Avslöja en lögnare

joel  |  Publicerad 2006-07-03 17:49  |  Lästid: 2 minuter


”Jag lovar, jag drack 23 starkbärs i lördags”, säger din polare med upprymd falsettröst. Du är misstänksam. Bara lugn, det finns sätt att avslöja glappkäftens valser. Leif Strömwall på psykologiska institutionen på Göteborgs universitet har doktorerat i ämnet och listar de bästa knepen för att sätta dit en lögnare.

1. Titta på  kroppsspråket
– Först av allt: glöm allt du tror om en lögnare. Den som ljuger flackar inte mer med blicken och talar inte mer osammanhängande än en sanningssägare. Det är inte heller sant att en lögnare ständigt skruvar på sig. I stället är det så att den som ljuger ofta sitter ovanligt stilla och gärna med händerna knäppta i knäet.

2. Lyssna på röstläget

– Lögnaren brukar lägga rösten lite högre än vanligt. För att avslöja detta krävs att man antingen har utrustning som kontrollerar röstläget eller att man känner personen väldigt väl. Men observera – ett högt röstläge måste inte betyda att han ljuger. Det betyder att det är något på gång. Kanske är han ovanligt nervös eller stressad över något.

3. Kolla pupillerna
– Vid en lögn brukar pupillerna växa. Men på samma sätt som med rösten är det ingen absolut garanti för att man ljuger. Pupillerna växer när nervositeten sätter in eller om någon ändrar på ljuset i lokalen.

4. Ifrågasätt
– Testa ständigt historien du får höra: ”Men stämmer verkligen det?” ”Det där låter inte rimligt.” Den som ljuger har svårt för att korrigera sig själv om han säger fel eftersom han är så inställd på att allt ska flyta och vara rätt. Lögnaren är också mindre benägen att säga att han inte kommer ihåg saker.

5. Lyssna på historien
– En lögnaktig historia  är inte lika bra som en sann. Det finns alltid något i en lögn som gör att den låter mindre övertygande än en sanning. Berättelsen flyter oftast inte lika bra, såvida inte lögnhalsen har repeterat i veckor för att låta trovärdig – då kan historien i stället ha för bra flyt. Det bästa sättet att avslöja en lögn är att lyssna ordentligt. Forskning visar att personer som bara får bedöma historier i skrift eller på band har större möjlighet att avslöja en lögnare än de som hör historien öga mot öga. Det viktigaste tipset är alltså att lyssna så noggrant som möjligt på vad som egentligen sägs.

Henrik Ystén

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:47