En man i Katrineholm var nyligen med om en trist upplevelse på en buffé, som om det inte var illa nog att bara befinna sig i Katrineholm.
Marcus Vadeby berättade för Katrineholms-Kuriren att han efter att ha ätit fyra pannbiffar på på bufférestaurangen Commat blev kontaktad och utskälld av restaurangpersonal. De ska enligt uppgift ha tyckt att Marcus bröt mot någon typ av kodex. Restaurangen svarade sedan i ett Facebookinlägg där man inledde med att man inte tänkte kommentera den här enskilda situationen, för att i en lång, märklig text ändå kommentera, ja. Den enskilda situationen.
Jag känner starkt kring bufféer. En gång åt jag två samma dag – först en lunchbuffé på Pizza Hut, sedan en ny buffé på Ålandsfärjan några timmar senare. Det var underbart.
På Pizza Hut åt jag dessvärre själv. Det var lite deppigt, men som tur är har jag ett trick. Vill man känna sig mindre ensam när man går på buffé själv är ett bra knep – ät för två personer.
Och eftersom det är ett ämne jag brinner för tänkte jag reda ut några saker. Nedan följer de enda två reglerna vi jobbar med på en buffé.

Bufféregel nummer 1
Först och främst äter man naturligtvis precis så mycket man vill på en buffé, det är liksom hela konceptet. Bufférestauranger attraherar i regel oss som tycker om det konceptet och vill man inte ha storätare på sin restaurang har man valt fel nisch. Någon enstaka extremätare måste man förstås också ha i kalkylen när man satt priset.
Regel nummer 1 ska vara helt oinskränkt, med en enda invändning.
Bufféregel nummer 2
Med den absolut viktigaste regeln avklarad kommer vi till den nästan lika viktiga. Ta bara så mycket mat du klarar av att äta på tallriken. Gå hellre flera gånger, än att ösa på ett sprängfullt fat och sedan kasta en massa mat som en liten förlorare.
Det är som att vissa människor tror att summan de betalat för buffén inkluderar rätten att bete sig som ett dumt litet barn, utan någon självkännedom om sin egen ät-kapacitet.
Slutsats
Två saker kan vara sanna samtidigt. När du betalat för buffén har du rätt att äta så mycket du vill, så länge serveringen är öppen. Pressa gärna restaurangens förväntningar på vad som är en normal mängd mat, det är din rätt som medborgare.
Men läs noga nu. Taglinen de flesta bufféställen har är ”Allt du kan äta”, inte ”Allt du kan slänga”.
Läs även: