Annons
Annons


Pratet om att integrera Apples musikspelare iTunes med en mobiltelefon har varit igång i princip redan sedan den första iPoden släpptes. För ett par år sedan var jag själv i USA för att kolla in presentationen av vad som skulle bli den första ipod-telefonen, ett samarbete mellan Apple och Motorola. En lansering som ställdes in med bara två-tre dagars varsel, utan att någon egentligen fick veta vad som hade gått snett.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Något år senare kom Motorola Rokr, den första telefonen synkad med iTunes. Och det var egentligen inga större fel på den. Men den var bara så… vanlig.
Skalet var en redan befintlig Motorola-lur, när vi alla satt och väntade på något Ipod-liknande.

Så igår, när alla tekniknördar och macfantaster nästan börjat ge upp, släppte Steve Jobs bomben. På MacWorld i San Fransisco presenterade han Iphone.  Maskinen, som är försedd med en 3,5 tum stor pekskärm har såklart mp3-spelare, 2-megapixelkamera och webbläsare. Det går att köra vanliga, om än slimmade program på burken som kör på operativsystemet Mac OS X.

Telefonen, eller multimaskinen är 115 gånger 61 milimeter och väger 135 gram och levereras med fyra eller åtta gigabytes minne, alltså i klass med en Ipod Nano.

iphone1
Iphone och dess ”meny”.

IPhone släpps i USA i juni och den mindre varianten kostar cirka 3 500 kronor. Till en början kommer den att vara operatörslåst till amerikanska mobiloperatören Cingular. Europa lär få vänta till hösten på de första lurarna.

All teknisk prestanda till trots, det mest imponerande med lanseringen är ändå att en jätteorganisation som Apple kunnat hålla så tyst så länge. Det har spekulerats i månader om vad som skulle släppas på MacWorld, men inte någon har gissat ens i närheten av IPhone. Inte en enda bild har läckt ut.

Och sent i går kväll satt personalen på Apple-butiken vid Fridhemsplan i Stockholm själva och kollade på websändningen från jippot. De hade nämligen ingen som helst aning om vilken produkt de själva snart skulle börja sälja.

iphone2
Iphone och dess ”startsida”.

Oskar Hammarkrantz

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar