Allt du behöver veta om Amazons kommande Sagan om ringen-serie

Mumsig fakta om de två helt okända producenterna, listan med alla skådisar och den svettiga prislappen efter budkriget med Netflix. Här är allt vi vet om den kommande ”Sagan om ringen”-serien.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-07-10 15:13  |  Lästid: 5 minuter

Håll i hatten – för snart kastas du återigen in i Midgård-universumet och får på nytt slukta fantasy i form av orker, alver och hissnande fiolmusik. Sagan om ringen-filmerna har blivit dundersuccéer när det gäller både biljettintäkter och nördiga fantasier vilket inte minst tar sig uttryck genom att du fäller en värdig tår varje gång du ser Rohimirr-armén anfalla de pilbågshivande orkerna vid slaget om Minas Tirith.

Men nu kommer trilogiseriens arv inte bara leva vidare i våra hjärtan – utan även på skärmar över hela världen när Amazon producerar en ny Sagan om ringen-serie. Precis som för många andra produktioner har serieskaparna behövt pausa filmandet ett tag i och med coronaviruset. Men enligt rapporter är de snart igång igen vilket absolut är en anledning att känna extas och kanske börja värma upp med diverse temakvällar. Yes, klä ut dig till en ork, lär dig skjuta pilbåge eller börja slipa på ditt gutturala ”you shall not pass”-rop – för snart smäller det.

För att du ska vara så förberedd som möjligt har vi nedan samlat ihop all fakta som går att hitta om den nya serien.

1. Grönt ljus från Nya Zealand för fortsatt inspelning

Efter att ha filmat klart två avsnitt fick Amazon, precis som många andra produktioner världen över, pausa produktionen i mitten av mars i och med coronapandemin. Men nu har de fått specialtillstånd av det tämligen coronafria och patenterade Sagan om ringen-landet Nya Zealand att fortsätta inspelningarna i september.

Andra filmproduktioner som också får ta del av specialtillståndet är Netflix Cowboy Bepob och Sweet Tooth samt (ironiskt nog) Peter Farellys film Greatest Beer Run Ever där före detta Aragorn, Viggo Mortensen, spelar en av huvudrollerna.

2. Vad handlar den om?

Förvänta dig inte att se det här rövgänget i den nya serien som tar plats flera tusen år innan de existerande filmerna.

Handlingen i Sagan om ringen-serien tar plats innan storyn som utspelar sig i triologifilmerna och The Hobbit. Ja, i de nya avsnitten befinner vi oss istället under Midgårds andra tidsålder – vilket är tusentals år innan de befintliga filmerna. Förvänta dig alltså inte att Legolas eller Frodo kommer att kika förbi.

Men vad är det som är så speciellt med den här tidsperioden då, undrar du kanske? Jo – det var just under den andra epoken som härskarringen skapades, däribland också ”the rings of power” som varje folkslag fick en av (vilket också visas i introscenen i första Sagan om ringen-filmen).

Midgårds andra tidsålder höll på i 3 411 år – vilket innebär att det finns MYCKET att täcka. Men mer konkret än så blir det tyvärr inte. Produktionen är superförtegna vilket gör att vi inte kan annat göra än att gissa oss fram till handlingen. Kanske handlar den om hur ringarna skapades? Kanske får vi möta en ung Sauron? Kanske kommer det äntligen en förklaring till vad det är för fel på de stora örnarna som räddade Frodo och Sam först när de var döende istället för att skjutsa dem till vulkanen från första början? Den som lever får se.

3. Den har mycket hajp att leva upp till

Den kändaste tolkningen av J.R.R. Tolkien-böckerna är inte helt otippat Peter Jacksons Sagan om ringen-filmtriologi som släpptes mellan 2001 till 2003. När det gäller just oscar-vinster vann den första, Sagan om ringen (2001), fyra stycken. Nummer två, Sagan om de två tornen (2002), erhöll två stycken och den sista dunderkioskvältaren Sagan om konungens återkomst (2003) vann hela elva oscar – alltså totalt 17 guldiga statyer av en gubbe som bär på ett korstågssvärd.

Snackar vi pengar genererade triologin ungefär 3 miljarder dollar – alltså ungefär 28 miljarder svenska kronor.

Nej, nej – ingen press alls!

4. Svindyrt är det

Det slutgiltiga summan för serien väntas bli runt 9,2 miljarder kronor. Hoppla!

Det var 2017 som det rapporterades att Amazon hade köpt rättigheterna till Sagan om ringen efter ett budkrig med streamingjätten Netflix. Enligt andra medier hamnade den slutgiltiga och svettiga prislappen på ungefär 2,3 miljarder kronor. Men enligt beräkningar kommer det slutgiltiga priset på kalaset antagligen hamna på mycket mer i och med de pepprade produktionskostnaderna. Finalpriset väntas hamna på runt 9,2 miljarder kronor – vilket i så fall kommer göra serien till den dyraste som någonsin gjorts.

För att kontrastera lite var budgeten för de senaste Sagan om ringen-filmerna runt 2,6 miljarder kronor. Men vad tusan – om Peter Jacksom lyckades gå med vinst på cirka 25 miljarder kanske Amazon också kan göra det (och det är inte heller en hemlis att vd:n Jeff Bezos sitter på den del pengar, va!).

5. Det förväntas komma fem säsonger

Kontraktet på de dryga två miljarderna innebär också fem säsonger – vilket förhoppningsvis ger plats att skildra en lång och vattentät story från början till slut (till skillnad från Game of Thrones-desertörerna David Beinoff och D. B. Weiss som knöt till säcken hastigt när ett fräsigt Star Wars-kontrakt stod och suktade). Första säsongen ska dessutom innehålla 20 avsnitt.

Avtalet innebär också att Amazon får lov att göra spin-off-serier. Så om det blir riktigt bra kan vi nog förvänta oss en del rörligt från Midgård under de närmsta åren. Enligt rapporter har Amazon till och med redan beställt en andra säsong som produktionen redan suttit tänderna i. Vilket antagligen innebär att det blir mindre väntetid mellan den första och andra säsongen.

Dock kan det bli så att Amazon-serierna aldrig utspelar sig under någon annan tid än just den andra epoken av Midgård. Detta i och med att Tolkiens rättighetsinnehavare inte låter streamingtjänsten förhålla sig till någon annan Tolkien:sk tidsperiod. Något som ytterligare innebär att vi antagligen inte kommer stöta på några av våra gamla favoritkaraktärer. Men det är inte läge att bli alldeles för deppig för det. Den andra epoken av Midgård är ju som sagt drygt 3 400 år lång.

6. Vilka står bakom produktionen?

Den spanska regissören Juan Antonio Bayona ska regissera de första två avsnitten.

Redan i juli i fjol stod det klart att den tämligen okända skrivarduon och de före detta gymnasiekompisarna JD Payne och Patrick McKay skulle skriva och producera seriens första säsong. Något som kom som en chock i och med att både Paynes och McKays IMDb-sidor är – ja – i princip helt tomma.

Den enda meriten duon hade när kontraktet skrevs var att de skrivit manus för serien Star Strek Beyond – men detta helt ocreddat. Sedan avslöjandet har de dock fått chansen att värma upp genom att skriva manus till nästa Star Trek-film, Flash Gordon (2020) och den kommande The Rock-filmen Jungle Cruise.

Regissören för seriens första två avsnitt är Juan Antonio Bayona som bland annat regisserat The Orphanage (2007) och Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) vid sidan av sin produktionspartner Belén Atienza.

7. Vilka skådisar är med?

Hela rolllistan är inte färdig än då de har en del casting kvar att göra. Men enligt skådislistan som Amazon släppte inför en pressturné med Winter Television Critics Association (TCA) har följande skådespelare fått roller i filmen:

Robert Aramayo (Game of Thrones, 2016)

Owain Arthur (Hard Sun, 2018)

Nazanin Boniadi (Hotel Mumbai, 2018)

Tom Budge (Gallipoli, 2015)

Morfydd Clark (Crawl, 2019)

Ismael Cruz Córdova (Miss Bala, 2019)

Ema Horvath (The Gallows Act III, 2019)

Markella Kavenagh (Picnic at Hanging Rock, 2018)

Joseph Mawle (The Hallow, 2015)

Tyroe Muhafidin (Treasure Maps and Tinned Spaghetti, 2018)

Sophia Nomvete

Megan Richards (Wanderlust, 2018)

Dylan Smith (Total Recall, 2012)

Charlie Vickers (Medici, 2016)

Daniel Weyman (Gentleman Jack, 2019)

7. Allt är tydligen jättejättehemligt

Det är trots allt inte helt orimligt att produktionsteamet försöker hålla allt så hemligt de bara kan. En eventuell läcka av saftiga detaljer kan ju faktiskt få überfans av serien att gå bärsärkagång om de inte skulle gilla vad Amazon gör med franchise-arvet.

Enligt studiochefen på Amazon, Jennifer Salke, sitter manusförfattarna på ett låst kontor i Santa Monica med neddragna gardiner och säkerhetsvakter utanför. För att komma in i rummet krävs även ytterligare säkerhetsåtgärder som fingeravtryck eftersom hela första säsongen är staplat på ett stort och synligt bräde.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad för 1 day sen