Annons

I lördags rullade UFC-cirkusen in i Globen och bjöd en rekordpublik på spektakulära fighter. Café-medarbetaren Björn Terring var på plats med kameran i högsta hugg.

Den våldsamma MMA-grenen har blivit gigantisk i USA och utgör till exempel ramverk för Oscarsnominerade filmen ”Warrior”. Nu verkar resten av världen också ha fått seriös blodvittring.

Annons

Arrangemanget i Stockholm bankade luften ur det gamla publikrekordet – 13 000 biljetter har aldrig sålt slut så snabbt, enligt Aftonbladet. Och hemmafavoriten Alexander Gustafsson gav åskådarna valuta för entrépengen när han vann huvudmatchen mot Thiago Silva. Nu tisslas det för fullt om en potentiell titelmatch mot amerikanske mästaren Jon Jones.

Gilla Cafe.se på Facebook

(Klicka på bilderna för att se dem i större format.)


Damacio Page fryst i en pose från det klassiska tv-spelet ”Street fighter II”. UFC fick sitt riktigt breda genombrott i och med dokusåpan ”The ultimate fighter” som sändes i USA 2005.


Brad Pickett besegrade Damacio Page efter bland annat denna estetiska svängom. Domarens frisyr vann ingen match alls.


Reza ”Mad dog” Madadi avgjorde fajten mot Yoislandy Izquierdo med en så kallad giljotin-submission och blev så glad att han grenslade räcket. Madadi skrev därmed in sig i historieböckerna som den förste svensk att vinna en UFC-match på hemmaplan. ”Jag brukar ha bra nerver, men i kväll var jag faktiskt lite nervös”, sa han efteråt.


Jason Young har övertaget mot en lätt skärrad Eric Wisely. Det ryktas redan om att succéevenemanget ska återvända till Sverige för att inta Friends Arena – med en kapacitet på 50 000.


Siyar Bahadurzada behövde bara 42 sekunder för att knocka Paulo Thiago – kvällens i särklass kortaste match. Den Kabulfödde vinnaren firade som brukligt med ärevarv och Afghanistans flagga.


Totalt tävlade fem svenskar under kvällen. Här åker Magnus ”Jycken” Cedenblad på stryk mot Francis Carmont, som avgjorde genom att snitsa in en ”rear naked choke”. Inga konstigheter.


Kvällens huvudmatch var den mellan Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Thiago Silva (som alltså delar namn med den monumentale Milan-försvararen). Här testar Gustafsson fotsulans svikt mot Silvas poppande magrutor. Under matchen annekterade publiken den traditionella hockeyramsan ”Slå han (sic) på käften” och bar fram sin favorit till en stabil seger.

Efter matchen uttryckte sig UFC-presidenten Dana White positivt om svenskens möjligheter att få en titelmatch i klassen lätt tungvikt och hällde lovord över honom. ”Jag har hört att det finns killar i Las Vegas som inte vill sparra med honom och det är där alla proffs håller till”, sa White till Expressen.


There will be blood. När Cyrille Diabate besegrade Tom Deblass lyckades fotografen Björn Terring fånga en arketypisk slagsmålsbild: den svagt L-formade näsan, den svårfixerade näven, bloddropparna som viner genom luften likt bomber i datorspelet ”Worms” – allt finns där.

Text: Emil Persson
Foto: Björn Terring

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar