Allt fler vill samla på lyxiga vintageklockor

Vintageklockor

Allt fler vill ha vintageklockor som Omega och Rolex. Även intresset för vintagemode ökar. Allt färre vill ha glas, antikviteter, silver och porslin. Det visar Auctionets genomgång av senaste årets söktrender.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2020-01-23 13:38  |  Lästid: 2 minuter

Efterfrågan växer på vintageklockor och det är klassiska modeller i stål som är populärast. Och eftersom det finns begränsat utbud åker vanligen priserna upp i takt med efterfrågan:

– Ja, vi tror att priserna kommer att hålla i sig även under 2020. Men vi kanske inte kommer att se samma ökning – snarare kanske priserna har hittat sin rätta nivå nu. Sen kommer det alltid finns mer unika föremål och modeller, och särskilt om de också har en intressant proveniens, som kommer att dra iväg i pris, säger Tom Österman, intendent på Auctionet.

Men inte bara intresset för dyrbara vintageklockor har gått upp. Modevarumärken är en annan trend hos auktionshusen – sökord som Louis Vuitton har ökat med 242 procent, Chanel har ökar 137 procent och Dior har gått upp med 123 procent jämfört med föregående år.

Smalare, mer udda samlarobjekt har också fått ett uppsving. Sökningarna för leksaksbiltillverkaren Tekno har ökat med 596 procent, Star Wars med 189 procent och Barbie med 103 procent.

– Samlandet har tagit fart igen men ser lite annorlunda ut. Idag samlar vi på nya kategorier såsom vin, sneakers, vinylskivor och Star-Warsfigurer, säger Tom Österman.

Exakt vilka av de ”nya” typerna av samlarobjekt som klarar sig bäst när det gäller värdestegring är svårt att svara på i dag.

– Intresset för olika samlarområden förändras alltid så det är svårt att nämna något enskilt område som kommer att stå sig över tid. Men ska man nämna några så tror jag att klassiskt svartvitt fotografi och olika typer av memorabilia kommer att stå sig prismässigt framöver.

Tom Österman
Tom Österman är intendent på aktionssajten Auctionet.

Intresset för antikviteter, glas, silver och porslin har dock minskat. Tom Österman har teorier varför:

– Vi har under en tid levt i en slit och slängkultur där vi inte har uppskattat föremål på samma sätt som tidigare. Inredningstidingarna har matat oss med minimalistiska hem under de senaste decennierna, det har också påverkat intresset för antikviteter.

Men en förändring är på gång även här:

– För den nya, mer miljömedvetna generationen – låt oss kalla den Greta-generationen – lär detta förändras. Redan nu kan vi se mer prylar i inredningsreportagen. Vi går sakta men säkert mot maximalistiska hem även om det kan ta tid.

Du får själv 100 000 kronor att spendera på auktionen. Vad köper du?

– Jag passar på att köpa en bra Gustaviansk byrå eftersom de just nu är otroligt prisvärda. Blir det pengar över köper jag även ett svartvitt fotografi av den svenska fotografen Gunnar Smoliansky.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-23 13:38