Hoppa till innehåll

Alla Peter Habers 50 Beckfilmer rangordnade från sämst till bäst

Jonas Strandberg

Peter Haber gjorde sin allra första insats som polisen Martin Beck 1997. Idag 27 år senare är han lyckligtvis fortfarande kvar i rollen. Nu rangordnar Café alla hans filmer i den älskade svenska krimserien. Varenda en. Alla femtio. Varsågoda.

50. Quid Pro Quo (2023)

Den senaste batchen Beckfilmer håller i regel en jämn nivå, med ett högre produktionsvärde och starkare skådespelarprestationer än polisfilmers generella rykte. Den senaste känns dock oerhört slarvigt klippt och snabbt producerad. Den begår den värsta dödssynden en Beckfilm kan begå – den är tråkig.

49. Den japanska shungamålningen (2007)

Utöver att ha den tveklöst skojigaste titeln känns ”Beck: Den japanska shungamålningen” här som ett lite slappt försök att göra en Agatha Christie-deckare. En Beck med viss identitetskris, med andra ord.

48. Vita nätter (1997)

En knarkrazzia resulterar i en död man, men det finns en twist. Den döda mannen är nämligen Becks son Micke, så hans öde påverkar förstås Beck på ett djupt personligt plan. Men bara i den här filmen, sedan verkar det aldrig någonsin nämnas igen.

47. Advokaten (2007)

En stjärnadvokat inblandad i ett uppmärksammat mål hittas brutalt mördad. Mot alla odds verkar stjärnadvokaten inte ha rent mjöl i påsen, vilket eventuellt har något att göra med hans ”frånfälle”.

46. The Money Man (1998)

En polis har i åratal försett en gangster med information. När han slutar med det blir han tyvärr mördad. Det ska Beckgruppen sätta stopp för. Eller inte sätta stopp, det är det på tok för sent för. Men de ska utreda.

45. Mannen med ikonerna (1997)

Här verkar den ryska underrättelsetjänsten vara inblandad i mordet på en kvinna. Vet vad ni tänker, det låter inte som något den ryska underrättelsetjänsten skulle göra. Men ja. Man blir överraskad varje dag.

44. Invasionen (2015)

Två män hittas döda, men går inte att identifiera, eftersom de är maskerade. Skojade bara, det är otrevligare än så. Spåren leder snart till en terrorcell.

Stina Rautelins Lena Klingström såg vi i för första gången i Mannen med ikonerna (1997) och för sista gången i Levande begravd (2009)

43. Familjen (2015)

En gangster skjuts ihjäl med sin familj som vittnen. Kort därpå körs en kvinna ihjäl på en parkeringsplats. Dessa två fall har ingenting med varandra att göra. Skojade, det har de definitivt.

42. I Guds namn (2007)

En paparazzifotograf hittas brutalt mördad. Vet vad ni tänker – ”åh nej, inte en paparazzifotograf, av alla människor”. Det verkar dock som att han kan ha fotat något han inte borde ha fotat.

41. Djävulens advokat (2018)

En restaurangägare mördas, men ingen vill hjälpa till med utredningen. Inte ens mannen som kallas ”djävulens advokat”. Konstigt, det trodde man inte om honom.

40. Utan uppsåt (2018)

En kvinna hittas död i en trappa. Konstigt, det låter inte som något en trappa skulle göra. Det visar sig snart att kvinnan och hennes familj levde under skyddad identitet, vilket förstås komplicerar fallet.

39. Döden i Samarra (2021)

En person som var shortlistad för Nobels fredspris blir mördad i Stockholm. Säkert av någon kandidat till Nobels krigspris, vad vet jag. Beckgruppen ska ta reda på det, men fort så inte SÄPO hinner ta över fallet. Beck är sjukskriven, men fortsätter ändå jobba. Normalt.

38. Undercover (2021)

Här befästs Jonas Karlssons karaktär som lite av polisstationens rövhål, när han inte vill att Beckgruppen ska utreda ett mord, eftersom det skulle störa en annan grej han jobbar med.

Kristofer Hivjus norske polis Steinar gjorde entré i Beckuniversat i filmen Beck: Steinar.

37. Okänd avsändare (2002)

En revisor hittas död i en bil och på sig har han en biljett till Malaysia, där han säkert skulle sola och bada och bara ha det gott. Smutsigt att döda en man på väg till sin semester.

36. I stormens öga (2009)

En mördad miljöaktivist, en Gunvald på flykt och ett hot mot Forsmark. Eller som Beckgruppen kallar det – tisdag.

