Hoppa till innehåll

15 bästa filmerna och serierna för att tillfredsställa (eller lugna) din coronaångest

Contagion med Jude Law i skyddsmundering.
Jonas Fiskáare

I dessa lock down-tider är filmer och serier med pandemitema på tapeten mer än någonsin. Café listar de 15 bästa filmerna och serierna på nämnda tema – perfekt tidsfördriv för för dig jobbar hemifrån, befinner dig i karantän eller helt enkelt bara vill koppla av (nåja) efter en lång arbetsdag.

Filmer


1. Contagion (2011)

En kvinna nyss hemkommen från affärsresa i Hong Kong dör av en mystisk infektion. Kort därför insjuknar även hennes barn och går samma tragiska öde till mötes. Så börjar smittspridningen av detta nya virus som vållar läkarna stora problem och som visar sig vara i ofantligt mycket större skala än vad någon kunnat förutse.

Går att se på: SF Anytime & Viaplay

2. Cargo (2013)

Netflix-producerad zombierulle där världen härjas av ett virus som förvandlar smittade till zombies efter bara 48 timmar. I filmen får vi följa med en man i sin strävan att hitta ett nytt hem till sin dotter innan det är för sent. Det här är en annorlunda zombiefilm som inte enbart bjuder på blodsprutande scener utan är framförallt en film som väcker tankar och frågeställningar.

Går att se på: Netflix

3. The Host (2006)

Var du en av de som stämde in i hyllningarna av årets Oscarsvinnare Parasit? I så fall kanske den här skräckthrillern med samma regissör (Bong Jong Hoo) är något för dig. Ett ödesdigert misstag där kemikalier läcker ut i Hanfloden skapar ett muterat männniskoätande monster som går till attack och tar en liten flicka till fånga. Samtidigt som ett viruset bryter ut och försätter Seoul i karantän. Filmen jobbar ledordet spännande och får vi följa en familj i jakten på deras försvunna dotter.

Går att se på: SF Anytime

4. Shaun of the Dead (2004)

De två bästa vänner Shaun och Ed tillbringar största delen av sina liv på lokalpubben The Winchester. När Shauns flickvän gör slut bestämmer sig han för att göra något åt sitt liv för att rädda förhållandet. Dessvärre har ett virus smittat större delen av London som nu förvandlats till en stad full av blodtörstande zombies. En lättsam och rolig komedi med Simon Pegg (Hot Fuzz) i huvudrollen som skänker en del garv i denna annars så dystra tillvaro.

Går att se på: Netflix

5. REC (2007)

En tv-reporter och en kameraman följer med några brandmän på ett rutinuppdrag till en mörk lägenhetsbyggnad i en av Barcelonas stadsdelar. När det anländer till huset gör de en fruktansvärd upptäck och plötsligt går det upp för dem varför alla lokalinvånare anmält sig sjuka under det senaste dygnet.

Går att se på: SF Anytime

6. I am Legend (2007)

Robert Neville (spelad av Will Smith) är en forskare som misslyckats med att stoppa spridningen av ett mänskligt skapat virus och nu är han den enda kvarlevande mänskliga varelsen i New York. Under tre år har han skickat ut dagliga radiomeddelanden, desperat efter att hitta alla andra överlevande som kan vara där ute. Hoppet är det sista som överger honom då hans enda drivkraft är att hitta ett sätt att vända effekterna av viruset med hjälp av sitt egna immuna blod.

Går att se på: Viaplay & Netflix

7. The Girl With All The Gifts (2016)

En parasit har förvandlat majoriteten av mänskligheten till blodtörstande rovdjur. 10-åriga Melanie och några andra barn är undantagen bland de smittade, då de fortfarande kan tänka och kommunicera med omgivningen. Nu hålls de instängda på en brittisk militärbas där de används som försöksdjur i jakten på att hitta ett botemedel för att få stopp på den härjande epidemin.

Går att se på: SF Anytime

8. Children of Men (2006)

I den här science fiction-thrillern kastas vi sju år in i framtiden. Världen befinner sig i en kris då inga av jordens invånare kunnat föröka sig under de senaste 18 åren. De flesta invånare har sedan länge gett upp hoppet om en framtid och för filmens huvudrollsinnehavare Theo (Clive Owen) ser inte situationen annorlunda. Men hans ex-fru har inte gett upp hoppet. En dag dyker hon plötsligt upp hos Theo med en överraskning – en kvinna som, mot alla odds, blivit gravid. Denna upptäckt ställer deras värld på ända då de nu måste skydda henne från alla hot och faror som det innebär att vara mänsklighetens sista återstående hopp.

Går att se på: Viaplay

9. Outbreak (1995)

Stjärnspäckad 90-talsrulle med bland andra Dustin Hoffman och Morgan Freeman i huvudrollerna som handlar om spridningen av ett muterat Ebolavirus som håller på att utmynna i en katastrof aldrig tidigare skådad. För att stoppa spridningen kallas arméns smittskyddsläkare Sam Daniels (Dustin Hoffman) in. Det blir en kamp mot klockan för att ta fram ett botemedel mot detta dödliga vars ursprungliga smittspridare är en apa som förts in i landet via ett fraktskepp från Afrika.

Går att se på: SF Anytime

Dokumentärer


10. Pandemic: How To Prevent An Outbreak (2020)

Med kusligt bra tajming med tanke på det rådande Coronautbrottet rullade Netflix ut en dokumentärserie om pandemiprevention i början av året. I dokumentären får vi följa med läkare, virologer och smittskyddsexperter som alla jobbar för att förutse och förebygga nästa stora sjukdomsutbrott. Tittaren tas med på en resa över hela världen – från provtagningar i fladdermusgrottor till besök vid enorma matmarknader. En välgjord dokumentärserie som är rykande aktuell – den här bör du inte missa!

Går att se på: Netflix

11. Influenza 1918 (2018)

Den här dokumentären tar avstamp i en av de dödligaste influenserna-epidemierna i USA:s historia som inträffade hundra år tidigare. På en militärbas i Boston i september 1918 började plötsligt soldater insjukna i ett influensavirus av okänd anledning. Dödssiffrorna steg i snabb takt och spridningen tog fart över hela landet. På kort tid var situationen helt utan kontroll med överfyllda sjukhus och likvagnar som fyllde gatorna. Influensan hann kräva mer 600 000 dödsoffer innan den försvann, lika oförklarligt som den uppkommit.

Går att se på: American Experience

12. We Were Here (2011)

Gripande dokumentär om när HIV/Aids-epidemin anlände till San Fransisco under 1980–talet. I dokumentären får vi höra vittnen och överlevande hur de upplevde dessa krisår som satte skräck i HBTQ-communityn världen över.

Går att se här: Amazon Prime

Serier

12. The Walking Dead (2010)

Har du missat denna maratonserie om polisen Rick Grimes som vaknar upp från koma på ett övergivet sjukhus för inse att den värld han levde i nu är försvunnen och ödelagts av en zombie-epidemi av apokalyptiska proportioner? Då är det hög tid att passa på nu.

Går att se på: HBO Nordic

13. The Hot Zone (2019)

https://www.youtube.com/watch?v=6YxNYnHTxAg

Miniserie som baseras på bästsäljaren från 1995 av journalisten Richard Preston och återger historien om hur ebolaviruset nådde USA. Dr Nancy Jaax, en heroisk amerikansk militärveterinär som arbetade med det hemliga SWAT-teamet, utsätter sig själv för dödlig fara när hon försöker stoppa virustets utbrott innan det är för sent.

Går att se på: National Geographic+

14. 12 Monkeys (2015)

Inspirerad av filmen med samma titel från 1995 utspelar sig serien i en värld som till stora delar utplånats av ett virus. För att förhindra att farsoten någonsin bryter ut skickar forskare James Cole 27 år tillbaka i tiden till år 2015. Coles enda ledtråd är virologen Cassandra Railly, som vet om källan till den farliga epidemin.

Går att se på: Netflix

15. Helix (2015)

Detta sci-fi-drama berättar historien om ett forskarteam från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) som åker till Arktis för att undersöka ett virusutbrott som potentiellt kan utgöra en sjukdomsrisk. Men det är inte det enda problem de ställs inför, då de hamnar kläm med ett hänsynslöst företag vars experiment har potential att sätta hela mänskligheten i fara.

Går att se på: Amazon Prime


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.