Filmkväll? Här är de 25 bästa filmklassikerna på Netflix

Filmerna Bridesmaids, Shutte Island, The Talented Mr. Ripley, Batman Begins och Snatch.

Scrollat fast i jakten på kvällens film? Då behöver du inte leta längre – Café väljer 25 filmklassiker som finns att streama på Netflix just nu.

Joakim Almén & Jonas Strandberg  |  Publicerad 2024-03-14 10:41  |  Lästid: 4 minuter

1. Scarface (1983)

Klart alla fotbollsspelare favoritfilm nummer tre (efter Gladiator och Nyckeln till frihet) ska in på listan. Al Pacino i rollen som Miamis kokainkonung Tony Montana håller fortfarande.

2. Jurassic Park (1993)

Då och då behöver man se om världens bästa dinosauriefilm, inte minst för John Williams briljanta musik.

3. Pulp Fiction (1994)

Filmen där Tarantino verkligen fick blomma ut, tillika John Travoltas stora comeback. Extra fint att man känner hur Travolta inte fått rollen som en kul, ironisk grej, utan för att Tarantino uppriktigt tyckte att han var en riktigt bra skådespelare som bara behövde rätt film. Och Pulp Fiction är definitivt rätt film.

4. Donnie Brasco (1997)

Rafflande undercoverthriller med Johnny Depp, Al Pacino och Anne Heche, som dessutom baseras på en verklig historia om FBI-agenten Joseph Pistone som på 70-talet tilldelades ett mycket farligt infiltrationsuppdrag.

5. Will Hunting (1997)

Början på Matt Damons och Ben Afflecks fina kreativa samarbete som pågår än idag. Historien om arbetarklassgrabben Will Hunting som visar sig vara ett mattegeni och tas under vingarna av Robin Williams varma professor är inget annat än en riktig filmklassiker. Välskriven, välspelad och med mycket hjärta.

6. Notting Hill (1999)

Notting Hill matchar stjärnorna från Fyra bröllop och en begravning och Pretty Woman och summan blir verkligen större än beståndsdelarna. En av inte alltför många romantiska komedier som faktisk både är romantisk och riktigt rolig. Håller extremt hög kvalitet än idag.

7. The Talented Mr. Ripley (1999)

Matt Damon spelar gentlemannalurendrejaren Tom Ripley i en psykologisk thriller som ofta refereras till ”världens snyggaste film” av tidningar som denna. Tjusigt mode på Amalfikusten och med nämnde Damon, Jude Law, Cate Blanchett och Gwyneth Paltrow i sina bästa år.

8. Fight Club (1999)

En mörk, stilsäker thriller med många lager, där man upptäcker nya små detaljer för varje tittning. På något sätt är den extra relevant idag, med alla mediala diskussioner om olika typer av manlighet som dyker upp titt som tätt.

9. American Psycho (2000)

Regissören Mary Harron lyckas fånga essensen av Bret Easton Ellis klassiska roman med samma titel. Christian Bale spelar Patrick Bateman – en snygg yuppie med ett på ytan glassigt liv och i konstakt jakt på mer status. Men, som titeln till viss del antyder, gömmer sig något under ytan. En av de mest citat- och memesvänliga filmerna som gjorts under 2000-talet.

10. Snatch (2000)

Den av Guy Ritchies filmer som känns absolut mest Guy Ritchie. Benicio Del Toro, Brad Pitt och Vinnie Jones i en ösig, rolig actionkomedi om en jakt på en stulen diamant och en strulig boxningspromotor hunsad av en gangster.

11. Gladiator (2000)

”What we do in life echoes in eternity” – alla fotbollsspelares favoritcitat tillika favoritfilm håller fortfarande. Leeds United-fanet Russel Crowe gör sin livs roll som romerska generalen Maximus Decimus Meridius. Uppumpade svullna muskler-stämning utlovas. Perfekt uppfräschning av minnet inför uppföljaren som släpps i slutet av 2024.

12. Spirited Away (2001)

För några år sedan plockade Netflix in ikoniska Studio Ghiblis filmer i sitt utbud. Guldkornen är många men populärast är Spirited Away efter att 2001 ha vunnit en Oscar för ”Bästa animerade film”. Efter att Chihiros föräldrar förvandlats till grisar tar hon anställning i ett badhus dit Japans gudar och andar kommer för att tvätta sig, för att hitta ett sätt att förvandla sina föräldrar tillbaka till människor igen.

13. The Pianist (2002)

Extremt stark, verklighetsbaserad film om den virtuose, judiske pianisten Wladyslaw Szpilman som befinner sig i Polen vid samma tid som nazisterna breder ut sig. Grundar sig på den självbiografiska boken Pianisten som Szpilman gav ut 1946.

