Hoppa till innehåll

Bartendern tipsar: 3 svårslagna fördrinkar till sommarens fester

Foto: Lennart Weibull.

Det våras för hemmabaren. Bokaktuelle bartendern Leo Lahti lär dig fixa tre klassiska fördrinkar som är enkla att blanda till många.

Hisspitcha din bok ”Handbok i sprit och drinkar”.

– Det är en riktig djupdykning i sprit, drinkar och tekniker. Det har saknats en sådan bok på svenska, tycker jag, och jag tröttnade på att vänta på att någon annan skulle skriva den. Jag räknade ut någon gång att jag har blandat en kvarts miljon drinkar, så det känns rimligt att dela med mig av de erfarenheter jag samlat på mig genom åren. 

Hur hamnade du bakom baren? 

– Min familj är av den akademiska sorten, och även om det aldrig uttalades var det otänkbart att jag inte skulle studera på universitet. Drömmen var att bli sportjournalist, men när studenten närmade sig och det var dags att söka till journalisthögskolan hade jag hunnit bli en smula skoltrött. Ett sabbatsår för att vila hjärnan kommer att göra mig gott, tänkte jag. Det sabbatsåret blev tjugo år långt och har inget slut i sikte. Jag har haft förmånen att vara med och driva barer både hemma i Sverige och utomlands. Med tiden har jag insett att jag kommer att arbeta i den här branschen resten av livet.

– Min karriär har tagit mig från Pustervik och Stranger i Göteborg till Tjoget i Hornstull, en sväng till Hongkong och nu slutligen till Bird i Köpenhamn. På vägen har jag varit med och sett till att två olika barer tagit plats på listan ”World’s 50 Best Bars”, vunnit priser för bland annat Sveriges bästa bar och Sveriges bästa barteam, och fått jobba med några helt otroligt duktiga krögare och bartenders.

Leo Lahti. Foto: Lennart Weibull.

Vilket är ditt bästa tips till hemmabartenders som vill vässa sina cocktails?

– Is är halva grejen när man blandar drinkar, och det går åt sjukt mycket mer is än vad man tror. Så se till att du har tillräckligt med plats för isen i frysen och gör mer än vad du tror att du behöver. Ett annat tips är att dra ner på styrkan i drinkarna. Jag föredrar att dricka två lite mindre och välbalanserade drinkar framför en stark, jättestor cocktail.

Vilka är dina spritmåsten i hemmabaren?

– En gin, en amerikansk whiskey och två goda vermouth, en torr och en söt, kommer man väldigt långt på. När det kommer till svensk gin så gör Hernö Gin och Stockholms Bränneri jättebra produkter. Buffalo Traces bourbon ger mycket smak för pengarna och vill man ha en god rye whiskey så är Sazerac Rye ett bra val. När det kommer till vermouth så är Noilly Prat och Antica Formula klassiker som klarat tidens tand. 

Och när det kommer till barutrustning?

– En bra shaker, helst en tvådelad i metall, klarar sig de flesta på. 

Vilken är din go to-drink hemma en fredagskväll?

– En Dry martini. Hemma brukar jag förblanda den och förvara på flaska i frysen. Sen är det bara att hälla upp. 

Dry Martini. Foto: Lennart Weibull.

Och på krogen?

– Negroni och en öl är en favoritkombo.  

Vilken är den perfekta fördrinken när man får gäster?

– En French 75 (gin, citron, sockerlag, bubbel) på kanna med en massa is. Då drinken är lätt att skala upp lämpar den sig för alla typer av bjudningar, oavsett om man har 4 eller 40 gäster. 

Så gör du:

Dry martini på flaska 

Dry Martini på flaska. Foto: Lennart Weibull.

”Kanske den absolut bästa drinken att ha färdig hemma i frysen, gärna med ett par martiniglas bredvid så att man alltid är redo! Det finns lika många Dry martini-preferenser som det finns Dry martini-drickare, men detta är ett perfekt grundrecept att utgå från.”

