Hoppa till innehåll

Så snor du stilen av statsepidemiologen och landsfadern Anders Tegnell

Markus Aamisepp

Café listar 7 av statsepidemiologens mest karakteristiska outfits och var du kan köpa dem någonstans.

Vid kriser av olika slag tenderar människor att söka sig till ledarfigurer. Bolsjevikerna sökte sig till Vladimir Lenin under det ryska inbördeskriget, moderna klimataktivister till Greta Thunberg och efter uppbrottet sökte sig förvirrade Oasis-fans till den tämligen lugnare (och mindre slagsmålskompatibla) Noel Gallagher. I den otroligt otippade vändning livet tog för alla efter att coronepidemin blev en pandemi blev inte sökandet efter nästa överhuvud en särskilt lång historia.

Visst, det fanns tvivel när Anders Tegnell rätt tidigt hostade rakt i händerna – vilket man absolut inte skulle göra – under en presskonferens. Men det svenska folket insåg snabbt (med undantag av Peter Wolodarski) att vår alldeles egna statsepidemiolog ändå är en av få som faktiskt fattar någonting om de sjukdomsframkallande mikroorganismer som sätter folks liv på spel. Och svisch sade det – så var Anders Tegnell plötsligt Sveriges nya favoritpapi.

https://www.instagram.com/p/B-ZH4ulp6Wj/

Vad som dock inte går att sticka under stolen är att Anders Tegnells förfaringssätt är lite stelt – men inte krossar det gemene svenskens dröm om att låta Tegnell hålla dig i handen genom det oreda som covid-19 fört med sig. Nej, i kör med Folkhälsomyndigheten har han gjort precis tvärtemot vad resten av världens handlingsflexande politiker gjort och låtit oss spatsera runt som vanligt utan karantäntvång. Detta på grund av det svenska folkets starka tilltro till myndigheter. Gåshud!

Något som ytterligare visar på statsepidemiologens briljans är inget annat än hans kärlek till röda kläder. Enligt studier förbättrar nämligen färgen vår känsla för detaljer. Kan det tänkas vara en slump, tro? Ja, men bara om man är tråkig.

För att fira vår nyvunna landsfader har Café listat 7 av Anders Tegnells bästa outfits och var du kan köpa dem någonstans.

1. Den röda baronen

Rött var det, ja! Anders Tegnell är inte allt för sällan iklädd en vinröd helkroppsdräkt med en blåfärgad skjorta som blygsamt kikar ut från den tunga bomullströjan. Vill du axla samma ekipering kan du göra det för med hjälp av en tröja från Studio Total, en snäppet mer pepprad skjorta från Les Deux och ett par chinos från Bestseller för en förmånlig peng.

Tröja från Studio Total – 179 kronor

Skjorta från Les Deux – 899 kronor

Chinos från Bestseller – 300 kronor


2. Krispig kontrast

När landsfadern var på besök i SVT:s Agendastudio rockade han en snäppet mer sträng outfit. Med en höstig (men tidlös) mörkgrön tröja och en ljusblå skjorta blev atmosfären ett steg mer allvarlig. Rocka samma utstyrsel med en snygg tröja från Weekday – och om du vill Tegnella till det ännu mer kan du låta den vila på en ljus skjorta från Corneliani.

Tröja från Weekday – 500 kronor

Skjorta från Corneliani – 1 999 kronor


3. V-ringat pålägg

Inget tjafs, nej. Gillar du, precis som Anders Tegnell, vinrött är en subtil v-ringad tröja från H&M ett självklart val. Kombinera gärna med en t-shirt från svenska Filippa K.

T-shirt från Filippa K – 500 kronor

V-ringad tröja från H&M – 199 kronor


4. Burrigt kan det vara

Javisst, varmare dagar nalkas. Men ännu har vårbollen inte rullat in i mål. Därför är det minst sagt passligt att bära upp burriga tröjor. Varför inte då investera i en Tegnell-osande tröja från danska Norse Projects som är snygg, värmer och – du gissade det – är vinröd?

Tröja från Norse Projects – 2 350 kronor


5. Återinstiftande av den slaka 70-talskragen

https://www.instagram.com/p/B-KMcojpLqk/

Att byta ut underskjortan mot en pikétröja är kanske inte det mest konventionella som hänt. Men vad tusan – en excentrisk realityprofil kommer antagligen bli omvald till USA:s president i höst, Bolsonaro skövlar regnskog som det vore hushållsost och Fab Freddie är arbetslös. Värre saker har hänt.

Sweatshirt från Arket – 590 kronor

Pikétröja från Polo Ralph Lauren – 999 kronor


6. Pappa!

Kanske den pappigaste av alla utstyrslar på listan – och påminner gemene svensk om när en egen far kom och hämtade på dagis. Mysigt och tryggt, mja-a! Graviterar du mer mot pappigare lookar kan du kopiera rakt av. Annars går det också att byta ut jeansen till beiga eller bruna kostymbyxor och träningsskorna till ett par vita sneakers (skjortan är inte heller ett tvång. Det går precis lika bra med t-shirt).

Kavaj från NN07 – 3 699 kronor

Skjorta från Stenströms – 1 599 kronor

Jeans från Filippa K – 1 600 kronor

Sneakers från The North Face – 968 kronor


7. Den deserterande vulsten

Tegnell är absolut inte ensam om att kragen – vulsten – gärna smiter iväg när skjortan bärs under en pullover. Och ingen annan lösning finns det än att ha en skjorta med knappar som håller snibbarna nere. Men äsch. Ingen gillar en formalist. Bär upp samma outfit med en snygg tröja från Weekday och en vit skjorta från minimalisterna på COS.

Tröja från Weekday – 400 kronor

Skjorta från COS – 590 kronor


Alla produkter på Café är noggrant handplockade av våra redaktörer. Vissa av artiklarna innehåller affiliatelänkar vilket innebär att vi får en liten provision om du väljer att köpa något. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.