Hoppa till innehåll

Alla David Finchers filmer rankade – från sämst till bäst

Få regissörer har en så hög lägstanivå som David Fincher. Ända sedan han gjorde sig ett namn på 90-talet har vi suttit som på nålar framför hans historier, till och med den där som handlade om Facebook. Men frågan är – vilken av de tolv filmerna är egentligen allra bäst?

12. Panic Room

Filmen som Wikipedia hävdar kallades Säkerhetsrum på svenska, vilket låter underbart svenskt och ABF på ett sätt som inte helt matchar filmens ton. En mor och dotter tar skydd i familjens ”säkerhetsrum” från några inbrottstjuvar. För att göra situationen ännu jobbigare har dottern diabetes och hennes sprutor finns utanför rummet. Det känns som att den visats på tv många gånger? En helt okej spänningsfilm, men Finchers sämsta.

11. The Girl With the Dragon Tattoo

Eftersom amerikaner inte är kapabla att läsa undertexter gjordes en remake av Män som hatar kvinnor med Daniel Craig och Rooney Mara i huvudrollerna. En cover som tar sig ytterst få friheter, men som såklart känns lyxigare än det svenska originalet. Inte helt säkert att detta är en film som tjänar på att se lyxigare ut, ska sägas.

10. Benjamin Buttons otroliga liv

Det känns ibland off när David Fincher är en mjukis, åtminstone på det här sättet. Benjamin Button är primärt ett tekniskt experiment för att se hur man kan föråldra och föryngra en skådespelare, men det är ändå roligt att se Fincher pröva sina vingar i en genre han inte är så väl bevandrad i.

9. Mank

En annan av David Finchers filmer som sticker iväg från hans hemmaplan i form av thrillern. Mank är ett porträtt av manusförfattaren till Citizen Kane Herman J. Mankeiwicz När det görs film om filmbranschen tenderar regissörer ofta att bli lite för smetiga och sentimentala, vilket lyckligtvis undviks här. Detta trots att manus skrivits av Finchers pappa och filmen varit i utveckling ända sedan 1997. Starka insatser av Gary Oldman och Amanda Seyfried.

8. The Game

Michael Douglas utsätts för en riktigt värdelös födelsedagspresent i form av ett otäckt spel, med hela hans liv som spelyta. Klassisk 90-talsparanoia av det slag som både Douglas och Fincher kunde göra med en arm bakbunden.

7. Alien3

Finchers långfilmsdebut tillika anledningen att han nästan lämnade branschen. En kontroversiellt hög placering kan tyckas, med tanke på den nivå av kontroll studion utövade och därmed knuffade Finchers inflytande åt sidan. Versionen av filmen som räknas är förstås den som kallas Assembly Cut en klippning som hade för avsikt att återskapa Finchers ursprungliga vision av Alien3. En smutsig, klaustrofobisk och otäck rymdfilm. Men! Listans näst fulaste användning av en siffra i titeln. ”Alien upphöjt till tre”?

6. The Killer

Finchers senaste är en mycket kompetent thriller med Michael Fassbender i huvudrollen. Att den placeras något under sina genresyskon här beror till stor del på att den ibland känns lite… ekande? Syftet är ju att gestalta en yrkesmördares liv, men den ensamma, aningen tomma känslan drar ner den lite grann på listan. Det finns inte lika många intressanta parallellhandlingar som i filmerna ovan, inte samma rika galleri av bifigurer. Med det sagt är filmen riktigt spännande och Fassbender som alltid skarp.

5. Fight Club

Den av Finchers alla filmer som har störst andel riktigt korkade fans. Det faktum att så många riktiga dumskallar dras till Fight Club är dock ingenting filmen i sig ska belastas för.

4. Zodiac

Denna 70-talsdeckare var aningen underskattad i genren fram tills dess att true crime-vågen svepte över oss alla, vilket lyckligtvis innebar en renässans för Zodiac. Ett lugnare tempo än vi är vana vid med Fincher, men kvalitet rakt igenom.

3. The Social Network

Facebookfilmen var en chockerande framgång. På pappret lät projektet som ett töntigt sätt att försöka hänga med i samtiden, men resultatet är en thriller i universitetsmiljö med ett krypande soundtrack av Trent Reznor och Atticus Ross. Definitivt en betydligt bättre film än vad Facebook förtjänade, men det är en annan diskussion.

2. Gone Girl

Filmatiseringen av Gillian Flynns hyllade roman lyckades med konststycket att näst intill trumfa bokförlagan. Affleck är fantastisk. Rosamund Pike likaså. Så här med bara två filmer kvar på listan var det oerhört svårt att avgöra vilken som skulle plocka hem guldmedaljen. Det var extremt jämnt, men den kyliga distans som Fincher lagt till sig lite extra mycket de senaste åren är det enda som ligger Gone Girl pyttepyttelite i fatet.

1. Se7en

Töntigheten i att skriva ut titeln med en siffra i mitten (borde rimligen uttalas ”Sesevenen”) rinner av resten av filmen som vatten på en gås. Sesevenen är den perfekta thrillern. Kyligheten som Gone Girl just anklagades för finns även här, men kompletteras av en mänsklighet hos Brad Pitt och Morgan Freemans poliser, men även Gwyneth Paltrow som ensam polisfru. Känslan här är att vi följer i grunden goda människor som lever i en iskall, skoningslös värld och den kontrasten gör saker mycket mer intressant än när exakt allt är kallt, distanserat och avmätt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.