Du behöver:

  • 35 cl gin
  • 7 cl torr vermouth
  • 7 cl vatten
  • 7 stänk apelsinbitters

Gör här:

Häll allt i en flaska, gärna med hjälp av en tratt.

  • Förvaring: Frysen.
  • Glas: Martiniglas.
  • Garnityr: Oliv eller citronzest.
  • Räcker till: Sex personer.

”Jag uppmuntrar alla att leka runt med olika varumärken på gin och vermouth samt att laborera med ration. Min personliga favorit är kombinationen Tanqueray 10, Dolin Dry, Reagan’s orange bitters och två castelvetrano-oliver.

French 75 på flaska

”En superklassiker på nyår (eller alla festliga tillfällen egentligen) som är enkel att blanda till många på samma gång.”

Du behöver:

  • 30 cl gin
  • 20 cl sockerlag
  • 20 cl citronjuice
  • 75 cl mousserande vin

Gör så här:

Bygg i kanna med is.

  • Glas: Kupett eller champagneflöjt.
  • Garnityr: Körsbär.
  • Räcker till: Tio personer.

”Det går alldeles utmärkt att blanda gin, socker och citron flera timmar i förväg om du förvarar blandningen i kylen, fyll upp med is och bubbel när det är dags för servering.”

Rhubarb crush till vänster och French 75 till höger. Foto: Lennart Weibull.

Rhubarb crush på kanna

”Om man vill göra något lite mer svenskt men ändå behålla känslan av en frozen margarita är den här drinken med akvavit, rabarber och jordgubb ett klockrent alternativ. Rabarber är en av mina absoluta favoritsmaker, och lyckligtvis är det enkelt att göra en god sockerlag med rabarber som bas.”

Du behöver:

  • 10 cl akvavit (någon neutral som till exempel OP Anderson är perfekt)
  • 8 cl rabarbersockerlag*
  • 6 cl citronjuice
  • 50 g färska jordgubbar
  • ca 200 g is

Gör så här:

Blenda och servera.

  • Glas: Highballglas eller kupett.
  • Garnityr: Jordgubbe och sugrör.
  • Räcker till: Två personer.

*Rarbarbersockerlag:

  • 200 g rabarber
  • 200 g strösocker
  • 2 dl vatten

Börja med att tvätta rabarbern och hacka den i små bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt puttra i en halvtimme, rör om med jämna mellanrum för att se till att allt socker löses upp. Låt svalna och sila av. Förvara i kylskåp, håller i en vecka.

Leo Lahtis 5 favoritbarer i skandinavien

Bird, Köpenhamn 

Foto: Daniel Rasmussen.

”På baren som jag är med och driver, och som numera finns både i Frederiksberg och i city, går musik- och ljudupplevelsen hand i hand med smakupplevelsen.” 

Läs mer här.

Tjoget, Stockholm

Foto: Press.

“På Tjoget är det alltid bra stämning, oavsett om man kommer sent på en fredag eller sitter i baren en måndagseftermiddag.”

Läs mer här.

Röda Huset, Stockholm

Foto: Press.

”Hampus Thunholm har en unik känsla för Skandinavien. Han har på något magiskt sätt lyckats få drinkarna på Röda Huset att smaka barndom.” 

Läs mer här.

Svanen, Oslo

”Oslos bästa bar ligger i ett gammalt apotek från 1800-talet. Här serveras grymma drinkar i vacker lokal.” 

Läs mer här.

Ruby, Köpenhamn

Foto: Daniel Rasmussen.

”Baren som startade den danska cocktail-kulturen är lika bra i dag som den var när den öppnade för 18 år sedan.”

Läs mer här.
Recepten är hämtade ur boken Handbok i sprit och drinkar, utgiven av bokförlaget Polaris. Boken finns bland annat att köpa här.

Artikeln publicerades först på kingmagazine.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.