Hoppa till innehåll

Björkmans sista show

joel

Han har femtio turneringssegrar i dubbel. Hundra miljoner på banken och ett eget entourage av fans som följer honom jorden runt. Cafés Ola Liljedahl har träffat Båstadsaktuelle Jonas Björkman. Har du spelat bakis nån gång? – Ja, i Argentina. Davis Cup häromåret. Jag måste erkänna det. Vi var så otroligt irriterade. Publiken, med Maradona i … Continued


Han har femtio turneringssegrar i dubbel. Hundra miljoner på banken och ett eget entourage av fans som följer honom jorden runt. Cafés Ola Liljedahl har träffat Båstadsaktuelle Jonas Björkman.

Har du spelat bakis nån gång?
– Ja, i Argentina. Davis Cup häromåret. Jag måste erkänna det. Vi var så otroligt irriterade. Publiken, med Maradona i spetsen, var fruktansvärd. Det var skandal hur de fick bete sig. Maradona eldade på hela publiken. Efteråt bad en del i deras lag om ursäkt, men konstaterade att det skulle ha blivit upplopp om någon försökt stoppa Maradona. Vi var inne på att demonstrativt visa vad vi tyckte genom att vägra spela sista dagen, men det slutade med att jag hoppade in i stället för Robin Söderling.

För att han var ännu tröttare än du var?
– Kanske det, kanske. Jag var i alla fall riktigt sliten den matchen. Hade det varit gräs hade man i alla fall kunnat låtsas springa fram mot nät för att stressa. Här var det grus, så jag tog mig knappt fram. Jag försökte bara korta ner bollduellerna så gott det gick.

Visst dricker tennisspelare fruktansvärt mycket.
– Nja, jag vet inte om det är mer…

Nej, nej. Jag menar vatten och sportdryck. Under matcherna.
– Jaså, ja, det kan nog vara upp till sju-åtta liter om det är en lång match.

Får man gå på toaletten hur mycket man vill?
– Nej, det gäller att ha ordning på blåsan. Man får bara springa på toaletten två gånger på tre set. Behöver du mer måste du ta en varning och mer ändå blir det poängavdrag, men det händer att man tar det. Spela pinkenödig är inte bra, tro mig.

Det förekommer en del doping inom tennisen?
– Det borde testas mer utanför tävlingar. Det finns säkert några som försöker då. Problemet inom tennisen, vilket inte har med atp att göra, är att alla får reducerade straff. Det händer inte inom andra idrotter. Har man åkt dit ska man få sitt straff. Argentinaren Canas fick två år, reducerades till ett år. Mariano Puerta har åkt dit två gånger nu, vilket automatiskt borde ge livstid men i stället fick han två år och kan vara med igen nästa år. Skandal, tycker jag. Det är dessutom fel att Canas får wild cards. De flesta tycker som jag och vi måste sätta stopp för det.

Du har spelat in uppåt 100 miljoner. Om du inte tänkte på skatterna, skulle du bo i Monaco då?
– Jag har bott här i tolv år och trivs bra – men, nej, fick jag ta med släkt och vänner skulle jag välja Australien. Easy going-människor, trevliga, sportintresserade. Men det ligger så långt bort. Det är tufft som det är nu, när jag är i Sverige två gånger per år i samband med Båstad och Stockholm Open. Fördelen med Monaco är att man är väldigt anonym. Jag träffade Zlatan här i somras. Han kunde gå helt ostört, vilket nog är ovanligt. Dels ser de många kända människor här, dels är många väldigt upptagna av sig själva.

Är det sant att Joe Labero lär dig trolleritrick?
– Ja, vi håller kontakten från och till. I somras umgicks vi här en hel del. Våra familjer kände varandra i Alvesta. Hans bror spelade pingis i samma klubb som jag gjorde. Trolleri fascinerar mig och jag har fått hans trollerilåda.

Har du planerna klara för den dag du slutar?
– Jag kommer förmodligen att jobba för Podium, Daniel Wessfeldts företag med en massa friidrottare i sitt stall. De är ju stora inom friidrotten men jag ska hjälpa dem in på tennismarknaden är det tänkt. Jag och Johan Plate, idrotts­psykologen, har också pratat om att göra något ihop.

Från det ena till det absolut andra, det sägs att du rak­permanentar dig?
– Ja och nej. Jag har gjort det ett par gånger. De här lockarna har irriterat mig ibland. Men det var ett par år sedan nu.

Fick du höra det av de andra grabbarna?
– Kulti brukar alltid ha vassa kommentarer så han hade säkert några, men han hade ju gjort det själv också så det var inte så farligt…

Vill du läsa hela intervjun med Jonas Björkman? Köp nya numret av Café, som finns ute i butik nu. Vill du i stället ha tidningen direkt hem i brevlådan? Klicka här!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.