Annons
Annons

8 sjuka bakiskurer – som faktiskt fungerar

Glöm värktabletter och fet mat – här är de riktiga, och väldigt oväntade, hjältarna mot baksmällan.

Jonna Nordlund

Nästan lika länge som det har konsumerats alkohol har det funnits bakiskurer och inte allt för sällan har de inte varit något att hänga i granen. Många fungerar inte alls, som Puerto Rico-bornas tips att gnida citronskivor i armhålorna innan du dricker alkohol, och vissa är bara riktigt vidriga, som Mongoliets populära dryck med tomatjuice och fårögon. Men det finns faktiskt några, hur underliga de än må låta, som är värda att testa.

Annons

Fish scrape

Ett hopkok av limejuice, citronjuice, ingefära och vitlök kanske inte låter så farligt, men tillsammans med fiskfond och fiskskrap minskar intresset för den peruanska rätten fish scrape. Men den hjälper till att förtära alkoholen snabbare tack vare fruktosen och citronsyran.

Bullseye

En drink gjord på apelsinjuice och rått ägg. Aminosyrorna i ägget hjälper levern att repa sig från stressen att bryta ner alkoholen och apelsinjuicen fyller på kroppen med C-vitamin som hjälper ämnesomsättningen.

Sprite

Kanske inte den sjukaste saken på listan men väldigt sjukt att den fungerar. Sprite hjälper nämligen kroppen att ta upp/smälta alkoholen genom att snabba på din förmåga att bearbeta aldehyddehydrogenas (ALDH) som tros vara skurken när det kommer till bakissymptom.

Umeboshi2

Umeboshiplommon

Denna superfrukts syrlighet har en paradoxal alkaliserande effekt på kroppen, den neutraliserar trötthet, stimulerar matsmältningen och främjar avsöndringen av gifter. Och den är inte bara bra för att bota baksmälla utan klassas även som en av de bästa förebyggande medlen.

Fikonkaktus-extrakt

Ett tips är att förebygga baksmälla istället för att åtgärda. Att ta lite fikonkaktus-extrakt innan du går ut hjälper att motverka illamående, torr mun och inflammation. Du kan köpa extraktet i många affärer med världsmat, hälsobutiker och online.

Rollmopsq

Tysk ”sushi” gjord på inlagd sill

Gillar du inlagd sill kan Rollmops vara en perfekt återställare. Rollmops ser ut som sushirullar där inlagda sillbitar rullas runt gurkor och inlagd lök. Allt salt i den här rätten gör den till en av världens mer vettiga läkemedel mot baksmälla.

Bränt bröd

Samma träkol och aktiverade karbon som du får för att avgifta en alkoholförgiftning kan du också få i dig via bränt bröd. Alltså inget fel med att köra mackan någon extra vända i brödrosten.

Ättikslag

En riktig räddare i baksmällenöden är ättikslag. Har du en burk med inlagd gurka hemma är det bara att skruva upp locket och klunka i dig lite av lagen. Detta gör att du får i dig vinäger, vatten, salt och natrium; en elektrolyt du förlorar när vid alkoholkonsumtion som hjälper kroppen att absorbera vätska.

Annons

Dela (854)
Tweeta

Annons


Laddar