Skip to content

Bli ett mikrofån

joel

Vi måste sluta nonchalera 1987 års julklapp.I förvirringen kring 90-talets kelgris – varmluftsugnen – glömde vi guds gåva till alla oss som inte lägger ned all vår lediga tid på mat.Det är dags att börja älska den praktiska mikron igen. Vivian Sandman, ansvarig för Whirlpools provkök i Norrköping förklarar varför. 1. GÅR SNABBARE Tiden är … Continued

Vi måste sluta nonchalera 1987 års julklapp.
I förvirringen kring 90-talets kelgris – varmluftsugnen – glömde vi guds gåva till alla oss som inte lägger ned all vår lediga tid på mat.Det är dags att börja älska den praktiska mikron igen.

Vivian Sandman, ansvarig för Whirlpools provkök i Norrköping förklarar varför.

1. GÅR SNABBARE
Tiden är ofta samhällets fiende nummer ett. En av mikrovågsugnen största fördelar är att den värmer maten snabbare helt enkelt. Mer tid för dig att göra annat.

2. FORTFARANDE KRISPIGT
Har du en hyfsat modern ugn så har du med största säkerhet en crispfunktion. Med denna nymodighet så får du en riktig stekyta påbotten av till exempel pajer. Utnyttja crispfunktionen för att steka mat snabbare.

3. BRÄNNER INTE FAST
När du lagar eller värmer upp gammal mat riskerar du att maten fastnar i botten. Maten blir vidbränd helt enkelt. Mikron låter aldrig din mat bli vidbränd. Men ha koll ändå på tiden så att rätten inte torkar.

4. SKÖTER SIG SJÄLV
Vid spisen måste du ofta röra i kastrullerna. Béchamelsåsen till lasagnen tycker jag till exempel är svår att få bra i kastrull men i mikron sköter den sig själv.

5. MINDRE DISK
Eftersom du ofta använder samma kärl eller tallrik vid tillagning och servering spar du disk och tid. Därför är mikron ovärderlig för den moderna människan.


LÄTT ATT LAGA I MIKRON
Henrik Regnér på Atmosfär i Malmö tipsar om två enkla mikrorätter.

Kapris- och olivglaserade rödbetor med getostcréme

Ingredienser till 4 pers
En burk hela inlagda rödbetor (beräkna ca 100g/man till en förrätt)
50 g svarta oliver
1 burk kapris
1 klyfta vitlök
4 msk olivolja
1 dl grädde
100 g getost
lite färsk machésallad
salt och peppar

Gör så här
Låt rödbetorna rinna av i en sil. Mixa kapris, vitlök, oliver med olivoljan och smaka av med salt och peppar.
Skiva rödbetorna och vänd upp dom med kaprismixen i en bunke. Plasta med gladpack.
Riv getosten (ta bort det vita möglet) ned i en skål och slå över grädden. Plasta med gladpack.
Ställ mikrovågsugnen på full effekt i 4 minuter, ställ in båda bunkarna men ta ut getostcrèmen efter halva tiden. Rör getostcrèmen slät och se efter att all ost är smält. Smaka av med salt och peppar. Blanda ned salladen med rödbetorna och lägg upp på en tallrik med getostcrèmen ripplad över.

Varm soppa på jordgubbar och svartpeppar med limesyrad crème fraiche

Ingredienser
1 l jordgubbar
1 dl socker
saften av en citron
6 svartpepparkorn
2 dl crème fraiche
1 lime
2 msk florsocker

Gör så här
Skiva jordgubbarna i 3-4 skivor per gubbe, spara ett par hela gubbar till garnering och blanda samman med socker, citronsaft och svartpeppar i en plastbunke. Täck med plast och ställ i mikrovågsugnen på medellåg effekt i cirka 15 minuter. Det som ska ske är att sockret löser sig i vätskan som släpps från jordgubbarna. Vispa under tiden, på låg hastighet, samman crème fraichen med limesaften, limeskalet och florsockret tills det formar mjuka toppar.
När soppan är färdig, sila den genom en trådsil, pressa ej på jordgubbarna, då blir soppan grumlig. Desserten kan förberedas helt till detta moment, för att sedan bara värmas upp igen vid serveringen.
Servera den varma soppan med ett par färska halverade jordgubbar och crème fraichen. Toppa med lite nymalen svartpeppar.

Daniel Frodin

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.