35. Öga för öga (1998)

Tidiga Beck var alltid lite kitschigare. Här hittas till exempel alla offer med ögonen utskurna och man undrar självklart vem i hela världen som skulle göra en sådan sak. Lugn, Beck och gänget vill också veta och de är inte glada om man säger så.

34. Rum 302 (2015)

En av de sista filmerna med Gunvald, där han och Beck rotar i ett brutalt dödsfall på ett hotellrum. Det visar sig dessvärre att en mördare ligger bakom.

Mr Robots Martin Wallström dök upp för första gången som polisen Josef i filmen Undercover.

33. Ditt eget blod (2018)

Becks lugna, sköna pensionärsliv avbryts bryskt när SÄPO ber honom om hjälp med någon terroristgrej.

32. Den förlorade sonen (2021)

Ett käkben hittas i skogen och kort därefter hittas ett lik som är näst intill komplett, bortsett från käkbenet som saknas. Det visar sig att båda de här fynden hör ihop.

31. Utom rimligt tvivel (2021)

En död kropp hittas i en baklucka och samtidigt är Beckgruppen drabbad av stora inre slitningar. Ska man ändå lyckas lösa mordet? Hoppas!

30. Den tunna isen (2018)

En skridskotränare som engagerar sig för ensamkommande flyktingar, hittas brutalt mördad. När poliserna gräver i fallet upptäcker de att mannen tyvärr hade många fiender. Becks värld har aldrig känts mer som redneck-USA än här.

29. Flickan i jordkällaren (2007)

En sedan länge död flicka hittas i en källare och intill henne – nylagad mat. Inte normalt någonstans. Vem skulle laga mat till ett lik?

Måns Nathanelssons karaktär Oskar introducerades så tidigt som i Beck: Skarpt läge (2006) och är än idag en omtyckt del av Beckensemblen.

28. Gamen (2007)

Skenbar välgörenhet, illegala spelklubbar och en före detta minister är centrala komponenter i denna näst intill helt borglömda Beckfilm.

27. Den svaga länken (2007)

I en av de mer spännande filmerna i serien från 2007 hittas en ung kvinna mördad, kort efter dådet av sina föräldrar.

26. Det tysta skriket (2007)

Två flickor hittas överkörda på ett tågspår. Var det frågan om självmord, eller finns det någon annan förklaring? När filmen är slut kommer du ha ett svar på frågan, om man säger så.

25. Ett nytt liv (2021)

Martin Beck är överraskande nog tillbaka efter en tids sjukdom. Filmen vacklar lite, eftersom det inte känns som att man är helt säker på hur man ska hantera Beck. Det känns som att teamet bakom filmerna förberett sig på att skriva ut Peter Haber ur serien, men i sista minut fått med honom ändå. Martin Becks roll kommer skötas bättre i senare filmer, och kännas mer som en självklar del av polisgänget, men här är det lite knackigt.

24. Monstret (1998)

En av de råaste Beckfilmerna. En portfölj lämnas på en polisstation tillsammans med ett bombhot. Väskan skjuts sönder och i den finns inte en bomb, utan ett spädbarn.

23. Vägs ände (2016)

I fokus – ett brutalt trippelmord. Får en att tänka hur länge man är specifik med antalet mord när man beskriver illdåd. Säger man till exempel ”kvadrupelmördare” eller låter det för mycket ”Bingo-Lotto”?

22. Skarpt läge (2006)

Ett larm om en kvinnomisshandel och blir startskottet för detta fall, som visar sig gå djupare än Beckgruppen först trott. Tyvärr.

21. Lockpojken (1997)

Peter Habers första insats som Martin Beck har en helt annan ton än vi vant oss vid på senare år. Den är lugnare i tempot och känns nästan lite som en gammaldags deckare. Stämningen är faktiskt inte helt olik de föregående Gösta Ekman-filmerna.

Nyligen bortgångne Ingvar Hirdwall dök upp som den älskvärde grannen redan i den allra första filmen i serien och hängde med hela vägen till den senaste Quid Pro Quo.

20. Dödsfällan (2022)

En av många senare filmer där Beck själv har en mer senior, rådgivande roll. Ambitionen att utveckla serien till mer av en ensembleinsats fungerar överlag bättre och bättre, vilket är extra tydligt här.

19. Annonsmannen (2002)

En stark Alice Levander-prestation där hon precis som Gunvald i ”Sista vittnet” placerar sig själv i skottlinjen för att kunna sätta dit en riktig dåre som dödar folk via kontaktannonser.

