Bli befordrad på nolltid!

joel  |  Publicerad 2006-07-03 16:26  |  Lästid: 2 minuter

Så hittar du genvägarna till företagstoppen.

Universitetsstudierna är klara och du har äntligen fått ett arbete med företagskort, egen mobil och den första riktiga anledningen att bära kostym sen studenten. Starkt jobbat, men glöm inte att det är nu jakten på nästa mål – en lönande befordran – börjar.

Eller, rättare sagt, den börjde redan när du valde jobb. Det säger börsens yngste vd, nätmäklaren Avanzas 28-årige boss Nicklas Storåkers. 
– När jag sökte mitt första jobb efter Handels valde jag mellan ett litet och ett stort företag. En klok äldre man sa: ”Gå till det lilla. Det företaget expanderar, och dina utvecklingsmöjligheterna är mycket större.”

Företaget var investmentbolaget Custos. Storåkers avancerade på två år till Investment Manager – och blev 1999 vd för Avanza, som regelbundet utsetts till bästa mäklarfirma i sin nisch sen dess.
– Det gäller att visa framfötterna direkt, fortsätter Storåkers. På alla jobb finns det uppgifter som ingen vill ta i. Exempelvis en flytt. Anmäl dig frivilligt, ingen blir gladare än chefen. Du ska givetvis inte göra alla skitjobb men det skadar inte att visa att man vågar kavla upp ärmarna.

Karriärcoachen Johan Tandberg säger att man redan vid anställningsintervjun kan klargöra att man förväntar sig att bli befordrad – så länge man gör det snyggt.
– Säg det inte rakt ut. Fråga i stället vilka förväntningar företaget har på dig, vad de vill att du ska uppnå. Det ger ett ödmjukt intryck samtidigt som du gör klart att du vill utvecklas.

Att göra en ”Gareth i The Office”, alltså fjäska ohämmat för chefen och baktala sina kollegor, avråder både Storåkers och Tandberg ifrån.
– Det är risky att snacka skit. Ser chefen igenom det är du den sista att bli befordrad, säger Storåkers.
– Dagens chefshierarki är annorlunda, fyller Tandberg i. Företagen har många projektledare i dag – den du bestämmer över ena dagen kan bestämma över dig nästa dag. I en sån miljö är det dumt att baktala folk.

Men har man en snabb befordran i sikte kan man inte bete sig för mjäkigt heller.
– Det är väldigt svenskt att inte våga vara ambitiös för att man är rädd för omgivningens avundsjuka, säger Storåkers. Var tydlig, rak och säg vad du tycker. Det tas inte alltid emot så bra, men du uppfattas inte som inställsam.

Johan Tandberg råder alla befordringsjägare att skaffa sig karriärmässiga bollplank.
– Försök hitta en mentor inom samma bransch som kan ge dig feedback. Är du inte tillräckligt bra för att bli en chef säger han det till dig, samtidigt som han kan förklara vad du behöver jobba på.

Hur länge ska man då vänta innan det är dags att begära större ansvar och högre lön?
– När jobbet slutar vara kul, säger Storåkers. Och blir du inte befordrad då, trots att du förtjänar det – säg upp dig. Våga vara ego!LATHUND FÖR KARRIÄRISTER

 

1. Var tydlig
– Gör klart för din nya chef att du vill klättra. Redan vid jobbintervjun. Men säg det på ett snyggt sätt – alternativt visa det genom handling.

2. Visa framfötterna
– Ta på dig extrauppgifter, det skadar inte. Det behöver inte vara avancerade saker – att bjuda på
lite fredagsfika funkar utmärkt.

3. Skaffa en mentor
– Det är ovärderligt med en person som kan ge dig feedback, berätta om du har utvecklats samt tipsa om vägar för att nå toppen.

4. Ligg på chefen
– Kräv utvecklingssamtal där du kan berätta vad du har gjort, samt få feedback. Dra dig inte för att bli privat, men kompromissa inte med din integritet.

5. Sätt upp en tidsplan
– Bestäm dig hur lång tid det är värt att vänta på en befordran. Har den inte dykt upp i tid – byt jobb!

Anders Olsson

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:47