Annons
Annons

[nggallery id=181]

Perfekta passformer, grym kvalitet och massor av attityd.

Cafés Lisa Lindqwister kollar in åtta höstkollektioner i världsklass.

Och de är alla svenska.

Tiger of Sweden

atta_inuti6

Sedan förra säsongen delar Tiger upp sin herrkollektion i två olika linjer: Black label och Silver label. Den förstnämnda hämtar inspiration från kritstrecksrandiga businesskostymer på Wall Street och filmen American psycho medan Silver label är ung och rebellisk attityd, smal och mycket rockabilly.

Annons

– Black label är för Patrick Bateman och Silver label för James Dean, säger Tigers designer Fredrik Blank.

Som vanligt är Tigers tygkvalité och passform superb, det över 100-åriga skräddararvet förvaltas på ett utmärkt sätt.

Pour Homme

atta_inuti8

Den tionde Pour-kollektionen genomsyras av svart melankoli.

– Jag har alltid fascinerats av outsiders, allt från Jack Kerouac till Nick Cave och Patti Smith. Därför är det nästan bara svart i höst, med lite ränder, säger grundaren och designern Robert Berggren.

Nyckelplagg: trenchcoat, skeppar­kavaj, väst och mc-jacka.

– Kläder som har sin självklara plats i garderoben och som plockas fram var man när och var som helst.

Hope

atta_inuti3

Hope, vinnare av Cafés Stora Modepris 2005 i kategorin Årets nykomling, har den här säsongen gjort sin starkaste herrkollektion hittills. Dressade plagg blandas med mer ”arbetade” ytterplagg och workwearinspirerade farfarströjor och chinos.

– Vi har jobbat med en vidare passform i vissa ytterplagg, till exempel en så kallad coachmancoat (kuskrock) med volym för att skapa kontrast till smala byxor, säger Hopes Stefan Söderberg.

I övrigt märks en kavaj i ull och inblandad metalltråd vilket gör den ”skrynklig” och mer levande.

J. Lindeberg

atta_inuti5

Som enda skandinaviska varumärke visar J. Lindeberg sina kläder på catwalken under herrmodeveckan
i Milano. Visningen i januari tidigare i år, den för höstens kollektion, är märkets bästa någonsin. Looken är avskalad och elegant utan att kännas strikt.

– Jag ville ta tillbaka J. Lindeberg till rötterna, till starten 1996 då mycket handlade om en smal och rockig silhuett, säger Johan Lindeberg.

Kostymen dominerar hos J. Lindeberg i höst och den bärs helst till en rundhalsad t-shirt och en oversizad ullcardigan under eller ovanpå(!) kavajen.

Acne Jeans

atta_inuti4

Utan tvekan det svenska herrmärke med högst modegrad just nu. Acnes designer Jonny Johansson har inspirerats av brytpunkten mellan ”det futuristiska 1960-talet och det romantiska 1970-talet”, vilket betyder en kollektion full av kontraster.

Oversizade plagg blandas med tajta och figurnära, kostymbyxor med kortare ben har fått höjd midja och kantiga former blandas med runda. Acne Jeans hösten 2006 är fortfarande väldigt dressat, men kostymen har fått sällskap av lite aggressivare mc-jackor i fårskinn och pälsdetaljer.

Wester

atta_inuti2

Det mest signifikativa för Carin Westers herrkollektion i höst är de snygga stickade plaggen och kostymbyxor med låg, hängig gren. (Eftersom passformen på byxorna fortfarande är smal känns de inte baggy eller hiphop.)

Detta matchas till enkelknäppt kavaj, farfarströja, en dressad ullrock (se bilden) eller en anorak med mycket volym. De flesta plagg går i beige, svart och grått.

Filippa K

atta-inuti1

I höstens Filippa K-kollektion har designern Rasmus Wingårdh, vinnare av Cafés Stora Modepris 2005, fokuserat på ett militärt och ett maritimt tema.

– Inte renodlade armyplagg utan mer militärdetaljer på ett subtilt sätt. Jag är bland annat väldigt nöjd med en skinnjacka i klassisk bikermodell med axelklaffar (se bilden). Jag tror på en look där man blandar traditionellt skräddade kläder, till exempel ett par kostymbyxor med ruffare plagg, till exempel den här skinnjackan, säger Rasmus Wingårdh.

Andra nyckelplagg från Filippa K är en grovstickad långkofta med repsöljor och träknappar (duffel­knäppning) och en blå sammets­kostym.

Whyred

atta_inuti7

Vardagsklädsel med en twist och personlig stil. Det är mottot för Whyreds nya höstkollektion.

– Jag har inspirerats mycket av New Yorks intellektuella och bohemiska konst-, musik- och filmscen under 1960- och 70-talet, berättar Whyreds designer Roland Hjort och nämner Roman Polanski, Bob Dylan och Andy Warhol som manliga stilikoner från den tiden.

I Whyredgarderoben hittar du: smal ullkostym, rock i äkta Harris tweed, militärjacka, parkas, polo­tröja och accessoarer som väskor, skor och glasögon.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar