Annons

russel

Ur Café 7/2010: Vi möter komikern och Katy Perry-pojkvännen Russell Brand i London för ett samtal om varför han vill vara en del av popkulturen istället för att ta heroin på scen. Bland annat.

* * * * *

Annons

– Hej. Jag ska bara kissa. Jag kanske pruttar också.

Så presenterar sig komikern Russell Brand, 34, när vi ses på puben The Anchor & Hope på South Bank i London. Vid samma bord sitter barndomskompisen Danny. Innan Russell Brand förlovade sig med popstjärnan Katy Perry och fick en hyllad Hollywood-karriär så var det storväxta Dannys jobb att hitta groupies efter stå upp-föreställningar. Russell Brand minns att han gav order som en väldigt ombytlig vinexpert ”sugen på något franskt, något fruktigt, något med karaktär…”.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Allt sådant tillhör det förflutna nu, säger Russell Brand, men det var ett effektivt sätt att leva. Att beställa groupies var egentligen väldigt svenskt praktiskt. Det var som Ikea.

Russell Brand har byggt en framgångsrik stå upp-karriärer på skoningslöst ärliga bekännelser om sina skandaler och sitt tidigare drog- och sexmissbruk. Hans självbiografi ”My booky wook” är fortfarande en storsäljare.

Han blev ett känt ansikte i hela världen 2001 när han dagen efter 11 september-katastrofen i New York presenterade sitt MTV-program utklädd till Usama bin Ladin. Under samma MTV-jobb presenterade han Kylie Minogue för sin droghandlare. Han var hög på crack under tv-sändningar.

Nu har han adopterats av Judd Apatow (”The 40 year old virgin”, ”Knocked up”) som bestämt sig för att förvandla Russell Brand till nästa Will Ferrell.

I nya ”Get him to the greek”, deras uppföljare till succén ”Dumpad”, har Brands rollfigur, rockstjärnan Aldous Snow, fått huvudrollen. Jarvis Cocker har skrivit musiken. Lars Ulrich, Katy Perry och Christina Aguilera gör cameo-roller i en film som bäst beskrivs som en komediversion av ”Almoust famous”. Russell Brand trivs med sitt nya liv som Hollywood-underhållare.

–Jag har tagit heroin på scen. Jag har gjort performance-konst där jag skadar mig själv. Jag har gjort GG Allin-galen ”bullshit”. Jag kan fortfarande göra sådant om jag vill, men då kommer jag att ha en liten begränsad publik och nu har jag vant mig vid att ha en stor publik. Jag vill prata till så många som möjligt, säger britten.

Bland Russell Brands höjdpunkter sedan USA-lanseringen finns Comedy Central-specialen då han läser upp och analyserar mordhoten han fick efter att ha hånat George W Bush och kyska popbandet Jonas Brothers. Det syns att Brand njuter av sin nyvunna genomslagskraft i USA.

– Shepard Ferry, den briljanta konstnären som gjorde Obamas ”Hope”-affisch, sa att jag inte kan påverka popkultur om jag står utanför popkulturen. Jag måste vara en del av popkulturen. Jag vet inte om det är helt sant, men det känns som en bra guide att leva efter just nu.

ROBERT BÖRJESSON

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar