Amerikansk viralsajt driver med Sverige: ”Vem bryr sig?”

Den amerikanska satirsajten ClickHole, systersajt till The Onion, driver med det egna landets sjukvårdssystem genom att jämföra med Sverige och de nya svenska sedlarna.

Joel Linde | Foto IBL, Clickhole  |  Publicerad 2018-01-23 14:26  |  Lästid: < 1 minut

Som medborgare av ett relativt litet land är det så klart vanligt att dra öronen åt sig när något större land pratar om en, oavsett om det är i positiva eller negativa ordalag.

Detta är ett sådant tillfälle. Den amerikanska satirsajten ClickHole har gjort en Facebook-video om Sverige och våra nya sedlar. Videon börjar med att konstatera att Sveriges sjukvårdssystem är mycket bättre än USA:s – men sedan visar de ”hur fula” våra nya sedlar är.

Poängen med video är naturligtvis att driva med hur stolta många amerikaner är över allt de gör, oavsett om det uppenbarligen är bättre på andra platser i världen. Den poängen verkar dock inte ha nått fram till alla. Så här kommenterar en person:

”Vilken korkad video. Färgen på pengar har ingenting att göra med livskvalitet, sjukvård, utbildning och förmåner. Fråga VEM SOM HELST från Sverige, och hör vilka otroliga förmåner de får. Vi har mycket att lära från dem…”

En annan person, som uppenbarligen insåg att det handlade om satir, svarade då:

”Jag vet inte, de där pengarna ÄR ganska korkade… Jag skulle kunna förstå om de bara var lite fula men det verkar som att de verkligen har ansträngt sig för att de ska suga. Jag kommer fortsätta betala 8 000 dollar för att ambulansen ska hämta mig, med mina vackra gröna amerikanska dollar.”

En annan driver med det amerikanska sjukvårdssystemet som gör att människor som skulle kunna räddas får dö om de inte kan betala för sig:

”Rosa och lila tjejiga pengar – inte så länge jag har något att säga till om, innan jag dör i en botlig sjukdom.”

Se också dessa falska och halvsanna påståenden om Sverige – som spreds via 9GAG!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-01-23 14:28