Annons
Annons

ur TV3:s Du är vad du äter.
Världens läskigaste tv-figurer är inte cylonerna i Battlestar Galactica. Det finns andra, mer obehagliga robotar: en armé av dietister och hälsokockar. Med dödliga vapen som quinoagryn, linser och sojabönor sprider de skräck överallt. Från morgonsoffor till matprogram, från träningsserier till fetmasåpor, från Toppform till Älskling, vi dödar barnen.

Inget kan få mig att tappa livsglädjen snabbare än en hälsofreakig kostexpert eller GI-fascist.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Glasartad blick, fundamentalistiska utläggningar om långsamma kolhydrater och parodiska panikfraser som ”socker är lika beroendeframkallande som heroin”. Häromdagen – i femmans inköpta Spa of embarrassing illnesses – dissade en hälsotant tandkräm eftersom den innehöll fluor, ett ämne som i den new age-impulsiva dietvärlden numera jämställs med bekämpningsmedel.

Det är bara en tidsfråga innan, säg, syre också hamnar i skottgluggen: ”Luft? Mycket onyttigt. Svävar över farliga transfetter. Tillverka ett munskydd av kronärtskockor och andas genom det i stället.”

Lyckligtvis har den globala kostterrorismen inte krossat allt motstånd. Främsta fristaden är A cook’s tour (på bland annat BBC Food), där den 50-årige Kitchen confidential– och The nasty bits-författaren Anthony Bourdain äter sig jorden runt under mindre förljugna former. Han häver vodka i Ryssland, käkar kobrahjärtan i Vietnam (kolla klippet) och varvar – i avsnittet om Sverige som repriserades nyligen – lyxrestauranger med Sibyllasåsiga tunnbrödrullar.

Det är ibland effektsökande nyfiket, oftast grymt gott och nästan alltid sjukt onyttigt. Så Bourdain lär förstås dö långt innan pensionen, men handen på hjärtattacken: Jag äter hellre ihjäl mig med honom än käkar ens en förrätt med dietistnazisterna.

Markus Kylén
Cafés redaktionschef skriver om tv på www.cafe.se varje tisdag.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar