Annons


Öl, vin och paraplydrinkar i världens alla färger viner far omkring som skottsalvor kring dig. Men bartendern verkar aldrig se just dig.

Niclas Helge är barmästare på Gondolen i Stockholm. Här avslöjar han hur du får beställa först.

Annons

1. FÅ KONTAKT
”Se till att få ögonkontakt med bartendern, det tillsammans med att du står med pengarna redo ger ett intryck av att du vet vad du vill ha och nu är det din tur. Kan inte misstolkas.”

Gilla Cafe.se på Facebook

2. VAR PROFFSIG
”Har du varit i en bar en gång har du också stött på de som hänger över baren, skriker, viftar med pengar, visslar, knäpper med fingrarna eller slår i bardisken. Synderna är många, och om inte dödliga så i alla fall väldigt irriterande. Var lugn men koncentrerad, det uppskattas och belönas med en snabb beställning. Ser du i stället överdrivet harmonisk ut med blicken i bardisken, förblir du törstig. Ett grabbgäng som turas om att betala större beställningar är lätta att servera och får service snabbt.”

3. STÅ RÄTT
”Stå synligt någon decimeter från bardisken och inte tjurandes bakom någon diskback. Se till att bartendern vet att du vill beställa. Kolla var bartendern blandar drinkarna och ställ dig där och inte vid kassan. Då har man alldeles för mycket annat att tänka på, men när man blandar kan man lätt spara tid med att samtidigt ta en ny beställning. Arbetar två bartenders samtidigt har de varsin sida av baren och kan lätt glömma bort människorna i barens mitt. Ofta arbetar de då i mönster, från kanten mot mitten. Kolla var bartendern tog förra beställningen och placera dig strax bredvid, närmre mitten.”

4. VAR VÄNLIG
”Ögonkontakten, ett trevligt leende och ”tack så hemskt mycket” är en fin gest som inte glöms bort av någon. De trevliga människorna beställer alltid först. Handlar du för 99 kronor ska du lämna kronan, det ger inte mig några pengar direkt, men är precis som ett litet leende, en uppskattad gest. Samma sak gäller dricks över huvud taget.”

5. SKICKA SYRRAN
”Inte många vill erkänna det, men visst får en vacker kvinna beställa fortare än andra. Förhoppningsvis släpper grabbarna före henne och vi bakom baren är gentlemän vi med.”

Daniel Kjellsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar