Hoppa till innehåll

Björn Borgs fantastiska frontfigur

joel

Om jag säger ”Klara Wester” så är ditt troligaste svar: ”Vem?” Men om jag ber dig öppna ögonen och kolla in den senaste Björn Borg-kampanjen, som frontas av just Wester, klarnar allt säkert en smula. I den fem minuter långa reklamen – snyggt retrostylad som en agentfilm från 70-talet (se den på bjornborg.com) – spelar … Continued


Om jag säger ”Klara Wester” så är ditt troligaste svar: ”Vem?” Men om jag ber dig öppna ögonen och kolla in den senaste Björn Borg-kampanjen, som frontas av just Wester, klarnar allt säkert en smula.

I den fem minuter långa reklamen – snyggt retrostylad som en agentfilm från 70-talet (se den på bjornborg.com) – spelar hon chefsdesignern Bibi, självklart utstyrd i tenniskjol och matchande Björn Borg-pannband.

Klara Wester är 19 år, kommer från Enskede i södra Stockholm och inledde sin modellkarriär redan på gymnasiet. Ett par år senare åker hon regelbundet i skytteltrafik till olika modevisningar och fotograferingar världen över, nu senast en plåtning med världsnamnet Patrick Demarchelier (Vogue, Rolling Stone, Life) i New York.

Du har sagt i en intervju i Aftonbladet att du tyckte att skolan var rätt jobbig. Varför?
– Jag var 17 och rätt skoltrött då. Och det gjorde det ju inte lättare att koncentrera sig på läxorna när det ringde uppdragsgivare och frågade om man ville åka på tre veckors modelljobb i Malaysia. Men jag var alltid noga med att sätta skolan i första hand.

Säger hon. Och tillägger sen en mening som måste vara alla syokonsulenters värsta mardröm:
– Det känns som om jag har lärt mig tusen gånger mer saker under mitt första år som modell än vad jag lärde mig på tre år i gymnasiet.

Såsom?

– Framför allt lär man sig saker om sig själv. Hur man reagerar när man hamnar i olika situationer, eller vilken roll man tar i sociala konstellationer.

Så vad gör du när du inte hänger framför kameran?

– De dagar eller veckor när jag är ledig från jobbet är jag alltid mån om att umgås mycket med föräldrar och vänner för att få verklighetsförankring. Modelljobbet är väldigt surrealistiskt, som en fantasivärld där allt känns uppochner. Men fritidsintressen… jag vet inte, jag har väl försökt spela lite instrument, plinka på en gitarr, du vet. Men med ett sådant ketchupeffektjobb som jag har så blir det svårt att orka skaffa ett intresse man måste investera massa energi i.

Kristofer Ahlström
Foto: Knotan

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.