Annons
Annons


Jack Bauer i 24 är inte längre tv-världens mest stressade karaktär. Hans terrorvåndor framstår som en pittoresk skogspromenad jämfört med Bill Paxtons tillvaro i Big love (premiär på Canal+ den 5 september klockan 22.00).

Paxton spelar Bill Henrickson, en butikschef och – hej prästo – polygamist som bor i Salt Lake City med sina tre fruar (Chloë Sevigny, Jeanne Tripplehorn, Ginnifer Goodwin) och sju barn.

Annons

Han ränner runt i familjens tre hus enligt ett roterande schema och tvingas förstås knapra Viagra, vända på slantarna samt utöva kirurgisk hemdiplomati för hålla ihop den bisarra idyllen.

I USA blev inte Big love den dundersuccé HBO räknat med (enligt Multichannel.com snittade premiärsäsongen 4,1 miljoner tittare – betydligt lägre än de 8,9 miljoner som såg senaste omgången av Sopranos), men har ändå plockats upp för en fortsättning.

Det gillar vi, för Big love är bitvis fantastiskt underhållande. Den radar upp absurda konflikter (som när Paxton råkar ligga med Sevigny i Goodwins sovrum) och lyckas utmana även sina egna, interna konventioner. När handlingen mellanlandar i Henricksons hemby – sektsamhället Juniper Creek, vars invånare inte ser med blida ögon på de lättsinniga svikarna från storstan – känns han plötsligt som en rätt normal snubbe.

I mina ögon har Bill Paxton länge varit en av världens mest färglösa skådisar, plåtigare än traktorerna som flög runt honom i Twister. Men det här är hans stora revansch: Han gestaltar Henrickson med både humor, trovärdighet och intensitet. Jag ser fram emot att lida med honom i höst.

Markus Kylén
Cafés redaktionschef skriver om tv på www.cafe.se varje tisdag.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar