Hoppa till innehåll

Är det här årets sommardryck? Omaka gör blandning av öl och cider

Omaka Brutes
Tom Cehlin Magnusson

Svenska bryggerier kokar ihop en ohelig allians.

Kampen om vad som ska bli sommarens dryck är hårdare än på länge. Naturvin, gindrinkar, pet nat eller en obegripligt ljus lager – valet begränsas enbart av din pretentionsgrad. Bryggeriet Omaka har tillsammans med cidermakarna Brutes tagit fram ytterligare en kandidat till titeln.

Gränsland kallas drycken som beskrivs som en blandning av öl och cider. Och vin, till och med. Den har en bärig och syrlig smak med inslag av svartvinbär, röda äpplen, blodapelsin, ljust bröd och aroniabär.

– Vi började med att blanda upp ölbasen med en päroncider men det blev inte helt rätt smak direkt. Först efter 8-9 månader hade basen jäst till sig, och sedan dess har vi adderat saker över tid. Vi alla var säkra på att slutresultatet skulle bli bra och har därför låtit det få ha sin naturliga gång och ta sin tid, säger Tobias Eriksson, medgrundare på Brutes.

Omaka är både ett bryggeri och restaurang som startats av bryggmästaren Hedda Spendrup vid gamla Arkitekturskolans i centrala Stockholm. Gränsland kommer på flaska och är kraftigt kolsyrad.

– Vi startade samarbetet med den gemensamma viljan att pröva nytt och testa gränser, men samtidigt ville vi få till en slutprodukt som fungerar som ett somrigt komplement till både öl och cider. Gränsland fungerar perfekt till säsongens första skörd jordgubbar med vispad grädde eller i sig själv som en svalkande sommardryck, säger Hedda Spendrup.

”Gränsland” kostar 190 kr och lanserades i limiterad upplaga på Systembolaget den 7 juni. Drycken finns även tillgänglig hos Omaka, Uggelviksgatan 2 i Stockholm. 

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Kingmagazine.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.