Hoppa till innehåll

Bevisat: Här är låtarna som gör dig lugnast

Markus Aamisepp

Musik från Mozart, Adele och 90-talsgruppen All Saints – här är de 10 mest lugnande låtarna enligt forskarna.

Visst befinner vi oss nu i den mest populära semestermånaden under hela året – men det betyder inte nödvändigtvis att du varvat ned helt och hållet. Med en fortfarande otäck och rådande coronapandemi, vacklande framtidsutsikter och faktumet att resten av världen hackar på vår favoritpapi Anders Tegnell finns det anledning att fortfarande känns sig stressad.

Förvisso finns diverse huskurer för att motverka påfrestning. Du kanske redan har testat att lyssnat på sommarprat i hängmattan, jäst på stranden eller kanske åkt ut till en hage och stirrat på harmoniska Arla-kossor. Men vad vi nog alla kan komma överens om är att musik, precis som mycket annat, hjälper oss att dämpa oro.

Vi lever ju i en värld där vi vill maxa effektiviteten på precis allt – vilket inte heller gör det konstigt att ett gäng brittiska forskare nu kommit fram till vilka låtar som gör oss allra lugnast. Inget mer botaniserande bland Spotifys harmoniska radiokanaler eller filmmusik-spellistor, det vill säga. Nu finns allt tydligt och klart på papper så du kan sätta allt på en evig och nervlugnande loop resten av semestern.

Undersökningen gick ut på att forskarna bad deltagarna att lösa komplexa pussel så snabbt som möjligt samtidigt som de lyssnade på olika låtar. Samtidigt mätte forskarna med hjälp av sensorer hjärnaktiviteten, hjärtslag, blodtryck och andningsfrekvens.

Den absolut mest lugnande låten var enligt forskarna låten Weightless med Marconi Union där hela 65 procent av studieobjektens ångest, stress och oro minskades. Tydligen var låten så pass rogivande att forskningsledaren David Lewis-Hodgson till och med avråder från att köra bil samtidigt som man lyssnar på den.

Är du i behov av att varva ned lite extra är här de 10 mest lugnande låtarna som finns – enligt forskning.

10. We Can Fly – Rue Du Soleil

9. Calzonetta Sull’aria – Mozart

8. Someone Like You – Adele

7. Pure Shores – All Saints

6. Please Don’t Go – Barcelona

5. Strawberry Swing – Coldplay

4. Watermark – Enya

3. Mellomaniac – Chillout Mix – DJ Shah

2. Electra – Airstream

1. Weightless – Marconi Union

Cred & Inspo: Inc.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.