Annons
Annons

Anders Hansson utsedd till årets fotograf – här är hans bästa bilder i Café

I lördags prisades fotografen Anders Hansson trippelt på Årets bild-galan i Jönköping. Han knep förstaplatsen i tre tunga kategorier – årets fotograf, årets nyhetsbild utland och årets nyhetsbild Sverige.

Olle Arnell
Fotograf: Anders Hansson

Anders Hansson har varit fotograf till flera av Cafés reportage om bland annat krigshärjade områden som Albanien och Afghanistan, svenska soldater i Ukraina och dokument om den globala flyktingkrisen.

Annons

Vi gratulerar Anders till tre välförtjänta priser!

Här är bilderna han prisades för i helgen – samt några av hans bästa foton från året som gick. I anslutning till bilderna kan du även läsa de reportage som bilderna tillhör – starka skildringar av människor som tvingats in i konflikter som inte är deras.

 

Årets nyhetsbild Sverige.

Juryns motivering: Bilden sammanfattar årets viktigaste nyhet i Europa, ur svenskt perspektiv. Fotografen har fångat ögonblicket och situationen i kombination med hög fotografisk kvalitet.

Anders-Hansson-arets-bild

Fotograf: Anders Hansson.

 

Årets nyhetsbild utland.

Juryns motivering: Det här är vad terror handlar om, och det här är vad nyhetsbild handlar om.

Anders-hansson-fotograf

Fotograf: Anders Hansson.

 

Årets fotograf

Juryns motivering: Juryn får ett starkt intryck av Årets Fotograf i en portfolio med ett klassiskt tillvägagångssätt till bildjournalistik. Det ska påpekas att konkurrensen var tuff. Det som till sist avgjorde var den stora variationen i portfolion och fotografens vilja att berätta viktiga historier. I portfolion finns ett flertal av årets stora nyhetshändelser, skildrade med djup, bredd och kunnighet, men också singelbilder av mycket hög kvalitet. Här finns uttrycksfulla och effektiva nyhetsbilder och mångbottnade porträtt.

anders-hansson-cafe

Fotograf: Anders Hansson.

anders-hansson-foto

Fotograf: Anders Hansson.

 

3 reportage från Café med Anders Hansson som fotograf

flyktingar_start

Fotograf: Anders Hansson.

Här jagas flyktingarna genom Europa

Från krig och död till kaos och desperation. Café reser till södra europa och följer tre flyktingfamiljers dramatiska resa, genom länderna som inte vill ha dem, mot ett liv de inte har valt. Läs reportaget här >

 

Ukrainasvenskar-26

Fotograf: Anders Hansson.

Svenskarna som krigar i Ukraina

I Ukraina strider en brokig skara svenskar – bland dem flera före detta nazister – mot proryska rebeller och Putins elit­soldater. Vilka är de? Och vad vill de egentligen? Café reste till fronten i Europas senaste krig. Läs reportaget här >

 

Anders-Hansson-arets-fotograf

Fotograf: Anders Hansson.

Rfaat Hazema flydde kriget i Syrien – förlorade sina söner i Lampedusa

En människosmugglare kan tjäna fem miljoner per resa på att frakta flyktingar över Medelhavet i en bräcklig fiskebåt. Priset för hundratals av de desperata passagerarna: livet. Café kartlägger katastrofen – från den lilla italienska ön Lampedusa till en nedgången förläggning i Malmö. Läs reportaget här >

 

Vi på Café riktar ett stort grattis till Anders för de fina priserna – och för de starka, viktiga bilderna!

 

Annons

Dela (71)
Tweeta

Annons


Laddar