Bli kung på champagne

joel  |  Publicerad 2006-07-03 15:07  |  Lästid: 4 minuter

Baldur Bragason
Nyår. Två minuter kvar till klockan ska slå tolv. Korken studsar i taket och champagnen sprutar ut ur flaskan och träffar fläckvis de uppradade glasen. Nyårsskiftet händer bara en gång om året och ska givetvis firas med det bästa, alltså champagne.

Synd bara att du är för full för att känna smaken eller ens vilja dricka upp.

Men du är inte ensam om att årligen missa ett njutbart tillfälle. Richard Juhlin är gympaläraren som bytte karriär och blev världens främsta expert på champagne. Efter att ha druckit 3 500 olika sorter kan han sin sak. Så bra att han nyligen dubbades till riddare av Champagne.

Vilket är det största felet många gör?
– Att de dricker champagne tillsammans med annan sprit eller i stressiga situationer, som till exempel på nyårsafton, vilket gör att de inte får ut så mycket av drycken. De missar en helt fantastisk upplevelse. Smakerna och dofterna är ojämförbara.

3 500 flaskor. Snart dags för Anonyma alkoholister?
– Visst finns det en risk att jobba meddet jag gör. Men jag skiljer på jobb och fritid. På arbetstid spottar jag alltid ut det jag provsmakar och jag dricker aldrig sprit. Dessutom ser jag till att träna och hålla mig i form. Men jag har träffat en del engelska experter som ligger på kanten.

Hur blir man expert på champagne?
– Man har ett stort intresse och dricker mycket champagne. Själv föll jag för vin redan som sjuåring när jag var med mina föräldrar på vinprovning i Tyskland och fick provsmutta. När jag blev äldre reste jag i Frankrike och besökte Champagne. Mitt första glas blev inkörsporten till en livslång passion.

Steget från att dra i sig en flaska bubbel på semestern till att bli världens främsta champagneexpert känns ganska långt.
– Ja, men så har det tagit en stund också. Jag utbildade mig till gymnastiklärare och jobbade som det fram till för bara några år sen. Jag kombinerade det med att resa till Champagne på sommarloven, påskloven och sportloven. Men för några år sen skrev jag en bok, Champagneboken, och när jag översatte den till engelska kunde jag sluta som gymnastiklärare och leva helt på att jobba som expert. I dag livnär jag mig påatt föreläsa, provsmaka och skriva böcker.

I dagarna kommer jag ut med boken 3 000 champagner.Räcker det med ett gediget intresse för att bli expert?
– Nej. Jag har kommit så här långt tack vare mitt smak- och doftsinne. Det visade sig tidigt att jag kunde dofta mig till rätt sort i riktig James Bond-stil, vilket inte är helt vanligt. Man kan säga att jag har ett fotografiskt doftminne. Men det är viktigt att hela tiden provsmaka nya sorter för att få nya referenser.

Om jag vill bli expert, är det bara att börja hinka?
– Nja, givetvis måste du dricka mycket för att lära dig, men du måste även besöka champagnehus i Frankrike och läsa mycket. Läs min bok – där hittar du allt du behöver veta.

Är det hälsosamt att bälgai sig såna mängder?
– Om man bortser från alkoholen så är champagne väldigt hälsosamt. Det innehåller en mängd vitaminer och mineraler, är bra för matsmältningen och motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

Är du kändis i Champagne?
– Jo, det får man väl säga. De känner igen mig direkt om jag dyker upp.

Har du groupies?
–  Ja. Fast mest män.

Blir jag fullare på champagne?
– Ja. Fysiologiskt sett så transporteras alkoholen snabbare ut i blodet av kolsyran.

Är det mer lättraggat om man dricker champagne?
– Ja, det tror jag. Det är mer stil och klass att dricka champagne än att stå och hänga med en stor stark i baren. Dessutom blir man glad och får lite självförtroende när man dricker champagne. Men var inte vräkig. Är ni tre stycken räcker det med två flaskor att dela på. Ni måste inte ta in tio stycken. Och det värsta ni kan göra är att spruta ner varandra med dem.

Du är inget stort fan av prisutdelningar inom Formel 1 alltså?
– Nej. Det är ett helgerån det de gör. Vilket champagnehusen också insett, så nu är det väldigt få som vill sponsra tävlingarna.

Vad ska jag säga om jag vill låta som att jag kan något om champagne?
– Kom med många referenser när du smakar av: ”Den här smakar nyskjuten morkulla, men med inslag av undervegetation.”

Om jag vill avslöja en riktig klåpare?
– Alla som ber om en champagnevisp är klåpare. Det innebär att de inte vet vad det är för något.

Där ser man. Men du, vad är en champagnevisp?
– En liten visp som används för att ta bort bubblorna från champagnen. Den användes på 1700-talet av prostituerade som inte vill bli bubbliga i magen lagom tills de skulle ha sex. Och eftersom bubblorna är det som gör champagne så speciellt ska man vara riktigt korkad om man vill ta bort dem.

Kan jag lagra champagnen?
– Javisst. Alla champagner blir bättre av att lagras, så länge de förvaras liggande och väl nerkylda. De bästa champagnerna i dag är de lagrade. Det finns få champagner från 80- och 90-talet som är mogna.

Vilken är din favorit?
– Krug från 1938. Den bästa champagne jag någonsin druckit.

Vilken är den dyraste champagnen i dag?
– Billecart-Salmon från 1959. I samband med en stor champagneprovning förra året utsåg jag den till vinnare och då steg den genast i värde. I dag får du betala 150 000 kronor för den.

Skulle du ge det?
– Nej, men om man har intresset och pengarna kan det vara värt det. Dessutom är det en bra investering. Priset lär knappast sjunka.

Kan du rekommendera en flaska till nyår?
– Är du pank rekommenderar jag Pierre Peters som kostar 239 kronor (varunummer 7723). Vill du lägga lite mer tycker jag att du ska köpa La Grande Dame som kostar ungefär 894 kronor (varunummer 7501). Men för att uppskatta champagnen tycker jag att ni ska dricka den till maten i stället för att vänta till tolvslaget.

Vad kan jag käka till?
– Det handlar mer om vad du ska undvika. Desserter, rå lök och starka kryddor är bannlysta i samband med champagne. Skaldjur, fisk och anklever fungerar utmärkt. Även sallader, asiatiskt och fågel.

Jag har sett snubbar som slår av korken med en sabel. Hur gör man?
– Du menar sabrering. Det är lätt, om man har rätt typ av flaska. Kyl ner flaskan rejält, plocka av allt utom korken, lägg sabeln intill glaset och dra den längs med så att du träffar flasktoppen och slår av den. Jag träffade faktiskt min flickvän på en sabreringsträff. Hon var värdinna och jag domare.

Vill du veta mer? Gå in på Champagneclub.se!

Anders Olsson


Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-12-10 17:01