Bakismaten på midsommaraftons rester – Smoked salmon bun

Bröderna som skrivit en hel bok om bakismat tipsar om midsommardagens räddare i nöden baserat på gårdagens rester: smoked salmon bun.

Helena Sjögren  |  Publicerad 2017-06-22 15:48  |  Lästid: 2 minuter

Midsommar är en klassisk svensk festhelg när många vaknar med betydligt mindre livsglädje än de gick och la sig med.

Bröderna Erik och Wiktor Halldén har under många år kartlagt bakismatlandskapet genom fältstudier med sena nätter, tidiga gryningstimmar och stora mängder smält ost.

– Ofta blir det en hämtpizza som är förenat med både skam och en deppig känsla. Vi har alltid försökt laga mat dagen efter och ville gärna dela med oss av det och erbjuda något annat, säger Wiktor Halldén.

Bröderna Erik och Wiktor Halldén har djupdykt i bakismatens många mysterier. Bild: Privat

I fjol kom kokboken "Det är ju en dag imorgon också" med recept just för dagen efter. Den röda tråd som går genom recepten är mycket salt och mycket ost.

Om en stabbig pizza känns perfekt efter en blöt nyårsfest är det kanske många som längtar efter något fräschare efter sommarfesten.

– Framförallt tycker jag att det kan vara väldigt roligt att laga mat. Är man ett gäng som vaknar på midsommar tillsammans kan man se det som ett litet projekt. Alla får en uppgift, man pratar och diskuterar gårdagen. Det är roligare än att gå och hämta en pizza, säger Wictor Halldén.

Om du ska ge ett bakismattips nu till post-midsommarfesten, vad blir det?

– Om man inte har förberett sig och satt en hög ambitionsnivå tycker jag att man ska titta vad man har kvar från lunchen dagen innan. Lax brukar nästan alla ha midsommarbordet, så en smoked salmon bun. Det är alltså varmrökt laxröra med äggröra och bröd. Det binder ihop allt väldigt bra, säger han.

Glöm inte laxen som stod på midsommarbordet. Bild: Shutterstock/IBL
Smoked salmon bun.

Smoked slamon bun

INGREDIENSER

100 g varmrökt lax
2 frallor
scrambled eggs (se recept nedan)
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
dill
smör
salt
svartpeppar
4 ägg
25 g smör
50 g pecorino
persilja

Gör så här:

1. Dela laxen i bitar.
2. Blanda crème fraiche, majonnäs, hackad dill, salt och peppar i en skål. Rör försiktigt
ihop med laxen och ställ kallt.
3. Gör scrambled eggs (se recept nedan).
4. Dela bröden, pensla med smält smör och rosta i stekpanna tills lätt krispiga.
5. Lägg på äggröra och lax, krydda med salt och peppar.

Scrambled eggs

1. Knäck äggen i en skål.
2. Smält smör i en kastrull som står i vattenbad.
3. Tillsätt äggen och rör konstant med en träsked.
4. När äggröran tjocknat något, rör ner riven pecorino.
5. Lyft av från spisen. Smaka av med cayennepeppar, salt, peppar och hackad persilja.

ur "Det är ju en dag imorgon också"

Boken "Det är ju en dag imorgon också".
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:20