Hoppa till innehåll

Ägghelvetet.

Så har det då återigen framkommit att ekologiska ägg innehåller en massa gifter. Gifterna kommer från att hönsen matas med fiskmjöl från östersjöfisk. Jag vill naturligtvis inte äta dessa ägg. Varför tror äggföretagen att personer som vill betala extra för att få naturliga, nyttiga, fina superägg är intresserade av något så groteskt som fiskmjölsmatade höns?  … Continued

Så har det då återigen framkommit att ekologiska ägg innehåller en massa gifter. Gifterna kommer från att hönsen matas med fiskmjöl från östersjöfisk. Jag vill naturligtvis inte äta dessa ägg. Varför tror äggföretagen att personer som vill betala extra för att få naturliga, nyttiga, fina superägg är intresserade av något så groteskt som fiskmjölsmatade höns? 

Dags således att hitta andra ägg och briefen är vid första anblick enkel: Jag vill köpa helt vanliga jävla ägg från helt vanliga jävla höns som inte plågats överdrivet och jag vill att hönsen ska ha ätit hönsmat. Jag vet inte exakt vad hönsmat är men jag är hundra procent säker på att fiskmjöl inte är det. För att vara tydlig vill jag inte heller att hönsen ska ha ätit människolik, gamla kärnvapen eller vad kapitalismen nu kan hitta på för äckligheter och kalla ekologiskt.

Ägg från frigående höns låter bra. Det ska jag köpa. Ska det vara frigående inomhus eller utomhus? Spontant utomhus, hönsen kan ju inte ligga inne och kolla på ipad hela dagarna, men vad vet jag om det här egentligen? Jag vill själv helst inte gå ut i onödan, vill hönsen det? Hur mycket frigående är ens frigående? De får nog inte lämna tomten när de vill och åka till Mall of Scandinavia. Lever de frigående hönsen på en fängelsegård eller på en något mysigare fängelsegård? Har de ett hus när det regnar? Jag vet ingenting om höns. Jag visste inte att jag behövde veta det, så naiv har jag varit inför Krav-märkningens lögnaktiga lockrop. Nu berättar R att frigående höns utomhus riskerar att bli nerbajsade av flyttfåglar på våren och få sjukdomar. Det hade jag inte heller tänkt på. Då finns det nog något annat jävulskap att oroa sig för inomhus också. Kanske behöver jag doktorera på höns.

Hur kan detta vara så svårt? Ägg är ingen stor utgiftspost i mitt liv och jag är beredd att betala FLERA KRONOR mer per förpackning för att någon rimligt vettig hönsperson ska garantera att äggen producerats utan fullt utblommad galenskap. Höns i hönsbostäder, ätandes ordinär ogiftig hönsmat, ej hönstortyr. Så enkel är min tydligen alltför högtflygande äggdröm.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.