Hoppa till innehåll

Alla 10 filmer som kan vinna Oscar för ”Bästa film” och var du kan se dem

Oscarsnominerade filmer

Dags att lägga på ett kol i ditt personliga Oscarsrace.

Den 12 mars, eller natten mot 13 mars svensk tid, rundas galasäsongen av med den tyngsta av dem alla. Oscarsgalan 2023 blir den 95:e i ordningen och Will Smith avtjänar sitt första år i sin tio år långa avstängning.

Som alltid är kvällens isolerat mest spännande tillfälle vilken film som plockar hem det tyngsta priset – ”Bästa film”. Ruben Östlunds Triangle of Sadness är som bekant nominerad, men långt ifrån favorittippad.

Istället förväntas den trippiga vattendelaren Everything Everywhere All at Once kamma hem det mest prestigefulla priset, filmen är megafavorit hos alla spelbolag.

Om du inte redan börjat ditt eget Oscarsrace så är det dags att lägga på ett kol om du ska hinna se alla tio filmer som är nominerade till ”Bästa film”.

Café har samlat alla nominerade filmer och pekar dig i rätt streamingriktning.

Everything Everywhere All at Once

Den snurriga sci-fi-komedin kan vinna hela elva Oscars. Daniel Kwan och Daniel Scheinerts indiefilm liknar ingenting du sett tidigare och är en riktig vattendelare. Kanske just på grund av att den inte liknar något du sett tidigare. Undertecknad håller den som en av de bästa bioupplevelserna på flera år, medan andra knappt tycker den orkar över två plus.

Här kan du streama Everything Everywhere All at Once: Går att se gratis via Cineasterna (lånekort krävs). Bland hyrtjänsterna är den billigast på Google Play där den kostar 29 kronor.


The Fabelmans

The Fabelmans är Steven Spielbergs mest personliga film hittills och baseras på hans egen uppväxt. En vacker hyllning till filmskapandet och en berörande coming-of-age-film som gör sig utmärkt på bio. Michelle Williams skiner allra starkast i Spielberg-filmen som är nominerad till åtta Oscars.

Här kan du streama The Fabelmans: Filmen hade nyligen biopremiär och kan bara ses på bio i dagsläget.


På västfronten intet nytt

Baseras på den klassiska boken med samma namn och har filmatiserats med framgång förr. En tysk första världskriget-skildring i samma anda och stil som 1917, 2019 års främsta krigsdrama. Välspelad och ångestframkallande skyttegravsrealism. Nominerad till nio Oscars.

Här kan du streama På västfronten intet nytt: Netflix.


The Banshees of Inisherin

En svart komedi om en stark vänskap mellan Colin Farrell och Brendan Gleeson som Gleesons karaktär abrupt avslutar en dag för att han tröttnat på att Farrell är för tråkig och för snäll. När Farrells karaktär vill reparera relationen hotar Gleeson med att hugga av sig sina fingrar. En minnesvärd premiss i en film som går på djupet kring vad snällhet egentligen är värt.

Här kan du streama The Banshees of Inisherin: Går just nu att på bio, men kommer till Disney+ 13 mars.

Top Gun: Maverick

Uppföljaren till superklassikern från 1986. Har hyllats som den perfekta actionfilmen och Tom Cruise visar än en gång att han är en av världens skickligaste skådespelare. Fortfarande. Nominerad till sex Oscars.

Här kan du streama Top Gun: Maverick: SkyShowtime. Finns även på hyrtjänsterna. Billigast på Google Play där den kostar 39 kronor.

Elvis

Austin Butler hyllades av många, däribland Lisa-Marie Presley innan hon tragiskt gick bort, för sin tolkning av Elvis Presley i den här biopicen om Elvis liv. Visst är han lik rock’n’roll-kungen från Memphis, men filmen är väl ärligt talat inte bättre än tre plus? Nominerad till åtta Oscars.

Här kan du streama Elvis: HBO Max. Finns även på hyrtjänsterna där den kostar som billigast 49 kr.


Tár

I vad som man lätt kan tro är en biopic spelar Cate Blanchett den fiktiva dirigenten Lydia Tár som bereder väg för kvinnor inom klassisk musik. Tár hyllas men ifrågasätts samtidigt för hennes hårda metoder, speciellt när en musikstudent till henne tar livet av sig och anklagar Blanchetts karaktär för hennes psykiska ohälsa. Nominerad till sex Oscars.

Här kan du streama Tár: Filmen går upp på svenska biografer 3 mars.


Avatar: The Way of Water

James Camerons hett efterlängtade uppföljare har varit svindyr att göra, men verkar också ge återbäring i att folk hittat till biograferna som om det vore Titanic. En över tre timmar lång visuellt bedårande skapelse som lämnar ett och annat önska i fördjupande storyväg. Vad är det man säger? En riktig biofilm. Nominerad till fyra Oscars.

Här kan du streama Avatar: The Way of Water: Går fortfarande enbart att se på bio.


Triangle of Sadness

Om Ruben Östlund inte redan hade cementerat sig som en av svensk filmhistorias främsta regissörer så har han gjort det nu med sina tre Oscarsnomineringar. Premissen för Triangle of Sadness behöver väl knappast dras ytterligare en gång. Klicka hem den från den uthyrningstjänst och se den om du inte redan gjort det.

Här kan du streama Triangle of Sadness: Finns inte på en streamingtjänst ännu, men däremot på uthyrningstjänster. Billigast på Google Play där den kostar 39 kronor.


Women Talking

Filmen baseras på Miriam Toews bok med samma namn som i sin tur hämtar inspiration från en verklig händelse. 150 kvinnor och unga tjejer drogas och våldtas av män i ett isolerat kyrkligt samfund i Bolivia. När händelserna uppdagas 2010 brottas kvinnorna kring kampen mellan deras tro och det hemska som inträffat. Stjärntät cast med skådisar som Frances McDormand, Rooney Mara, Claire Foy och Ben Whishaw.

Här kan du streama Women Talking: Går i dagsläget enbart på bio.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.