Hoppa till innehåll

Brad Pitts röda skinnpaj från ”Fight Club” och Obi Wans lasersvärd i Star Wars säljs på auktion

Obi Wan och Brad Pitt
Jonas Fiskáare

Props auktion rymmer det mesta – från oförglömliga Hollywood-huvudbonader till lasersvärd.

Hollywood har genom åren inte bara utgjort en tämligen riskfri väg mot evig berömmelse för världens skådespelarelit. Lika mycket, nästan i alla fall, har dess filmindustri blivit en språngbräda för diverse produkter ut på den världsliga marknaden. Den ena produktplaceringen mer episk än den andra. Tillbaka till framtiden satte hover-boarden på kartan och Star Wars förvandlade som bekant lasersvärdet till barnens favoritleksak.

Exemplen över ikoniska produkter som slagit igenom på vita duken är oändliga. Oavsett när produkterna brejkat, är de ständigt aktuella. En av anledningarna till det stavas: Prop Stores årliga live-auktion av rariteter från underhållningsbranschen. I år uppskattas hela 900 olika dyrgripar auktioneras ut till ett totalbelopp på cirka 5,6 miljoner amerikanska dollar.

Auktionen brukar locka med en diger samling av intressanta föremål och upplagan 2020 (som går av stapeln i London den 1 & 2 december) gör heller ingen besviken. Bland de många guldkornen finns till exempel den fedorahatt Jack Nicholson bar när han axlade rollen som Jokern i Batman. Ett annat är den bomberjacka som Tom Cruise rockade som Maverick i dunderklassikern Top Gun. Eller om Cruise-jackan inte passar, finns även den jacka Michael J. Fox bar när han tolkade Marty McFly i Tillbaka till framtiden del 2.

Och det stannar inte där. Julia Roberts stövlar hon bar under Pretty Woman, liksom Brad Pitts legendariska röda skinnpaj i Fight Club – och såklart framlidne Heath Ledgers slips, som han bar upp under sin Oscarsbelönande roll som Jokern i Batman-filmen The Dark Knight, kommer även de att auktioneras ut.

Tom Cruise som Pete ”Maverick” Mitchell.

Kanske allra störst och ikonisk bland klenoderna är ändå ”The Hero Lightsaber” – det vill säga det lasersvärd Ewan McGregor svingade loss med som Obi Wan-Kenobi Star Wars: Revenge of the Sith. Och drömmer du om att byta ut leksaken mot originalet kan det nu alltså bli verklighet. Men, det blir knappast någon billig uppgradering då dyrgripen går loss på hela 155 000 dollar, vilket i runda slängar motsvarar hela 1,3(!) miljoner svenska kronor.

För mer detaljer kring auktionen och för att kika på hela produktkatalogen är det bara att klicka in på auktionsföretagets hemsida.

Nedan följer ett axplock av de ikoniska prylarna som säljs på auktionen:

Brad Pitt i den superklassiska röda skinnpajen i Fight Club.
Stövlarna Julia Roberts bar i Pretty Woman säljs på Props auktion.

Heath Ledger som Jokern i The dark knight (2008).
Heath Ledger som Jokern i The Dark Knight (2008).
Jack Nicholson som Jokern i Batman (1989).
Jack Nicholson som Jokern i Batman (1989).

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.