14. 8 Mile (2002)

Hiphop-drama med rap-konungen Eminem, som dessutom belönades med en Oscar för monsterhiten Lose Yourself. Handlingen utspelar sig i 90-talets Detroit och kretsar kring Jimmy ”B-Rabbit” Smith Jr. En arbetargrabb från en av stadens mer nedgångna stadsdelar. Livet han lever är allt annat än problemfritt, utan några pengar och med en alkoholiserad mamma. Men alla problemen överskuggas av en enda dröm – att bli rapstjärna.

15. Batman Begins (2005)

Alla pratar om The Dark Knight, men även om föregångaren Batman Begins inte är lika storslagen, så tar den oss närmare Bruce Wayne och Batman än vi någonsin kommit tidigare. En intim, kompromisslös actionfilm som blåste nytt liv i en genre vi alla trodde var död.

16. Superbad (2007)

Filmen som tog tillbaka den stökiga ungdomskomedin från sin flera år långa dvala och ryckte upp genren flera hack. Sprängfylld av roliga scener, vars styrka är att de känns väldigt trogna sina rollfigurer. En naturligt rolig film som är otroligt välcastad med stundande stjärnor till höger och vänster. En komedi som dels vågar vara fullt ut en komedi och dels är gjord med en stor hantverksskicklighet. Superbad är verkligen toppen.

17. Inglourious Basterds (2009)

Man gillar ju att se nazister få spö, och det får de med råge i denna moderna klassiker om en judisk specialstyrka som tar sig in bakom fiendens linjer och samarbetar med en biografägare med starka hämndmotiv. Som så ofta med Tarantino bjuds vi på extremt välgestaltade actionscener, men även ett helt gäng väldigt säregna, kul biroller. Inglourious Basterds drivs av två mycket potenta bränslen: kärleken till film och hatet mot nazister.

18. Shutter Island (2010)

Ännu en film med Leonardo DiCaprio som nosar på maxbetyg. En farlig patient försvinner från ett mentalsjukhus på Shutter Island och DiCaprios detektivkaraktär skickas dit för att nysta i det mystiska fallet. Baserad på Dennis Lehanes bästsäljande bok med Martin Scorsese i registolen.

19. Bridesmaids (2011)

Sannolikt 2010-talets bästa komedi, som tål att ses om och om igen. Bridesmaids toppar laget på alla plan, där det mest uppenbara är den imponerande rollistan. Alla har sådan perfekt, naturligt skavig kemi med varandra. När man scrollar igenom streamingtjänsterna är Bridesmaids alltid en sådan film man stannar till på och blir sugen på att se, oavsett hur många gånger man gjort det tidigare.

20. The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall Street blev en klassiker i nästan samma ögonblick som den gick upp på biograferna 2013. Porträttet av börsmäklaren Jordan Belfort är väldigt underhållande, men långt ifrån så smickrande som det kunde blivit i händerna på en svagare regissör än Martin Scorsese.

21. The Big Short (2015)

Stilbildande dramakomedi om ett gäng amerikanska brokers som nyttjar finanskrisen för att tjäna pengar på olika finansiella instrument. Filmen lyckas förtjänstfullt vara en mörk komedi och samtidigt som en e-learning-film (nåja) över hur komplexa finansiella instrument fungerar. Otroligt bra skådespelareinsatser av Christian Bale, Steve Carell, Brad Pitt och Ryan Gosling.

22. The Revenant (2015)

Spännande överlevnadsdrama med Leo DiCaprio, den här listans mest återkommande skådis, i rollen som pälsjägaren Hugh Glass som slåss för sitt liv ute i vildmarken i 1820-talets outforskade USA. I sikte har han ett mål – att hämnas den hänsynslöse legosoldat som lämnat honom att dö längs Mississippifloden. Birdman-regissören Alejandro González Iñárritu fick en Oscar för bästa regi.

23. Arrival (2016)

Har du nyligen sett Dune: Part Two kommer du garanterat gilla Dennis Villeneuves filosofiska sci-fi-drama Arrival. Enorma rymdskepp landar på flera ställen i världen och det är upp till språkvetaren Banks (Amy Adams) och en grupp forskare att lista ut vad utomjordingarna vill – innan ett globalt krig bryter ut. Mäktig och existensiell i patenterat lågt Villeneuve-tempo.

24. Uncut Gems (2019)

En av 2019 års stora filmsnackisar där Adam Sandler äntligen fick sitt stora erkännande som annat än en man av trams (vilket han förvisso också funkar kanon som). Sandler spelar juveleraren Howard Ratner i New Yorks diamantdistrikt. Ratner har spelproblem vilket gör att det ena leder till det andra i en av de stressigaste filmerna som någonsin gjorts. Roliga cameos av basketspelaren Kevin Garnett och artisten The Weeknd.

25. Marriage Story (2019)

Scarlett Johansson och Adam Driver skänker flärd till Noah Baumbachs mästerliga skilsmässodrama som bjuder på starka känslor, humor, tårar och hög igenkänningsfaktor – åtminstone för de par som någon gång haft det kämpigt. Tillsammans med Uncut Gems är sexfaldigt Oscarsnominerade Marriage Story en av Netflix mest hyllade egna produktioner.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-03-14 10:42