Hoppa till innehåll

”Det kan vara jobbigt att heta Snorre från allra första början”

Jonas Terning

Cafés chefredaktör Jonas Terning om Stockholm Fashion Week som börjar i helgen, Adam Pålssons succé i SVT – och fotografen Anders Hansson som åker dit andra flyr från.

jonasterning
Cafés chefredaktör Jonas Terning.

Välkomna till något som ska likna en liten sammanfattning av veckan här på Café, blandat med en del privata funderingar, och annat som jag tror ni kommer att uppskatta. Cafés 2016 slog rekord på många mätbara sätt, men nu ökar vi tempot för 2017!

***

I veckan skickade vi Café #2 till tryck. Det fanns en tid då vi försökte få igång en tradition av lämningsluncher. Det vill säga, när en tidning var på tryck pustade redaktionen ut tillsammans efteråt. Men så funkar det inte riktigt längre. Vi är så mycket mer än ett magasin idag, så när tidningen väl gått iväg väntar nya – digitala – deadlines runt hörnet. Lunch ska man i och för sig alltid äta.

***

Läser just nu Andreas Cervenkas Vad gör en bank? och förutom fyndig stilist är Svd Näringslivs krönikör en stenhård slugger mot tafatta politiker i allmänhet och ränteavdraget i synnerhet. Eller ja, hela finanssystemet egentligen

***

Cafés Daniel Lindström har i januari flängt mellan herrmodevisningarna för hösten 2017. London, Milano och Paris har betats av i rask takt och för den som vill ha insyn bakom kulisserna i den globala modevärlden rekommenderas Cafés Instagram. Daniel Lindström har, efter över 15 år på dessa modeveckor, ett inom svenskt herrmode svårslaget kontaktnät. Väldigt exklusivt, och väldigt kul att följa!

***

Alexander Isak är klar för Borussia Dortmund och gnagaren i mig blev glad för det svenska transferrekordet, medan chefredaktören i mig blev stolt för att Café som enda media fick följa med Isak på en resa till Manchester i England. Intervjun i sig var så att säga ingenting att skriva hem om men tycker storyn funkar hyfsat ändå. En inblick i hur det är att vara 17 år, och uppvaktad från alla håll. Läs och bedöm gärna själv här.

***

Café #2 har en bra mix som vi brukar kallar det, med unga Adam Pålsson på omslaget, och mer skrivna namn som Magnus Carlson, Loreen och Ola Rapace i kortare intervjuer. Personligen gillar jag vår nya groomingredaktör Gustav Broströms första sidor i tidningen. Han tar tester av manliga skönhetsprodukter till en helt ny nivå. Spana gärna in hans blogg här.

***

Apropå Adam Pålsson. Ni ser väl Innan vi dör på SVT? Jag är ingen storkonsument av serier, men hög nivå på den här intrigen. Kjell Häglund, teknikredaktör på Café och en av grundarna av Tvdags.se, konstaterade att det kan vara ”bästa SVT-deckaren någonsin och om ni inte lyssnar på mig bör ni i alla fall lyssna på honom.

***

Anders Hansson har nominerats till Årets fotograf. Otroligt välförtjänt. Hansson jobbar mycket med Dagens Nyheter, men klämmer även in ett par reportage åt Café varje år. Glömmer aldrig i höstas när jag stod mitt i dagishämtningen och Hansson ringer upp och vrålar ”Mosul! Vi åker till Mosul!”. Detta var samma dag som jag läst om de tusentals människor som flydde från samma stad med anledning av irakiska armens offensiv. Det säger något om Hanssons extremt professionella inställning – och lust – till sitt jobb. Spana in det Dokument från krigets Ukraina han gjorde tillsammans med parhästen Göran Engström i oktober här.

***

Det kan ju vara jobbigt att heta typ Snorre från allra första början, men man gör det ju inte lättare för sig om man är framgångsrik politiker i New York och envisas med att skicka sexbilder till kvinnor på sociala medier. Bakom familjens rygg. Men framför filmkameran. Men det är vad Anthony Wiener gjorde. Ett filmteam hängde med för att filma hans politiska kampanjande, men fick istället i realtid se en karriär krackelera. Naket, bokstavligt talat. Den hyllade dokumentären finns på SVT Play i ett par veckor till. Passa på!

***

Talar om Cafés resa i den här nischade podden men funderar mycket på det jag nämner i slutet. Den participatoriska kulturen. Det vill säga möjligheten att dela produktionen av innehållet till Café, med er som läser. Tror på tanken, men saknar konkreta idéer. Har du några? Hör av dig!

***

I helgen börjar Fashion Week Stockholm. Blir extra spännande att följa kreatörskollektivet RMH som har en utställning på Scenkonstmuseet. Och på tisdag drar Copenhagen Fashion Week igång. Det är alltid säsong, någonstans.

***

Ni är redan över 20 000 personer som prenumererar på Cafés nyhetsbrev, och blir fler för varje dag.

[newsletter]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.