Annons

Fredrik Aidehag
Stolsryggen framför dig rycker till och samtidigt som kaffet rinner längs byxorna ångrar du ditt val. Affärsklass och ekonomiklass är två skillda världar. På rätt sida skynket är benutrymmet generösare, servicen mer insmickrande, maten varmare, vinet bättre och champagnen gratis.

Annons

Expressens världsreporter Ulf Nilson har rest världen runt under 30 års tid och avslöjar i Café knepen för att hamna på rätt sida skynket – utan att betala för det.

Gilla Cafe.se på Facebook

1. Lär känna resebyrån
– Hitta en resebyrå med kompetent personal och lära känna människorna där. Det lönar sig alltid att odla en relation. En kontakt jag har fixade en gratisflygning med Concorde åt mig genom vänner i branschen. Resebyråerna kan göra så mycket mer än de säger.

2. Förhandla alltid
– Vi svenskar i allmänhet accepterar den första biljett som erbjuds, vilket är helt fel. Varje biljett är en förhandling. Vad resebyrån än säger så kan de nästan alltid erbjuda dig en bättre plats för mindre pengar. Ska du på en resa med fler flygrutter inblandade så försök binda upp dig till ett enda flygbolag. Då förbättras förhandlingssituationen direkt. Har du lagt ner tid på att leta information och fått en bra prisbild kan du starkare argumentera för din sak på resebyrån.

3. Var trevlig
– Den hårda typen som kräver fördelar gör bara personalen förbannad och tar dig inte en centimeter längre fram i planet. Var alltid trevlig och tillmötesgående. Vid överbokningar kan du vara snabbt framme, acceptera läget och på så vis bli placerad på ett annat flyg. Affärsklass, naturligtvis. Och kanske får du extra hotellnätter. Att vara välklädd, ren och fräsch är alltid bättre. De vill inte ha någon illaluktande slashas sittande i affärsklass.

4. Samla poäng
– Gå med i flygbolagets poängsystem innan du flyger. De är kostnadsfria och kan vara en bra hjälp på vägen. Ju mer du flyger, desto fler poäng och större chans att gratis hamna på rätt sida skynket har du. De ser direkt i kassan vilka statuspoäng du har och bemötandet blir med automatik bättre.

5. Spela fult

– Checkar du in sent är personalen stressad och varken hinner eller orkar argumentera. Finns det platser över i affärsklass får du en. En halvtimme innan avgång, utan bagage att checka in, är sent men relativt riskfritt. Spelar du extremt flygrädd kan personalen tycka synd om dig, vilja ha dig under uppsikt och flyttar dig därför framåt i planet. Att alltid boka resan som smekmånad kan också fungera, samtidigt som det ofta ger champagne på hotellet. Känner du att charmen är vältrimmad kan du alltid försöka flörta dig framåt i planet. Har du otur hamnar du i lastutrymmet, men det är värt ett försök.

Daniel Kjellsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar