Annons

Har du någon gång tänkt: ”Jag kanske är bättre på att snacka än på att spela fotboll”?

– Aldrig i livet.

Redan som 19-åring i Manchester United hade du drygt två miljoner kronor i årslön…

– Du ser. Jag tror inte att Alex Ferguson lägger fram ett sånt kontrakt bara för att man är bra på att snacka.

Hur mycket har du på banken?

– Tillräckligt för att kunna bjuda dig på kaffe. Jag kan stödja min familj och min släkt om de behöver något.

Vad är det dyraste du köpt?

– Min bil, en Range Rover Sport. Nya modellen. Och innan dess hade jag en Porsche Carrera c4 s. Jag behövde inte sova i bilen, som vissa gör, utan jag hade råd med hyran också. Men pengar är inte något jag tycker om att prata om, det är liksom inte jag.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Hur är det på tjejfronten?
– Jag är singel. Jag är… social, skulle jag kalla det.

Är du en bråkmakare?
– Folk räknar ju alla mina klubbar och tänker: ”Aha, han flyttar runt hela tiden. Han måste vara svår att hantera.” Det är absolut inte så. Om du frågar mina tidigare lagkamrater tror jag inte någon skulle säga att jag varit ett problem. Men några skulle kanske säga att jag snackar lite för mycket. Turbo­tungan, du vet.

Sammanfatta din karriär så här långt!
– Den är nästan som Fritt fall-maskinen på Gröna Lund. I fotboll går det upp och ner, ibland har det gått ner så jag nästan fått ont i magen.

Ditt förra lag Plymouth är ett riktigt bonkegäng. Med hur många bollar skulle de slå AIK?
– Det skulle bli en jämn, fysisk match. aik skulle göra jämna matcher mot alla lag i The Championship. Det skulle se ut ungefär som när Sverige mötte Nord­irland i EM-kvalet.

Har du råd att misslyckas i AIK?

– Det är klart att jag inte har. Men jag har alltid levt med den typen av förväntningar. Jag har blivit bedömd hårdare än en del spelare i a-landslaget, som inte är ordinarie i sina klubblag. Det känns som om folk vill se mig misslyckas, så att de kan hålla nere mig och knäppa igen munnen på mig.

AIK:s fans är sällsynt krävande, ibland hotfulla. Ser du fram emot kvartssamtal på krogen?
– Det får man ta om det händer. När man representerar AIK vet man vad som gäller. Klarar man inte det trycket kan man spela för någon mindre klubb som ingen bryr sig om.

Om någon ska kunna snacka omkull ”Firman” så är det väl du.
– Hehe, jag skulle inte uttrycka det så, men – man måste ju stå upp för sig själv. Jag har gått igenom större saker än så i livet. Jag lämnade mitt hemland på grund av krig för länge, länge sen. Det finns ingen rädsla hos mig.

Engelska fotbollsspelare anses vara bäst i världen – på inkilningar. Vad är det sjukaste du varit med om?
– Min första inkilning i Manchester United, när jag blev lurad att dricka en shot som jag trodde innehöll normal alkohol. I stället var det 99-procentig absint. Det bränner i vem som helst – och speciellt i en 19-årig grabb som ska vara lite tuff och säga: ”Jag bryr mig inte, ge mig vad som helst.” Jag satte mig ner ett par minuter och sedan kunde jag inte ta mig upp ur soffan, det var som om någon höll fast mig
i fötterna. Det var bara att säga: ”Taxi!” Det här var lördag kväll. Sedan minns jag inget förrän jag vaknade på måndag morgon.

Hur många sekunder varade din längsta konversation med David Beckham?

– Du, jag har haft många, långa samtal med honom. Speciellt när jag var yngre och lite het. De äldre spelarna, som Beckham och Ryan Giggs, försökte alltid hjälpa mig. På den tiden trodde folk att jag försökte stajla när jag sa att jag kände Beckham, Giggs, Jaap Staam och Dwight Yorke, men det är inte så. Jag bytte om bredvid de grabbarna.

Vilka är de mest åtråvärda numren i din mobil?

– Det finns några stycken, men spelarna i United är ändå mina gamla arbetskamrater så det är inte så dramatiskt. Min bästa vän där är John O’Shea, som jag bodde ihop med och som fortfarande är kvar. Rio Ferdinand är en annan kompis, han har varit här i Stockholm och besökt mig. Och Wes Brown snackar jag med fortfarande.

Kan du ringa Alex Ferguson nu och be om råd?

– Det skulle jag absolut kunna göra, helt ärligt.

Hans sätt att ge feedback – kallat ”hair dryer treatment” – är berömt. Vad var det hårdaste han sa till dig?

– En gång sa han: ”Vem fan tror du att du är? Jag kan göra så att du aldrig får spela fotboll i det här landet igen.” Jag tror inte att alla skulle palla för det trycket. Det är nästan så att man viker ihop sig och börjar gråta, man tror aldrig att man ska kunna spela fotboll igen. Men på den nivån överlever bara de starkaste.

Har det någon gång känts som en belastning att heta Bojan Djordjic?
– Nej, nej. Om jag hette Hansson skulle man dra bort den mentalitet jag har. Då skulle allting vara annorlunda, jag skulle kanske fortfarande spela i Brommapojkarna. Jag är en riktig Balkankille blandat med det lilla svenska jag tagit till mig. Jag är alltid ärlig, jag spelar alltid med öppna kort. Ibland är jag kanske lite för ärlig. Men ni vet i alla fall var jag står.

Vem är Sveriges mest överskattade fotbollsspelare?
– Det är en känslig fråga. Många skulle nog påstå att det är jag.

Man har en känsla av att en och annan allsvensk back kommer att vilja…

– …sätta dit mig? Visst. Det ska bli kul. Hellre det än att de skiter i mig. Det blir säkert en del tuffa smällar, men jag har nog någon engelsk ”suicide tackle” som jag kan plocka fram.

Vad krävs för att Lagerbäck ska ta ut dig till EM-truppen?

– 37 mål på de elva matcher vi spelar före EM. Drygt tre mål per match… då kanske jag kan få åka med som bollkalle.     

Christofer Brask

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar