Annons

[nggallery id=335]

När jag träffar Amanda Jenssen första gången i en studio på Söder i Stockholm har alla klätt upp sig. Skivstudior brukar vara en plats för t-shirts och XXL-byxor, men trots att dagens beting i studion är sångpålägg kan man tro att det just varit fotografering.

Annons

Producenten Simon Nordberg har en mörk kostym på sig och nyputsade skor. Låtskrivaren Pär Wiksten, känd från popbandet Wannadies, som hade sin storhetstid under 90-talet, gör entré iklädd höga ridstövlar och gula godsägarbyxor.

Gilla Cafe.se på Facebook

Amanda Jenssen själv går runt i en vintageklänning. Med sitt platinablonda hårsvall ser hon ut som en femme fatale som klivit ut från en bar på Sunset Boulevard.
Allt man väntar på är att ett gäng bred­käkade amerikanska trettiotalspoliser ska rusa nedför trappan och sätta handbojor på alla för att ha brutit mot spritförbudet.

– Det började när Simon första dagen i studion hade klätt sig i guldkostym, säger Amanda. Jag blev så glad och inspirerad att jag dagen efter kom i röd aftonklänning och rött läppstift. Och då bestämde vi oss för att ha det som regel. Alla som jobbar med den här skivan måste klä upp sig.

Just nu håller ett bokförlag i Sverige på med en bok om Idol. Men vill man veta vad som händer med den tv-sända talangjaktens vinnare finns det redan en annan bok i ämnet: Hergés Tintin-äventyr De sju kristallkulorna.

Seriealbumet visar med en kuslig exakthet vad som hänt med Daniel, Markus, Agnes och hon nu senast, vad hon nu hette, hon som tog sitt efternamn från sin hund. Kort efter att de har guldet i sin hand drabbas de av en förbannelse som gör att de långsamt tynar bort.

I De sju kristallkulorna är slutdestinationen för de som drabbats av detta grymma öde en sjuksal. För Idol-vinnarna är det ett after beach-party i Alingsås.

– Det går inte en dag utan att jag känner lättnad och tänker ”Tack, tack för att jag inte vann!”, säger Amanda. Vad jag förstått skilde det bara två, tre procent i röster. Vad som kan ha varit avgörande kan faktiskt ha varit de kampanjer som mina fans förde på nätet dagarna före finalen. De uppmanade alla som verkligen gillade mig att rösta på Marie i stället.

Amanda Jenssen och Marie Picasso har aldrig träffats igen efter Idol.

– Vi är så olika man kan bli egentligen. Fast just då,  under själva tävlingen, kom vi varandra sjukt nära.

Några av de andra Idol-deltagarna håller hon kontakt med, men mest på telefon. Som många andra i sin generation gillar Amanda Jenssen mobiltelefoner. Jag säger att jag läst någonstans att hon har fyra stycken.
– Nä, jag har tre.

Men varför har man tre mobiltelefoner?
– Till att börja med har jag den här, säger Amanda och dunkar upp en av sina mobiler på restaurangbordet på den krog där vi
träffas en kväll.

Amanda är vegetarian och väntar på en vegetarisk wok. När hon var tolv bestämde hon sig för att hon inte vill äta något med ögon.
– I alla fall, den här mobilen är mitt gamla liv, fortsätter Amanda. När det ringer på den är det oftast någon av mina gamla vänner från Lund.

Ironiskt nog ringer det precis just nu från hennes gamla liv. Det är en band­medlem från Oh Hollie Neverdays (det band Amanda tidigare spelade med), gitarristen, som hon också har varit tillsammans med. Efter att Amanda hälsat att hon ringer tillbaka plockar hon upp mobil nummer två och lägger den bredvid den gamla.

– Den här fick jag av TV4. Alla som var med i Idol fick såna, det var det numret vi nåddes på. Alla från Idol och media och branschen ringer fortfarande på den. Men det numret har också läckt ut. Ibland ringer det fnittrigacafe småtjejer eller nervösa tonårspojkar. Eftersom olika personer ringer till olika telefoner kan jag inte sluta använda någon av dem.

Och den tredje mobilen?
– Den ligger hemma. Det fick jag också i Idol. Vi fem som var kvar sist i tävlingen fick ytterligare en telefon.

I och med att ett mobilföretag ska ge ut en specialgjord musikmobil med hennes
album – samma typ av deal som Kent gjorde – får hon även snart en fjärde att lägga till samlingen. När Amanda för gaffeln till munnen…

Jan Gradvall

Läs hela texten, samt se alla bilder, i senaste numret av Café. Finns i din butik nu.

Du kan också köpa detta nummer av Café digitalt här – och ladda hem det nu direkt.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar