Hoppa till innehåll

Grand Hôtel firar 150 år med jubileumsöl från Omaka

Grand Hotel i Stockholm och en specialtillverkad öl från Omaka för Grand Hotels 150-årsjubileum.
Joakim Almén

Anrikt Stockholmshotell och populärt ölmärke i smakfullt samarbete.

Stockholmshotellens Stockholmshotell Grand Hôtel firar i år 150 år. Och en ovanligt pigg 150-åring tänker naturligtvis inte låta ett jubileum av den digniteten passera obemärkt förbi. Som ett första led i vad man får anta blir ett årslångt 150-årskalas lanserar hotellet nu en öl tillsammans med det populära Stockholmsbryggeriet Omaka.

Resultatet är ölet som paketeringsmässigt tydligt heter 1874 – året då Grand Hôtel slog upp hotellporten. Du som brukar lägga ned en och annan Omaka-burk i korgen på Systembolaget kommer känna igen den silvriga, avlånga ölburken.

Den mycket tjusiga etiketten är illustrerad av konstnären Jan Vana, som har tolkat anekdoter från hotellets långa historia.

Själva ölen är en kellerbier och smakmässigt beskriver Omaka och Grand Hôtel ölet så här:

”Ölet samlar likt Grand Hôtel influenser från platser runt om i världen. Malt från det tyska premiummälteriet Weyermann i Bamberg har mältats enligt gamla metoder för en rundare smak och det franska saltet Fleur de Sel, som enbart kan utvinnas vid sydostliga vindar, ger tillsammans med tysk ädelhumle en subtil humlearom. I kombination med jäst från Danmark blir resultatet ett öl av ren och krispig karaktär med låg beska.”

Hedda Spendrup, bryggmästare på OMAKA förklarar vidare:

”Målet med samarbetet var att kombinera Grand Hôtels elegans med OMAKAs nytänkande metoder för att skapa en finstämd balans mellan tradition och innovation. Därifrån föddes idén om att tillsätta fänkålsfrön som ger en oväntad, men balanserad aniston och för tankarna till dels fransk gastronomi men även till svenskt traditionell spritkryddning.”

Omaka-ölen serveras exklusivt på Grand Hôtel. Café håller tummarna för att ölet med tiden dyker upp på Systembolaget.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.