Annons

The Sartorialist
1. THE SARTORIALIST
thesartorialist.blogspot.com

Amerikanen Scott Schumans monumentala fotoblogg skiljer sig från konkurrenterna genom sitt mogna anslag. Det unika med The Sartoria­list är att han vänt modeindustrins ungdomskult ryggen. Hans mest inspirerande bilder föreställer italienska och amerikanska farbröder i tredelade kostymer och grånade frisyrer. När jag intervjuade Scott Schuman i New York i fjol sade han att killar i 20-årsåldern för första gången sedan 40-talet har stilförebilder som är dubbelt så gamla som dem själva.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Det är för vår skull som The Sartorialist finkammar New York och Europa på den klassiska nedsuttna elegans som bara livserfarenhet kan åstadkomma.

Frågan är om inte Schumans samarbete med sajten Style.com genererat de mest unika bilderna. På visningarnas efterfester och mingel fångar The Sartorialist modister, redaktörer och butiksinnehavare som aldrig annars syns i modereportage, men som i decennier har ägnat professionell energi åt att se coolast ut i världen. Varje dag häpnar man över att denna diabildsvisning från himlen fortfarande är gratis.

2. JOHAN WIRFÄLT
rodeomagazine.se/rodeobloggen
               

Det
roliga med modetidningen Rodeos chefredaktör Johan Wirfält är att han
är en trendslav utan att skämmas för det. Trots att han byter ut delar
av sin garderob inför varje säsong lyckas han alltid förankra sin nya
stil i ett bredare kulturellt sammanhang. Utan honom vore den svenska
modediskussionen fattigare.
              artikelbild_3_20bloggar                   Johan Wirfält
3. JOHAN RUNDCRANTZ
fashiontime.blogg.se
               

Det råder knappast någon brist på unga manliga amatörbloggare som inför närmast sörjande visar upp dagens outfit, som vore de Ebba von Sydows bortglömda brorsor. Johan Rundcrantz, 20 år från Helsingborg, ser bekvämare och mer avslappnad ut än de flesta andra exhibitionister. Dessutom har hans flickvän släktförgreningar i ett stort jeansmärke, varpå Rundcrantz kan visa upp gamla restlager-­exemplar av t-shirts och jackor från Levi’s.
                 artikelbild_2_20bloggar  Johan Rundcrantz

4. THE WAY WE WEAR
waywewear.blogspot.com

Klädentusiaster som gör vad de kan för att bevisa att stiljournalistik bör vara något roligare och mer djup­lodande än konsumenttips. Prövar sig fram genom personintervjuer och texter av rundabordssamtals­karaktär. Utan att lyckas varje gång har The Way We Wear en sympatisk ton som bör uppmuntras.

artikelbild_4_20bloggar
Från The way we wear.

5. FACEHUNTER • STHLMSTIL • STIL IN BERLIN
facehunter.blogspot.comsthlmstil.sestilinberlin.blogspot.com

Nästan varje europeisk storstad har sin egen fotobloggare som, likt ett svin på jakt efter tryffel, letar metodiskt efter modemedvetna lokalinvånare. Ingen mäter sig med gudfadern i gamet, The Sartorialist, men precis som man i risiga och överfyllda secondhandbutiker ibland kan göra fynd, förekommer på framför allt Stil in Berlin ibland hisnande kreationer.

artikelbild_5_20bloggar
Från Facehunter.

Imorgon på cafe.se: Märkestoppen.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar