Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om nya Iphone 11

Iphone 11
Markus Aamisepp

Den nya Iphone 11 är snabbare än någonsin, har tre kameror och kostar mer än någon Iphone tidigare.

Apple satte ribban för vad en mobiltelefon ska vara, innehålla och representera när de släppte sin första Iphon 2007. Efter tolv års evolution med kopiösa mängder Angry- och Flappybirdsspelande, betvivlade vattentäta modeller och introduktionen av iCloud 2011 – molntjänsten som lagrar dina foton från festhelgen i polska rivieran fem år sedan och a l d r i g får se dagsljus – har mobiltelefonerna blivit en vital del av vardagslivet.

Få lär ha missat att Apple natten mot onsdagen svensk tid presenterade den nya modellen Iphone 11, vilket bland annat visade sig vara en version som människor med trypofobi – det instinktiva obehaget för hål – inte kan köpa.

De nya telefonerna presenteras på en konferens i Californien.
Blir du äcklad av de tre kamerahålen på de nya telefonerna? Då kanske inte den nya telefonen är något för dig.

Spänn fast säkerhetsbältet och lägg i sexans växel när Café berättar allt vi vet om årets nya Iphonemodell.

Tre olika versioner

För två år sedan ändrade Apple de konventionella siffernamnen (alltså Iphone 3, 4, 5) till Iphone X som ett sätt att fira mobiltelefonens tioårsjubileum. Gillar du inte förändringar och äntligen vant dig vid de nya beteckningarna lär du bli snopen – nu byter de nämligen namn igen.

De tre nya modellerna heter Iphone 11, Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max. Den första är en uppgradering av den billigare Iphone XS medan de sistnämnda, alltså Apples allra vräkigaste telefon, är Iphone XS och XS Max efterträdare.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=81&v=H4p6njjPV_o

Den största skillnaden mellan de olika modellerna är skärmen. Den billigare Iphone 11 har en LCD-skärm medan de två andra har OLED – vilket ger mer kontrast, alltså svartare svärta och ljusare vithet.

Alla mobiler har också ett nytt energieffektivt chip, kallat A13 Bionic, som enligt Apple ska vara den snabbaste någonsin i en mobiltelefon. Dessutom ska den tillföra fler timmars batteritid.

Vi hoppas att alltså vi kan säga hejdå till ångestfyllda nattbussresor hem med inget krut i nallen och bara dunkla träd att kolla på genom fönstret.

Bättre hundbilder på Instagram

Förut har porträttläget – som fått vilken amatörfotograf att likna en modern version av legendarfotografen Robert Capa – enbart varit anpassad för människoansikten.

Nu har Apple gått steget vidare och sett till att man med den nya modellen kan fånga in varenda lilla söt detalj på dina fyrbenta vänner. Ja, precis, med den nya funktionen kan du få din hund, geckoödla eller marsvin att se se ut som en aktad influencer.

En hund med solglasögon tar en selfie.
Du kan få din hund att se riktig fräsig ut med den nya kamerafunktionen. Från instagramkontot @poochofnyc.

Ännu mer kameraupprustning

Inte bara kommer dina djur att gynnas av de nya kamerauppdateringarna, det finns ett nytt så kallat ”night mode”-läge som förbättrar kvaliteten när det är, ja, mörkt ute.

Även ökad stabilitet vid filmande har implementerats i de nya mobilerna, vilket innebär att du nu kan ladda upp fler konsertstories (som alla egentligen hatar men av någon anledning ändå fortsätter med) i folkhav av puttande och mosh-pits.

Kvaliteten blir också som förväntat bättre. Den nya telefonens kamera har hela 12 megapixlar – jämfört med föregående modellens sju. Iphone 11 Plus och Pro Max har även tre linser som möjliggör bredare fotografering, högre upplösning och bättre 4k-filmande.

Det är just de tre linserna, sittandes tätt inpå varandra, som skapat ett ramaskri hos människor med trypofobi – vilket inte är rädslan för el, konsumtionssamhället eller jordens undergång. Det är nämligen rädslan för…. hål.

https://twitter.com/Seokjiminah/status/1171372600062332928

Anpassad för klumpighet

De nya telefonerna är designade med ett tjockt glas, som enligt företaget ska tåla mer stryk än de tidigare modellerna.

Är du en person som tappar mobilen i toaletten då och då? Oroa dig inte, de nya telefonerna ska tydligen vara vattentäta också.

Mer kraftfull laddare

Jävlar vad det kommer att kunna krämas ström! Apple skickar med en 18-wattsladdare jämfört med föregående modell – där man fick nöja sig med en själssvag 5-wattare. Som resultat kommer mobilerna att laddas upp snabbare och förhoppningsvis innebär det att man i framtiden ängsligt slipper fråga bartendern om man får ladda bakom den inte helt ospill-förenliga bardisken.

När kan jag köpa den och hur mycket kostar det?

Det går att förbeställa Iphone 11 redan nu på fredag – men ut i butiker är inte telefonerna förrän den 20 september.

Apple är ju inte direkt kända för att vara skonsamma mot köparnas plånböcker – och det är en trend som inte vänder med nya släppet.

De olika prisalternativen för Iphone presenteras på en konferens i Kalifornien.
Här jämförs de mer plånboksvänliga priserna från förr med dagens oligarksummor. Ska du ha en Iphone 11 kanske det är dags att börja snoka lite lätt i pensionsspararkontot.

Iphone 11 kan du köpa från 9 195 kronor, lyxvarianten Iphone 11 Pro från 12 995 kronor och den allra vräkigaste Iphone 11 Pro Max från 14 295 kronor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.