Annons
Tips:
Se alla Cafés bilder från Agent Provocateur här.

Aldrig har så mycket kultur­aristokrati rymts i ett par så små brittiska trosor.

Agent Provocateurs
designchef och grundare, 41-årige Joseph Corré, är son till punkikonerna Malcolm Maclaren och Vivienne Westwood.

Annons

Han tar emot i sitt exklusiva underklädes­märkes edwardianska jättekontor – där han verkar vara den enda av manligt kön – i Londons Marylebone och halvligger självsäkert tillbakalutad i en illröd soffa omgiven av inramade fotografier av Kate Moss iförd blott ett plagg eller två från någon av Agent Provocateurs tidigare kollektioner.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Vi försöker alltid göra något roligt av vår kommunikation med omvärlden. I stället för en konventionell liten katalog så har vi gjort hotellmenyer, årsböcker, en bröllopsinbjudan och novellfilmer av regissören Mike Figgis med just Kate Moss i huvudrollen. Till den här hösten bestämde vi oss för att göra fyra affischer med ett ganska, well, hedniskt tema.

Bland pentagram och svarta korpar på bilderna här intill trängs nästa generation av Londons partypinglor med kändisbarnen Daisy Lowe och Peaches Geldof i spetsen.

– Jag har känt Daisy sedan hon var kanske elva och Peaches mamma, Paula Yates, kände jag väl ända till hennes död. Så det är både lite märkligt och familjärt att jobba med dem så här. Det jag gillar med den här utvecklingen är att Agent Provocateur kan vara intressant även för en helt ny generation.

De representerar ju också verkligen just London.
– Att vi är ett brittiskt företag är nog väldigt centralt i allt vi gör. Eftersom det alltid gömmer sig ett försiktigt självironiskt leende bakom allt vi visar upp för världen. Vi knäböjer inte inför vår egen förträfflighet, vilket gör oss, hoppas jag, lite mer mänskliga. Vi vill att våra stamkunder ska känna sig som en del av Agent Provocateur, som medlemmar i en klubb som vet något som ingen annan känner till.


Men ni har ändå över 30 butiker över hela världen i dag?

– Jo, men det har också varit vår ambition. Vi öppnade vår första butik 1994 här i Soho, men redan vår tredje butik låg faktiskt i Los Angeles. Så jag tror att vi alltid har försökt ta över världen. Vår ursprungs­attityd var nog inte så ödmjuk, men varför skulle den vara det? Agent Provocateur var en enorm succé från starten och jag kunde inte förstå varför vi skulle nöja oss med det.


Är det ett drag du har ärvt från dina föräldrar?

– Förmodligen. Jag hade en fantastisk uppväxt och min mamma är ett kreativt geni. Hon gav mig framför allt insikten att man måste göra saker av en direkt anledning, inte bara för designens skull. Varken hon eller jag bryr oss om trender. Vi har en egen agenda och det viktiga är vad vi själva älskar. Jag kan inte komma på något annat underklädesmärke där man tänker på varje liten detalj runtomkring: hur personalen ser ut, butiksinredningen, vilka vi arbetar med och varför. Punken i London var ju en era av just sådana gör-det-själv-ideal, och trots att jag var för ung hamnade jag mitt i den tack vare mina föräldrar.


Drog de med dig på Sex Pistols-konserter när du var nio alltså?

– Javisst, kan du fatta hur coolt det kändes att vara allra yngst i den miljön? Samtidigt ledde det till oerhörda konflikter i vardagen. I skolan ville andra barns föräldrar inte att deras barn skulle leka med mig eftersom jag kom från den där hemska anarkistiska punkfamiljen.

Förra året slöts Joseph Corrés punkcirkel aningen överraskande när hans partner – och delägare i Agent Provocatuer sedan starten – Serena Rees lämnade honom för Paul Simonon, numera konstnär men betydligt mer känd som basist i The Clash.
– 2007 var, rent privat, djävulskt smärtsamt. Men för Agent Provocateur tror jag att det var det bästa som kunde hända.

De jag samarbetar med på designsidan – som består av tolv kvinnor och mig –
verkar tycka att Serena höll dem tillbaka, att de har större frihet att skapa i dag.

Som man, vad bär du själv för underkläder?

– Jag har varit trogen det traditionella engelska märket Sunspels klassiska modeller i flera år nu.

Andres Lokko


Agent Provocatuers
hittills enda egna butik i Sverige hittar du på Birger Jarlsgatan 9 i Stockholm. Telefon: 08–678 28 20. Mer info: www.agentprovocateur.com.Tips:
Se alla Cafés bilder från Agent Provocateur här.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar