Annons
Annons

Blir du arg när du dricker? Det här kan vara anledningen

Enligt en finsk studie kan svaret finnas i våra gener.

Thowe Wagner Larsson

Är du – eller någon du känner – en av dem som gormar, kastar prylar eller vill starta bråk när bärsen landat innanför västen?

Vi vet, det är inget klädsamt sätt att vara full och resultatet är inte sällan en betongkeps av ångest dagen efter. Nu har vi hittat forskning från Finland som säger att beteendet inte (bara) är ditt fel. Visst, det går aldrig att skylla den där knytnävsfajten med någon som ”fimpat alldeles för nära dig och sen inte vill be om ursäkt” på någon annan. Den, och armbågen i bröstkorgen på killen som kollat på din flickvän, är fortfarande ditt eget ansvar.

Annons

Men i den finska studien intervjuade man över 150 personer för att undersöka orsaken till varför vissa människor blir glada och spralliga när de dricker och varför andra blir arga eller ledsna. Studien är liten och det går inte att dra några slutgiltiga slutsatser, men resultatet är ändå intressant.

Resultatet visade att de som ofta blir ilskna när de dricker alkohol bär en genetisk mutation kallad HTR2B Q20. Enligt professor Roope Tikkanen, studiens författare, är de som bär denna gen mer impulsiva. De flesta människor har en mängd neuroreceptorer som, vid kontakt med alkohol, utsöndrar dopamin vilket gör oss glada och lyckliga. De som bär genen HTR2B Q20 har färre av dessa neuroreceptorer och reagerar alltså annorlunda och får inte samma lyckorus som andra.

Enligt studien, som genomfördes vid Helsingfors universitet och publicerades i den medicinska tidskriften Translational Psychiatry 2015, är genen också särskilt vanlig hos finländare.

Man ska dock komma ihåg att det inte enbart är våra gener som styr. Alkohol påverkar alla och förstärker våra känslor, oavsett om vi är glada eller ledsna när vi intar det. Om du alltid blir arg när du dricker alkohol bör du fundera över om din konsumtion bör minskas, både för din och din omgivnings skull. Det kan vara gott med en liten sipp alkohol också!

Annons

Dela (68)
TweetaLaddar