Hoppa till innehåll

Jonas Crambys bästa snacks till den amerikanska valvakan

Foto: Lennart Weibull

Den amerikanska valvakan närmar sig och det är dags att börja planera tilltuggen. För om man ska orka sitta vaken hela natten för att bevittna hur västvärldens demokrati står på spel kommer det behövas snacks. Massor av snacks! Här är två måsten:

Klassiska nachos

Foto: Lennart Weibull

För det första: nachos är en maträtt och inte en sorts tortillachips. För det andra: den klassiska versionen av maträtten är en uppvisning i enkelhet och omsorg, bara tre ingredienser som tillsammans skapar ljuv snacksharmoni. Det råkar också vara såväl Lyndon B Johnssons som Barack Obamas favoritsnacks, vilket borde göra den till ett måste under valvakenatten.

4 portioner

1 påse tortillachips, gärna El Taco trucks

ca 0.5 burk inlagd jalapeno

ca 150 g riven ost, exempelvis en cheddar och mozzarellablandning

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsform och placera dina nachos i ett enda lager  – det är den lilla extra omsorg som skiljer perfekta nachos från en deppig hög med chips och ost. Lägg sedan en enda inlagd jalapenoskiva på varje chips och täck med en liten hög av ost. Här kan du vara kreativ men om du vill hålla det klassiskt rekommenderar jag en cheddar och (torr) mozzarellablandning. Gratinera i ugnen tills osten smält och fått färg. Servera omedelbart.

Buffalo wings

Foto: Lennart Weibull

Om man ska orka sig genom den dystopiska Super Bowl-final som valnatten ändå är, vad passar egentligen bättre än det amerikanska sport tv-snackset nummer ett: Buffalo Wings. Under den verkliga bowl-helgen räknar man att amerikaner äter runt 1 miljard buffalo wings. Och det är inte så konstigt: Det är lätt att förbereda, innehåller få och billiga ingredienser samt är perfekt att tröstäta om ens lag förlorar. 

4-6 personer

ca 1 kg kycklingvingar

Olja,  till fritering

Salt

1 dl Franks red hot sauce alt Crystal alt Texas Pete

50 g smör

1 bunt selleri, sköljd och skuren i pinnar

1 sats blue cheesedip alt ranchdip 

Till skillnad från många andra former av friterad kyckling behövs ingen frityrsmet utan det är skinnet som blir knaprigt. Trixet kallas dubbelfritering. Gör så här: Hetta upp frityrolja till någonstans mellan 110 och 120 grader. Fritera vingarna tills de är genombakta men inte fått jättemycket färg, cirka 15-20 minuter. Låt rinna av på papper eller galler. Låt vila i rumstemperatur minst en timme eller över natten. 

När ni är redo att äta, smält ihop smör och Franks red hot i en kastrull på medelvärme. Förbered selleri och valfri vit dip, blue cheese är det traditionella valet medan ranch har blivit ännu mer poppis de senaste åren.

Hetta upp olja till ca 200 grader och fritera vingarna, några i taget, tills gyllenbruna och krispiga, cirka 5-10 minuter.  Lägg i en skål, häll på hot sauce och vispa runt.

Servera med selleri och dip. 

Recept ur ”Americana” av Jonas Cramby

Foto: Lennart Weibull

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.