts.


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-22 17:11