Annons


artbildfrontbibleAtt det säljs stora mängder magasin råder det ingen tvekan om. 40 miljoner årligen i Europa närmare bestämt. Att Bibeln är världens mest sålda bok är inte heller särskilt förvånansvärt. Men att Bibeln skulle tryckas som magasin och ligga kamouflerad i samma tidskriftställ som Café tyckte i alla fall jag till en början lät rätt bisarrt.

Men nu är det verklighet, för i april i år kom The Book Gamla Testamentet som är en magasinversion av den heliga skrift och som i bibelsammanhang hittills sålt smått otroliga 10 000 exemplar.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

I dagarna släpps den naturliga uppföljaren The Book Nya Testamentet.

Cafe.se träffar upphovsmannen Dag Söderberg som arbetat med design och illustration i reklambranschen sen början av sin yrkeskarriär men sen ett par år tillbaks helhjärtat satsat på att ro iland Bibelprojektet.

– Jag kände att det var dags att presentera Bibeln på ett mer tidsenligt sätt, säger Söderberg när vi träffar honom i samband med releasen. 
– Skriften är en litterär skatt som vi alla på ett eller annat sätt kan relatera till. Många av dagens värderingar, normer och lagar bygger på Bibeln.

Bilderna i The Book spänner över allt från glamourkändisar till brinnande människor, vad är tanken med det?
– Konceptet att presentera Bibeln med dagsaktuella fotografier ger läsaren nya tolkningsmöjligheter samtidigt som Bibeln blir mer attraktiv i bläddersynpunkt. Jag besökte ett advokatkontor förra veckan. Samtliga 13 anställda hade bläddrat och läst i The Book som låg tillgänglig tillsammans med andra magasin. Det är det som är meningen, vi vill kasta nytt ljus på Bibeln.

Nya Testamentet avslutas som bekant med den apokalyptiska skriften Uppenbarelseboken som i korthet handlar om att jorden går under men att människan får en chans att låta den återuppstå. I The Books version är Uppenbarelseboken gestaltad med foton som onekligen sätter skriften som skrevs för 2000 år sedan i ett kusligt aktuellt perspektiv. Bilder på krig, växthuseffekt och miljöförstöring väcker tankar.

PATRIK HEDLUND

Samtliga fotografier från den nytestamentliga versionen kommer från ScanPix och visas fram till den 31 december i en utställning på Raul Wallenbergstorg i Stockholm.
För mer info www.bibleilluminated.com

artbibleben

artbibledollardog

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar