Att kolla sport i soffan kan jämföras med att träna

Detta enligt ett experiment som spelbolaget Bettsson låtit genomföra. Frågor på det?

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-06-13 10:57  |  Lästid: < 1 minuter

Vi är många som hellre tittar på sport än utövar själva. Nackdelen med att ta del av, låt säga en hockeymatch, på tryggt avstånd i tv-soffan snarare än på isen är emellertid att det inte har samma positiva effekt på midjemåttet. Nu finns det dock ett halmstrå att greppa för oss som vill sitta kvar i soffan med hyfsat gott samvete i vår träningshetsande samtid.

Spelbolaget Bettsson har med hjälp av fystestkliniken Aktivitus gjort ett, förmodat högst vetenskapligt, experiment där de lät sex supportrar titta på den fjärde matchen i SHL-finalserien mellan Frölunda och Djurgården. Detta försedda med mätteknik med vilken man följde hur spänningen i matchen påverkade deras puls och energiförbrukning. Det visade det sig då att hockeysupportrarna kom upp i samma puls som spelarna vid vissa tillfällen under matchen. Bettssons slutsats blev följaktligen: att titta på en match som man är sjukt engagerad i är jämförbart med att själv delta på planen eller isen vad gäller puls och energiförbrukning.

– Experimentet visar, att titta på en hockeymatch med extremt högt engagemang och med avgörande matchsituationer är jämförbart med att springa eller till och med spela hockey själv. Energiförbrukningen som uppkommer av spänning kan liknas med att gå en promenad. Det går därför att säga att man ”motionerar” när man ser på väldigt spännande matcher med ett högt engagemang, men undvik då helst chips och pizza, säger Johan Hasselmark, chef på Aktivitus Stockholm, i ett pressmeddelande.

Att titta på hockey i 2, 5 timmar med extremt högt engagemang är enligt Bettsons experiment detsamma energiförbruknings- och aktivitetsmässigt som:

5 timmar stående fiske
4 timmar minigolf
5 timmar dart/pilkastning
50 minuters cykling i 30km/h
40 minuter hockey
30 minuter mycket hård löpning
60 minuter hopprep

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-13 10:58