Annons
Annons


Igår bytte 10 miljoner kronor ägare i Second life, online­spelet som väver samman den verkliga och den virtuella ekonomin. Med entreprenörsanda och ett visst mått datorkunskap kan du också tjäna pengar på ingenting.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

I de flesta onlinespel betalar du en abonnemangsavgift med verkliga pengar men får bara belöningar i elektronisk spelvaluta och ett eventuellt nöje av att träffa, prata med och kanske ha ihjäl andra spelare. I Second life är spelets valuta Linden Dollars sammankopplade med den verkliga världens pengar – och du kan omsätta spelets varor och tjänster till reda pengar. Det som krävs är massor av tid, affärssinne och vilja att lära dig Second lifes programmerings- och grafikverktyg. Här är fem affärsidéer:

Designer
Med programmeringsverktyg kan du designa kläder eller fysiska attribut och sälja resultatet till fåfänga spelare som vill utmärka sig. En skjorta kanske kostar tio kronor, men då tillverkningskostnaden är noll bortsett från tiden det tar att skapa det första exemplaret så blir profitmöjligheterna stora.Skapar du en egen stil och ett varumärke kan du sälja prylar för hundratals kronor om dagen.

Pirat
Vem bryr sig om din avatar bär en ”äkta” Cartier eller en kopia? Kan någon se skillnaden? Om den ens finns är en definitionsfråga, så kopiera stilen och sälj billigare än konkurrenterna.

Fastighetsägare
Du kan köpa, bebygga och hyra ut tomtland. För drygt 10 000 kronor får du 6,5 hektar, och det finns exempel på spelare som lagt sig till med attraktiva lägen, styckat av och gjort sig förmögenheter. Till exempel Anshe Chung som uppges tjäna motsvarande en miljon kronor om året och har tio anställda.

Nöjesentreprenör
Du kan driva nöjesfält eller nattklubbar till vilka du tar inträde och bokar artister eller dj:s som uppträder virtuellt. Eller varför inte ett casino för att tjäna pengar på andra spelares olycka?

Prostitution
Kan du sova gott om natten med samvetet befläckat av själslig smuts så försörj dig gott som sexarbetare i Second life. Skaffa en kvinnlig avatar, en sexig outfit och träna upp lite eggande floskler så kan du tjäna 100 kronor i timmen. Plus eventuell dricks. Och högst eventuell njutning.           

Mats Rydström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar