Annons
Annons


Det är en cirkel som sluts lika perfekt som en lassoknut. Att Brad Pitt sätter sig i sadeln som gentlemannatjuven Jesse James i Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford (rollen han fick Venedigfestivalens skådespelarpris för) är nämligen helt logiskt – han slog ju igenom i Thelma & Louise som lensnackande Marlboro-cowboy och är själv uppvuxen i präriestaten Missouri.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Café trängde sig, med livet som insats, fram mellan superstjärnans stora säkerhetsvakter och bad honom lista tidernas viktigaste westernfilmer.

GUNNAR REHLIN

artikelbild1bradrider1. BUTCH CASSIDY & SUNDANCE KID
 George Roy Hill, 1969

 

Jag vet inte riktigt varför, men det finns någonting som är såoerhört
tilltalande med den här filmen. Inte minst Burt Bacharachs
soundtrack.

artikelbild2bradpittrider2. MANNEN UTANFÖR LAGEN
Clint Eastwood, 1976

– Jag brukar inte tycka om filmer där handlingen går ut på vedergällning, men den här gerillahistorien om en man som hämnas på sin familjs mördare fungerar.

artikelbild3bradrider3. DE SKONINGSLÖSA
Clint Eastwood, 1992

– Det här är skit under naglarna, en av de mest realistiska westernfilmer som gjorts. Man kan se spåren som leder till Deadwood. Clint när han är som bäst.

artikelbild4bradrider4. DET VILDA GÄNGET
Sam Peckinpah, 1969

– Vad kan man säga? En tidlös klassiker, det finns en känsla av desperation bland de åldrande hårdingarna som känns väldigt hudnära i Sam Peckinpahs händer.

artikelbild5bradrider5. HEAVEN’S GATE
Michael Cimino, 1980

– Kanske är det för att den nästan är en antiwestern och inte följer genrens regler, men det är en oerhört underskattad film som aldrig fått sitt erkännande.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar