Hoppa till innehåll

Gratäng 2.0 – här är Jonas Crambys bästa casseroles-recept

Gudomliga gratänger – Jonas Cramby bästa recept på casseroles.
Jonas Cramby

Cafés Jonas Cramby lär dig göra en ostmäktig mac & cheese, kryddstark walking taco casserole och en Big Mac-influerad cheeseburger casserole.

Tänk dig filmscenen: Det är dagen efter en begravning. Vår hemvändande hjälte vaknar i en för kort säng i sitt pojkrum, går ut i köket och upptäcker att varenda kvadratcentimeter är täckt av casseroles som grannarna var över med kvällen innan.

Vår hjälte tar fram en gaffel, viker upp en kant aluminium­folie från slumpvis utvald gratäng, hoppar upp på köksbänken och äter den kall medan han brottas med skuldkänslor över sin bortgångne far samt tänker på sin high school sweetheart som han mötte på gårdagens begravning.

”Brann inte den gamla lågan fortfarande?” verkar han fråga sig medan han mumsar på kall mac & cheese. ”Och hur kan hon ha gift sig med fotbollslagets gamla lagkapten Brad, han var ju en sådan bully?”

Visst har du sett den förut? Kanske hundratals gånger. Att grannar beklagar sorgen med casseroles är en lika stor filmklyscha som att rättsläkare alltid äter mackor under obduktioner. Maträtten används för att signalera småstad, omtanke och inte sällan en melankolisk, smått skuldtyngd hemvändarkänsla.

Foto: TT

Orsaken är såklart att det inte finns någon maträtt mer förknippad med den vanliga hederliga amerikanska folksjälen än casserole. Det är enkel, billig, moffig mat man äter när man kommer hem och behöver tröst och omtanke. Det är mat helt befriad från snorkig foodieelitism och beskäftig matmoralism. När man lagar casseroles behöver man egentligen bara följa fem stycken grundregler: 

1. De ska vara snabba, billiga och enkla att laga.

2. De ska räcka till många. 

3. De ska vara moffiga.

4. De ska gå att återuppvärma i all oändlighet. 

5. De ska varken vara nyttiga, i säsong eller gjorda ”från grunden”.

Här är mina tre favoriter!

1. Mac & cheese

Foto: Getty Images

Mac & cheese är en amerikansk klassiker och den kanske mest ikoniska casserolerätten av dem alla. Denna version blandar högt och lågt. Den är fancy nog att bjuda som en sidorätt på en middagsbjudning – men trashig nog för att barnen ska gilla den. På samma sätt som hemligheten bakom Joel Robuchons berömda potatismos är att använda lika mycket smör som potatis är grundprincipen bakom min (inte lika berömda) mac & cheese att jag använder lika många gram ost som pasta (i torrvikt). Ostbasen består av en bechamel där jag blandar amerikansk cheddarost för krämigheten med alpost för smaken. Sedan toppar jag hela skiten med parmesan och pulvriserade TUC-kex – och vill jag verkligen blåsa skallen av barnen så använder jag dem med sourcream & onion-smak.

Recept för sex personer, du behöver:

1 dl saltiner eller TUC-kex, smulade
0,5 dl parmesan, riven
350 g torkad tortiglioni eller rigatoni
50 g smör
0,5 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk vetemjöl
6 dl röd mjölk
150 g hamburgerost eller amerikansk cheddar
150 g gruyère eller annan alp
1 tsk Colmans senapspulver
0,5 tsk cayennepeppar
Salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader. Smula saltinerna till ströbröd och blanda med parmesanen. Ställ åt sidan. För att pastan inte ska bli överkokt i din casserole, koka den riktigt al dente, cirka tre minuter kortare än det står på paketet.

2. Börja sedan med bechamelen. Smält smöret i en kastrull, stek lök och vitlök på medelvärme tills de mjuknar och häll sedan på mjölet. Vispa ner mjölken, koka upp, sänk värmen och låt sjuda i cirka fem minuter innan du smälter ner osten, senapspulver och cayennepepparn. Smaka av med salt och vitpeppar. 

3. Blanda din ostblandning med pastan och häll i en form. Gratinera i 10 minuter. Toppa med ströbrödsblandningen och låt gratinera i 10 minuter till. Låt svalna i 10 minuter innan du äter. Servera som sidorätt eller med en stor sallad till middag.

2. Walking taco casserole

Även om de flesta vanliga tacos är mer eller mindre mobila så är en walking taco, även kallad frito pie eller traveling taco, en maträtt specialdesignad för att äta när man går. Vanligtvis brukar den bestå av en uppriven påse nachochips som man hällt kött, salsa och kondiment på och sedan äter med gaffel. Men det är också vanligt att man gör dem i form av en casserole (då blir det dock svårare att äta den gående). Som fyllning till denna walking taco casserole gör jag en underbart krämig så kallad King Ranch chicken. Denna texmexklassiker är döpt efter King Ranch i Texas, känd för att vara världens största ranch och för att Kevin Costner åker dit på studiebesök i ett avsnitt av Yellow­stone.

Hemligheten bakom en god King Ranch chicken är Ro-tel-tomater som finns att köpa på amerikanska mataffärer på nätet och i storstäder. Men det går också bra med chunky salsa. Kycklingpulver finns på asiatiska mat­affärer och köper du en burk har du ett hemligt matlagningsvapen som får allt att smaka gott och räcker i åratal.

Recept för sex personer, du behöver:

1 hel grillad kyckling, hemgjord eller köpt
50 g smör
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, rivna
3 msk mjöl
2 dl vatten 
1 msk Knorr’s kycklingpulver alt 0,5 kycklingbuljongtärning
1 burk Ro-tel-tomater alternativt Santa Marias chunky salsa
3 dl crème fraiche
150 g hamburgerost eller amerikansk cheddar, riven
1 påse nachochips
Salt och peppar

Topping:

1 knippe koriander, hackad
1 silverlök, hackad
3–4 jalapeños 
2 avokados, skivade 
1 knippe rädisor, skivade
1 lime, klyftad
Hot sauce 

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader. Plocka köttet från en grillad kyckling och riv det sedan med två gafflar (eller fingrarna) så att det blir lite trådigt så där. Skinnet kan du ge till hunden och du kokar såklart en buljong på benen – även om du köpt kycklingen färdiggrillad. Buljong kan man aldrig få för mycket av.

2. Stek lök och vitlök mjukt i smör på medelvärme. Tillsätt mjöl, stek lite och häll sedan på vatten. Låt koka upp, sänk värmen och tillsätt buljongpulver, salsa och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar innan du tillsätter kycklingen. 

3. Lägg kycklingblandningen i en gratängform och strö över hälften av osten. Gratinera i 10 minuter.

4. Toppa med nachochipsen, resten av osten och låt gratinera i 10–15 minuter till. Chipsen ska få fin färg och osten bubbla vackert. Samtidigt kan du förbereda de olika grönsakstoppingarna och antingen lägga dem direkt på den färdiga casserolen – eller servera i små snygga skålar så att folk kan ta vad de vill ha. 

Glöm inte hot saucen!

3. Cheeseburger casserole

Cramby skippar svampsoppan till förmån för en fyllning som smakar som en … Big Mac! Foto: Getty Images

Om man letar efter de amerikanska gratängernas ground zero hittar man den antagligen någonstans i amerikanska mellanvästern – även om det här inte heter casserole, utan hot dish. Det var nämligen till mellanvästern som franska emigranter tog med sig sina pommes gratin, tyska emigranter sina nudel­gratänger, brittiska emigranter sina shepherd’s pies och Karl Oskar och Kristina sina makaronilådor och Janssons frestelser och där en hel casserolekultur med tiden uppstod.

I dag är hot dishen en sådan stor del av mellanvästerns folksjäl att lokalpolitiker bedriver sina valkampanjer genom att anordna så kallade hot dish house parties för att visa att man är av folket. Även om de flesta mellan­amerikanska hot dish-älskare har sin version av maträtten, lite som vi med vår spaghetti köttfärssås, så innehåller de nästan alltid någon form av kondenserad svampsoppa samt tater tots – små krispiga potatiskroketter som du hittar bland pommesen i frysdisken. I min lilla hyllning till maträtten skippar jag dock svampsoppan och gör en fyllning som smakar nästan exakt som en … Big Mac! Bered dig på att få hjärnan blåst. 

Recept för sex personer, du behöver:

500 g högrevsfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
1 dl majonnäs
0,5 dl bostongurka
1 msk gul amerikansk senap
1 msk ketchup
150 g hamburgerost eller amerikansk cheddar riven
salt och svartpeppar
0,5 påse potatiskroketter

Topping:

0,5 huvud isbergssallad, finstrimlad
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk sesamfrön
salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader. Stek köttfärsen med gul lök. Salta. Tillsätt vitlök och kryddorna och stek ihop lite till.

2. Ta av värmen och rör i majonnäs, bostongurka, ost, senap och ketchup. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Lägg över köttfärsen i en gratängform. Har du använt en värmetålig stekpanna behöver du inte ens göra det, bara låt det ligga kvar i pannan och arrangera sedan de frysta potatiskroketterna ovanpå.

3. Låt gratinera i ca 40 minuter eller tills fyllningen bubblar och kroketterna fått fin färg och blivit krispiga.

4. Samtidigt som din hot dish står i ugnen kan du passa på att finstrimla isbergssalladen och dressa med olivolja, vinäger, sesamfrön och salt och peppar. Servera rykande varm och med mycket sallad.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.