Andre Braugher lyfter höstens främsta miniserie

joel  |  Publicerad 2006-07-12 14:50  |  Lästid: 2 minuter

Tidernas bästa tv-skådespelare? Frågan är mer komplex än man kan tro. En bra tv-skådespelare är inte nödvändigtvis samma sak som en bra filmskådespelare.Telly Savalas (Kojak), Denniz Franz (På spaning i New York), och James Gandolfini (Sopranos) hade aldrig blivit lika stora i filmvärlden. Tv ger utrymme för både en annan sorts utseende och en annan sorts spel.
Att kunna hålla liv i en karaktär timme efter timme, säsong efter säsong, kräver uthållighet och en smart hushållning av kraft och energi. Det gäller också att aldrig helt överglänsa sina medspelare.
Om filmskådespeleri är Zlatan är tv-skådespeleri Tobias Linderoth.
Den bästa tv-skådespelare jag sett är Andre Braugher, som spelade Frank Pembleton
i Uppdrag mord.
Hela ensemblen i denna polisserie från Baltimore var exceptionellt stark – ingen dvd-hylla ska vara utan de två första boxarna – men scenerna med just Pembleton lyfte ändå alltid till ytterligare en nivå. När man trodde att tio var max vred han upp till tio.
Pembleton var på samma gång både den lugnaste och mest explosiva av poliserna. Den trogne, skötsamme familjefadern som förvandlades till din värsta mardröm i förhörsrummet. Ögonen, ingen kan glömma hans ögon.
Andre Braughers register i serien var häpnadsväckande. Om man kan tala om oktaver i skådespeleri spelade Andre Braugher i Uppdrag mord som Jeff Buckley sjunger på Grace.
Och nu gör han om samma bravad igen, men i en diametralt motsatt roll.
I Uppdrag mord spelade Andre Brauger polis med okränkbar moral. I Thief spelar han en tjuv som inte tvekar att avrätta en kollega om det är nödvändigt.
Ändå är man med honom redan från första scenen. Andre Braugher är plötsligt inte längre den smale Frank Pembleton. Braugher, som har hunnit fylla 43, är från och med nu den i alla bemärkelser tyngre tjuven Nick Atwater.
Thief kommer på tv3 i höst. Det är en miniserie i sex delar som kan beskrivas som filmen Heat fast som tv-serie. Det handlar om en rånarliga och deras försök att kombinera jobbet med trassliga privatliv.
Första avsnittet är chockerande på alla sätt, inte minst chockerande bra. Nyckelpersoner dör på de mest oväntade vis, bankrånet är briljant utfört, klippningen gör att du som tittare befinner dig precis där det händer.
Thief har ett lysande soundtrack med låtar av neosoulartisten Anthony Hamilton. Suggestivt foto från ett feberhett och sargat New Orleans. En förlorad stad som efter Katrina nu blir en perfekt metafor för karaktärerna i serien.
Och så har Thief Andre Braugher.
New York Post kallade hans rollprestation ”insanely good acting”. Jag kan inte komma på någon bättre beskrivning.
Det är möjligt att det finns bättre skådespelare – exempelvis Pacino och DeNiro i just Heat – men vad det gäller tv är det ingen som rör Andre Braugher.

Jan Gradvall 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-17 15:00