18. Rage Room (2022)

En av vad det känns som många Beckfilmer som börjar med en död, upphittad löpare i skogen

17. Pensionat Pärlan (1998)

Gunvald råkar köra på en flicka och blir såklart väldigt ledsen över det. Dessutom har Beckgruppen fullt upp med en liga som tvingar flyktingar att smuggla avancerade sprängämnen.

16. Kartellen (2001)

Ett mord i sjaskig restaurangmiljö. En väldigt roligt frustrerad Gunvald på kryckor. En driven Alice Levander på fronten tillsammans med Martin Beck.

15. Hämndens pris (2001)

Mördade poliser, sprängämnen på vift och en Gunvald som är personligt investerad i utredningen. Ni hör ju själva att detta är en av de bättre Beckfilmerna.

14. Sjukhusmorden (2015)

Sonen till en ALS-patient anklagar läkaren för att ha tagit livet av mamman, men kort därpå hittas även läkaren död i vad som verkar vara ett självmord. Tyvärr.

13. Sista dagen (2016)

Några trafikpoliser mördas under en fartkontroll. Beckfilmerna är alltid en nivå bättre när konstaplarna på något sätt är personligt involverade i utredningen och det kan man lugnt säga att de är här.

12. Steinar (2016)

Filmen som introducerar Kristofer Hivjus ”Steinar”. Egentligen en bättre film än plats 10, men paniken att direkt, utan minsta dröjesmål ersätta Gunvald i Beckgruppen sänker den ett par snäpp. Steinar ska dock snart komma att bli en helt självklar del av teamet, på samma sätt som Stina Rautelin var det under 90-talet.

11. 58 minuter (2022)

En gisslansituation i direktsänd TV skänker extra nerv till detta nyare kapitel i Becksagan.

10. Den gråtande polisen (2022)

Becks barnbarn Vilhelm får här ta lite större plats, när ett antal polisaspiranter blir dödade i ett bussattentat.

9. Dödläge (2023)

Den femtionde filmen har en styrka i ett kort men ändå rörande sista möte mellan Beck och grannen. Att barnbarnet Vilhelm blir kidnappad ökar såklart de personliga insatserna i fallet, men filmen lider av att gärningspersonernas motiv förklaras nästan från ingenstans och känns därför lite väl konstruerat.

8. Inferno (2023)

Josef blir bortplockad från ett fall och tvingas leva utanför systemet för att rentvå sig själv. Riktigt spännande Beckfilm som vågar mixtra lite med den klassiska polisformeln.

7. Enslingen (2002)

En ung thailändska och en ensam äldre man hittas mördade samtidigt på olika platser. Frågan är om det finns ett samband?

6. Pojken i glaskulan (2002)

En av Beckfilmerna som sticker ut lite extra, då vittnet den här gången är en svårt autistisk pojke som inte kan kommunicera verbalt. En av filmerna där vi får se Gunvalds känsligare sida.

5. Sista vittnet (2002)

För alla fans av Gunvalds okonventionella arbetsmetoder kan detta absolut vara en favorit. Här går han undercover som hallick, för att sätta dit en traffickingliga. Lösmustasch, bakåtslickat hår och glansiga skjortor. En av Gunvalds absolut mest underhållande filmer.

4. Mannen utan ansikte (2001)

Kan detta vara den Beckfilm som visats flest gånger på TV4? Antingen det, eller så är den bara extra minnesvärd. Premissen med en skurk som stjäl sina offers ansikten är sällsynt rå och sticker ut, även i en serie kantad av bestialiska mord.

3. Gunvald (2016)

Gunvalds farväl till serien är mer nedtonat än man hade väntat sig. Persbrandt medverkar ganska lite, eftersom han blir skjuten i en tidig scen under ett ingripande. Perspektiv ligger istället på hur hans kollegor hanterar hans frånvaro, vilket kändes överraskande fint och sorgligt.

2. Spår i mörker (1997)

En av de mer klassiska filmerna i serien är Spår i mörker. Otäcka mord sker på nedsläckta tunnelbaneperronger och de huvudmisstänkta är en grupp lajvare. Både spännande och goofy med en rafflande final, lyfts den till en hedrande andraplats över de absolut bästa Beckfilmerna.

1. Levande begravd (2010)

När Beck lånade lite från CSI blev resultatet faktiskt mycket lyckat. Öppningsscenen när ett barn leker i sandlådan, för att plötsligt under sanden höra knackningar, är en hittills oöverträffad scen i Beckserien. Att den gick upp på bio och inte stressades ut tillsammans med tre-fyra andra filmer höjde nivån ytterligare några nivåer. Peter Habers absolut bästa Beckfilm.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.