Är det okej att sluta umgås med kompisar bara för att man har fått barn?

Småbarnsföräldrar.

Cafés vett- och etikettexpert Stina Vickhoff reder ut: Så hanterar du att bli ghostad av småbarnsföräldern.

Stina Vickhoff
Stina Vickhoff | Foto: TT  |  Publicerad 2023-05-29 14:52  |  Lästid: 2 minuter

Läsarfråga: Hej! Min kompis sedan många år fick barn nyligen. I början gav jag honom utrymme eftersom jag fattar att det är körigt med småbarn, men nu har det gått ett tag och han vill eller kan aldrig ses. Jag har tänkt att det beror på att han har fullt upp, men samtidigt är han och hans sambo jätteaktiva på sociala medier och delar en massa bilder på sitt barn och andra vänner de träffar. Jag själv har inte barn så jag kan inte riktigt relatera till hans nya familjesituation. Ska jag ställa honom till svars? Eller bara låta det bero och hoppas att han kommer tillbaka så småningom? /Pontus

Stina Vickhoff: Hej Pontus! Även om jag sörjer din försvunne vän å dina vägnar finns det väl inget som gör en mer slak än kompisar som tappar kontakten med sina vänner bara för att de får barn? Du kanske egentligen ska försöka njuta lite av att slippa honom och vila i det sorgliga faktum att din vän dag ut och dag in pratar med obehaglig bebisröst, luktar någons rumpa och kallar sin relation ett ”teamwork”. 

Du skriver att din kompis uppdaterar sina sociala medier frekvent med bilder på deras nya familj, och även det är ett solklart bevis på hur miserabelt hans liv blivit. Ett obegripligt fenomen som drabbar småbarnsföräldrar är att det ska hurras och tjoas varje gång barnet blir en månad äldre. Det verkar ha flugit dem över huvudet att ingen bryr sig om att deras barn klarade två-, tre- och fyramånadersstrecket. Det är rimligt att ens sociala medier-flöde förändras när man får barn, det är ju ändå en rätt stor grej, men på sin höjd bör det vara en förlängning av den man var före barn, inte en definition av den man är i dag. Och de som hävdar att barn är meningen med livet använder det bara som svepskäl för att kunna fortsätta sitt lågintensivt ambitionslösa liv.  

Det sägs att män vid separationer tar den hårdare smällen – ekonomiskt. Skoja. Menar såklart socialt. Att när relationen brister blir mannen mer ensam, och även om yngre generationer inte är lika tondöva på ämnet vänskap som typ alla män över 39 så är det fortfarande ett faktum att stunden kommer att komma för de flesta. Stunden när man plockar upp telefonen för att återuppta kontakten med vänner man inte sett på länge och ens egna prioriteringar genom åren gör sig smärtsamt påminda. 

Det enkla svaret på din fråga skulle alltså vara att hälsa ajöss till din gode vän. Väljer han konsekvent parmiddag och föräldrahäng framför andra konstellationer för att ”det är så smidigt med barnen som leker” ska det givetvis få konsekvenser. Det tråkiga men något mer humana svaret på din fråga är att kanske låta det bero för nu. Låt föräldrahålet sluka honom hel, när dagen kommer och han blivit utspottad på andra sidan finns du där. Eller så duckar du och är hemma och high­fivear din partner för ett ”gott samarbete”. 

Cafés vett och etikett-expert Stina Vickhoff på läsarnas frågor om sociala regler. Behöver du själv, eller någon du känner, vägledning i kutymfrågor? Mejla dina frågor till stina@vickhoff.com.

Stina Vickhoff
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-05-29 14:53