Annons
Annons

MODE. Det finns gott om bättre begagnade fyndplagg och smarta stilinvesteringar där ute – om du hittar dem. Vi tog hjälp av en sakkunnig för att få de mest initierade second hand-tipsen.

* * * * *

Annons

Den välsorterade vintage­butiken Herr Judit på Södermalm i Stockholm, belönad med Cafés Stora Modepris 2008, har öppnat en filial på Östermalm där utbudet är mer elegant och skräddat. I det för Sverige helt unika herrsortimentet finns bland annat välsydda smokings, weekendväskor från Louis Vuitton och sidenhals­dukar från Hermés.

Gilla Cafe.se på Facebook

Hur fyndar man bäst bland såna guldkorn? Vi bad butikschefen Adam Kruse, en välklädd gentleman med stor passion för italienska kostymer och chica slipsar, att guida oss rätt genom vintagedjungeln.

Adam Kruse på jobbet.

Vilka är fördelarna med att handla vintage?
– Att man får kläder med en unik karaktär och historia, det tycker jag är väldigt charmigt. Dessutom är det miljövänligt. Förhoppningsvis kan vi närma oss en hållbar utveckling och överge slit- och slängsamhället.

Vad ska man tänka på när man handlar vintage?
– Satsa på kvalitet. Bakom en välgjord väska eller en handsydd kavaj finns ett otroligt hantverk som gör att man kan använda sakerna många gånger om.

Finns det några kläder man ska undvika?
– Nej, tvärtom! Låt dig i stället överraskas av något du aldrig skulle kunna hitta i andrabutiker och våga prova något oväntat.

Hur får man en vintagelook att se modern ut?
– Var noga med passformen. Tveka inte att ta en skräddare till hjälp för att göra justeringar. När du handlar second hand finns det ekonomiskt utrymme för att få det anpassat efter din egen kropp.

Vilket är ditt eget bästa fynd i en vintagebutik?
– Ett par bruna mockaskor som jag köpte i ett hål i väggen i Rom och som jag alltid känner mig extra snygg i. Eller kanske någon av mina slipsar som var och en är en kärlekshistoria. Jag har en slipssamling som håller på att växa utom kontroll.

Vilka varumärken är allra populärast på Herr Judit?
– Jag skulle nog säga Ralph Lauren, helt enkelt för att de gör bra standardplagg som går att kombinera med det mesta. Men även italienska märken som Canali, Mabro och Borrelli.

Vilket är bästa köpet på Herr Judit just nu?
– För tillfället har vi många fina mekaniska armbandsur från Omega, IWC och Jaeger Le Coultre. En vintage­klocka är en bra investering både ekonomiskt och stilmässigt.

Vem är din egen stilförebild?
– Den franska skådespelaren Alain Delon för hans utstrålning och den italienska designern Brunello Cucinelli för kläderna.

DANIEL LINDSTRÖM

* * * * *

Tre andra bra vintagebutiker

• Beyond Retro
Modebloggfavorit som presenterar det största och bredaste sortimentet. På Beyond Retro kan du hitta allt – från japansk vintagedenim till clowndräkter. Adresser: Åsögatan 144 och Drottninggatan 77 i Stockholm, Södra Hamngatan 37-41 i Göteborg. beyondretro.com/swedish

• Goddam
Satsar på ett ungt och modernt urval. Adress: Adelgatan 15, Malmö. goddam.se

• Ragtime Herr
Denim, skinn och märkeskläder till bra pris. Här finns ofta plagg från Acne, Whyred och Filippa K som är någon säsong gamla. Magasinsgatan 15, Göteborg. ragtimeherr.se

Annons

Dela (18)
Tweeta

Annons


Laddar